Main Content

Výhra nad popredným súperom alebo hanebný debakel? Teraz poteší oboje!

nedeľa, 29. január 2017 01:14 | Autor: Filip Chudý

Výhra nad popredným súperom alebo hanebný debakel? Teraz poteší oboje!
Výhra nad popredným súperom alebo hanebný debakel? Teraz poteší oboje! | zdroj: © TASR

Slovenské kluby už v zimnej príprave ladia formu na blížiacu sa jarnú časť súťaže, pričom ich výsledky sú rôzne. Od výhry Slovana nad Steauou, až po debakle Ružomberka s pražskými S. No teraz sú rovnako dôležité oba výsledkové póly.

Komentár Filipa Chudého

Už len tri týždne zostávajú do začiatku jarnej časti Fortuna ligy, čo v praxi znamená to, že naše kluby pozvoľna prechádzajú vo svojich zimných prípravách z objemovej časti viac do tej zápasovej. Niežeby nehrali prípravné stretnutia aj v minulých týždňoch, ale je trochu rozdiel v tom, či nastupujete na zápas hneď po zaberačke, alebo dolaďujete detaily a už myslíte aj na herné komponenty.

A hoci v prípravných stretnutiach o body nejde, majú svoju dôležitosť. A to hlavne v tom, aby klubom ukázali, v čom sa musia zlepšiť. Najhoršia príprava je totiž taká, v ktorej sa dostatočne nepripravíte. Táto skutočnosť môže nastať vtedy, ak vlastne ani neviete, na čom treba pracovať.

V našej najvyššej súťaži nie je dostatok stretnutí, ktoré by jednotlivým účastníkom dali reálny obraz, aká je ich sila. Aj preto si niektorí myslia, resp. si o nich myslia, že akí sú silní, no príde v lete európska konfrontácia a už sa slovenská verejnosť nestačí čudovať... Úspechy našich klubov v pohárovej Európe počas tohto tisícročia spočítate na prstoch jednej ruky, čo je snáď najlepší dôkaz toho, ako domáca súťaž pripravuje našich pohárových zástupcov.

Vždy je smutné, ak ich nedostatky odhalia až predkolá medzinárodných súťaží, keďže to znamená už pravidelne sa opakujúce facky. No ešte smutnejšie je to, že za ten necelý rok sa na to zabudne a rany vylieči kvázi úspech na domáckej scéne. Preto je dôležité, aby naše kluby boli prefackané aj počas roka. Ešte lepšie by síce bolo, aby žiadne facky už neboli, ale takýto jav nenastane len tak mávnutím čarovného prútika.

Čím ťažší súperi v prípravných stretnutiach pre naše kluby, tým lepšie a nič na tom nemení ani to, že v niektorých prípadoch sa zhovädili. Napríklad Ružomberok sa rozhodol v zime opustiť aspoň na chvíľu svoj chotár, zašiel do Prahy a boli z toho hneď výsledky 0:5 (Sparta) a 1:6 (Slavia). To je pre liptovský klub výborný študijný materiál, určite lepší, ako ten po výhre 10:0 nad druholigovým Martinom. Už ho len správne aplikovať do vlastných učebných osnov.

Klubom s podobným statusom, ako je Ružomberok, je u nás aj Trnava. Tá tiež nešla za teplom, len na chvíľu do Česka. No čo je ešte horšie, čelí pomaly len klubom druhého českého sledu a ešte aj prehrá 0:2 s druholigovým Olomoucom... Trnavčania majú o čom premýšľať, ale pre nich len dobre. Hoci výrazne lepšie by sa premýšľalo po konfrontáciách s klubmi európskeho rangu.

Také našli naše tímy v Turecku. Menoslov ich súperov je pomerne slušný, pričom nás teší to, že ide o protivníkov, cez akých vedie cesta za úspechom v pohárovej Európe. Slovan napríklad v sobotu čelil Steaue Bukurešť a porazil ju 2:1. Samozrejme, výsledok netreba zbytočne preceňovať, ale ani podceňovať. Veď rumunská liga pokračuje už za týždeň a Steaua v akejsi generálke hrala vo svojej typickej základnej zostave. No belasí boli v poli súperovi minimálne vyrovnaným súperom, a to aj vtedy, keď po hodine hry naskočili do hry mladíci,  veď Slovan vtedy o výhre rozhodol. Teraz by sa to patrilo opakovať stále, pričom nielen stredajší zápas s Dinamom Záhreb môže poslúžiť ako skúška správnosti.

S týmto kvalitným súperom sa stretla v nedeľu aj Žilina (prehra 0:2), čo si dodatočne vybavila. Bol to pre výborný prípravný zápas, podobne ako bude ten s Rostovom, účastníkom tohtosezónnej skupinovej fázy Ligy majstrov. Špičkovému súperovi čelil už aj Trenčín, ktorý síce s Razgradom prehral, ale radšej hrať a vidieť svoje slabiny, ako žiť v sebaklame.

Vymenovali sme síce len top súperov, no naše kluby si naplánovali v Turecku aj ďalšie kvalitné prípravné zápasy, pričom sa to týka aj Podbrezovej a Dunajskej Stredy. Zvyšné slovenské kluby ich toľko nemajú, pretože najlepší chodia za prípravou do tepla. A hoci by sme boli radi, aby naše tímy aj v takejto forme medzinárodnej konfrontácie len vyhrávali, teraz im nikto ani za (hanebnú) prehru hlavu neodtrhne, ale ani ich zas nebude zbytočne vychvaľovať. Účty sa budú skladať na jar a hlavne v lete, kedy sa bude hrať o pohárovú jeseň.

Teraz sa treba hlavne pripraviť, pričom k tomu môže rovnocenne pomôcť nielen víťazstvo nad kvalitným európskym súperom, ktoré vám dodá sebavedomie, že máte na to, ale aj krutá prehra, ktorá pre zmenu odhalí všetky vaše slabiny. Kto chce napredovať, toho potešia v prípravnom období obe skutočnosti.