Main Content

Trumpovo rozhodnutie ovplyvní aj šport

pondelok, 30. január 2017 08:03 | Autor: Jakub Mihálik

Trumpovo rozhodnutie ovplyvní aj šport
Trumpovo rozhodnutie ovplyvní aj šport | zdroj: © TASR

Nižšie šance na úspech USA pri kandidatúre na organizáciu olympijských hier, obmedzenia pre zahraničných športovcov, trénujúcich v USA i amerických športovcov, súťažiacich v zasiahnutých krajinách. Tak má podľa športových funkcionárov Trumpovo obmedzenie zasiahnuť šport.

Zákaz vstupu do krajiny, ktorý udelil americký prezident Donald Trump štátnym príslušníkom siedmich krajín, identifikovaných ako „hrozba“ pre USA, sa dotkne aj viacerých športových odvetví. Ak by tento zákaz pokračoval aj po prechodnej 3-mesačnej lehote, môže to mať dlhodobejšie následky, obáva sa hovorca amerického olympijského výboru, Patrick Sandusky. 

„Úzko spolupracujeme s úradmi, aby sme pochopili nové pravidlá a ako najlepšie nimi manipulovať vo vzťahu k zahraničným športovcom,“ povedal cez víkend pre New York Times. „Vieme, že našu kandidatúru podporujú a veríme, že s nimi udržíme dobré vzťahy na zaistenie úspešnosti našich organizačných kanditatúr,“ narážal Sandusky na to, že Los Angeles chce organizovať olympijske hry v roku 2024 a USA by chceli zorganizovať aj futbalové majstrovstvá sveta v roku 2026. 

Trumpovo rozhodnutie spred pár dní však môže narobiť problémy, nielen kandidatúram na veľké športové podujatia, keďže nie všetky krajiny MOV by sa mohli Hier zúčastniť, ale aj športovcom v ich každodennom živote. 

„Naša krajina nie je na zozname, ale vieme si predstaviť, že ak by sa tam ocitla, pre mnohých by to bol koniec ich športového sna,“ vyjadril sa Richard Peterkin, delegát MOV, zastupujúci Svätú Luciu. USA je totiž miestom, kde sa počas bežného roka pripravuje obrovské množstvo športovcov, vrátane tých zo Sýrie, Sudánu, Iránu, Jemenu, Somálska, Líbye a Iraku, teda siedmich krajín zasiahnutých Trumpovým zákazom. 

Avšak nielen športovci z týchto krajín, cestujúci do USA, majú s okamžitou platnosťou problémy vykonávať svoju športovú činnosť. SB nation v nedeľu informoval o tom, že dvaja americkí basketbalisti, hrajúci v iránskej najvyššej basketbalovej súťaži, si môžu hľadať nové pôsobisko. Irán v reakcii na zákaz vstupu jeho občanov do USA, udelil podobné embargo pre amerických občanov, čo JJ Princovi a Josephovi Jonesovi, obliekajúcim dres Azad University Tehran znemožnilo vstup do krajiny, keď sa tím vracal zo sústredenia v Dubaji. Ohrozená je aj účasť amerických zápasníkov na majstrovstvách sveta , usporiadaných v Iráne od 8. februára. 

Viacero športových funkcionárov momentálne horlivo komunikuje s úradmi, aby zistili, ako sa nečakané rozhodnutie dotkne ich jednotlivých športov. Hovorca NBA, Mike Bass, v sobotu informoval, že sa snažia zistiť, či a ako sa dotkne toto nariadenie aktívnych hráčov NBA, pochádzajúcich zo spomínaných krajín. V súčasnosti v NBA pôsobia Luol Deng v LA Lakers a Thon Maker z Milwaukee Bucks, ktorí obidvaja majú pôvod v Južnom Sudáne. Keďže sa NBA hrá aj v Kanade, pri návrate na domovské adresy klubov, eventuálne hrozí zamedzenie ich vstupu na územie USA. 

Obavy majú aj zástupcovia vzpierania, atletiky, bejzbalu a ďalších. „Myslíme si, že politika a šport by sa nemali miešať,“ povedal pre NY Times Phil Andrews, výkonný riaditeľ americkej vzpieračskej asociácie. „Dúfame, že budeme môcť privítať na šampionáte v Anaheime, ktorý sa uskutoční v novembri, športovcov zo všetkých krajín. Nedá sa ani predstaviť, že by sme organizovali šampionát bez nich ,“ zhrnul obavy mnohých Andews.