Main Content

NHL si sprivatizovala hokej. Treba s tým niečo robiť!

nedeľa, 29. január 2017 11:52 | Autor: Jakub Mihálik

NHL si sprivatizovala hokej. Treba s tým niečo robiť!
NHL si sprivatizovala hokej. Treba s tým niečo robiť! | zdroj: © TASR

Odkazy NHL o tom, že ich hráči sa nepredstavia na olympiáde, sú dôkazom toho, že hokej už dávno nie je celosvetovou hrou. Patrí majiteľom 30 klubov NHL.

Komentár Jakuba Mihálika

Hráči to chcú, jednotlivé zväzy to chcú, fanúšikovia to chcú. Ani to však spupným zámorským funkcionárom nestačí. Rozhodli sa sprivatizovať si hokej a byť jediným subjektom, ktorý zlíže šľahačku z hokejovej torty. 

Rozhodnutie o tom, že hráči NHL nepôjdu na olympiádu, sa dalo očakávať. Dobre, ešte nebolo stopercentne potvrdené, no podľa ich vlastných vyjadrení, si nevedia predstaviť, čo by ich primälo, aby budúci rok prerušili program NHL a pustili hráčov na kórejskú olympiádu. Už v minulosti sa nechali presviedčať, ako keby práve olympiáda nebola najlepšou a najväčšou svetovou reklamou pre hokej a pre NHL samotnú. Terajší stav je len toho vyústením.

Olympiáda v Soči priniesla zranenia viacerých hráčov NHL, čo ešte umocnilo presvedčenie NHL o tom, že toto nemajú zapotreby. A keď sa do hokejového kalendára vrátil Svetový pohár, mohli sme už len odpočítavať sekundy od obdržaného úderu po oficiálne vyhlásenie Knock-Outu pre olympijský hokej. 

Medzinárodný hokej je momentálne rukojemníkom NHL. NHL v podstate sama určuje, či najlepší hokejisti sveta okrem klubových dresov oblečú aj tie reprezentačné. NHL určuje, čí sa na olympiáde predstavia tí najlepší, kvôli NHL IIHF posúva termíny majstrovstiev sveta, NHL si hrá svoj „medzinárodný“ turnaj, na ktorom sa už ani nepredstavujú národné tímy, ale nejaké zlepené výbery. NHL jednoducho rozhoduje o všetkom, čo sa v hokeji deje. 

Pre fanúšikov zo zopár krajín ako USA, Kanada, Švédsko sa toho veľa nezmení. Či si pozrú svoju elitu na olympiáde, alebo na Svetovom pohári, nerobí až tak rozdiel. Pre zvyšok hokejového sveta a pre hokej samotný, to je však obrovský rozdiel. 

Ani jedna krajina už nebude môcť postaviť tie najlepšie výbery na niektorom z turnajov. Je len otázkou času, kedy bude napríklad Česko nasledovať príklad Slovenska a bude musieť vytvoriť súčasť nejakého umelovytvoreného celku na Svetovom pohári. Na olympiáde budú hrať hráči, pôsobiaci v Európe, na Svetovom pohári len tí, ktorí hrajú v NHL. Na MS len tí, ktorí vypadnú z bojov o Stanley cup a tí, ktorých vôbec na MS zámorské kluby pustia. 

Je až neuveriteľné, ako veľmi NHL drží hokej v šachu. Vezmime si taký futbal. Oveľa väčší biznis z celosvetového pohľadu, futbalové kluby majú oveľa väčší vplyv, aj tak sa musia zmieriť s tým, že im na každom veľkom podujatí odídu hráči „zarobiť“ pre inú organizáciu. NHL nie.

Úprimne, neviem, ako sa dá s NHL v tomto smere bojovať. Možno pohroziť, že ak nebudú IIHF brať minimálne ako rovnocenného partnera, členské krajiny IIHF nebudú prakticky zadarmo poskytovať svoje talenty trhu NHL. Nastúpia prestupové sumy ako vo futbale. To by však pri spupnosti NHL mohlo znamenať zamedzenie prístupu mimoamerických hráčov do najlepšej ligy sveta. Možno by pomohlo výrazné navýšenie financií a poistiek pre NHL, to by však znamenalo skrátenie financií, ktoré IIHF poskytuje členským štátom. Naozaj sa s NHL dá ťažko „bojovať“ lebo privatizácia pokročila pomerne výrazne.

Jedno je však isté. S tým, že si NHL robí čo chce, sa musí čosi robiť. Hokej je hra pre všetkých, nie pre majiteľov 30 zámorských klubov.