Main Content

Spasiteľ Peter Budaj. Zámorský novinár ospevuje slovenského brankára

piatok, 3. február 2017 16:21 | Autor: Dávid Lech

Spasiteľ Peter Budaj. Zámorský novinár ospevuje slovenského brankára
Spasiteľ Peter Budaj. Zámorský novinár ospevuje slovenského brankára | zdroj: © TASR

Zámorie neprestáva velebiť výkony slovenského brankára Petra Budaja. Po novom sa píše o tom, že by si zaslúžil špeciálne ocenenie za prínos pre tím LA Kings.

V úvode sezóny sa Los Angeles Kings zranila opora bránkoviska Jonathan Quick a klub nemal v tíme adekvátnu náhradu na pozícii náhradníka. Čoraz viac sa hovorilo o tom, že vedenie klubu potrebuje čo najskôr uskutočniť výmenu a do Kalifornie doviesť kvalitnú brankársku dvojku.

Situácia bola o to kritickejšia, keď dvojka Jeff Zatkoff v bránkovisku Kings doslova horel. Za menej než 100 minút na ľade na neho smerovalo 46 striel, z toho hneď 9 pustil za svoj chrbát. K tomu sa pridali ťažkosti so zdravím a voľba v absolútnej núdzi padla na Slováka Petra Budaja, ktorý mal za sebou vynikajúcu sezónu v AHL.

Redaktor Jared Clinton na stránke thehockeynews.com pripomína, že s Budajom sa prvotne rátalo len ako s farmárskym brankárom: „34-ročný Budaj počas mimosezónneho obdobia podpísal s Kings dvojcestnú zmluvu, aby mohol pokračovať v úlohe skúseného brankára na farme v Ontariu Reign. Budaj sa napokon stal skúseným spasiteľom sezóny Los Angeles. Možno slovo spasiteľ príde niekomu ako príliš prehnané, no existuje na to vynikajúci argument.

V zámorí sa píše o banskobystrickom rodákovi ako o najužitočnejšom hráčovi Los Angeles, čo dosvedčujú aj štatistiky. Novinár pripomína, že spoločne s Bradenom Holtbym z Washingtonu Capitals vedie štatistiku v počte vychytaných núl so šiestimi shutoutmi. S priemerom 2,01 inkasovaných gólov za zápas sa radí medzi top kvarteto ligy a jeho 92,2% úspešnosť zásahov ho radí na desiatu priečku po bok Careyho Pricea a Matta Murrayho. V hre 5 na 5 má pritom Budaj 93,2% úspešnosť zákrokov, čo je tretí najlepší výkon ligy po Sergejovi Bobrovskom a Johnovi Gibsonovi.

Malo by byť jasné, že Budajove čísla nedosiahnu na zisk Vezina Trophy a nie je to ani na výkon Careyho Pricea, ktorý získal Hart Trophy a Ted Lindsay Award pre najužitočnejšieho hráča ligy. No ak by existovalo ocenenie pre hráča, ktorý skoro sám zachránil tímu sezónu, Budaj by bol už teraz jasným víťazom,“ píše Clinton.

Mnohí kritici tvrdia, že slovenskému brankárovi výrazne pomáha herný systém trénera Suttera a taktiež bodový prínos Jeffa Cartera, ktorý sa doposiaľ postaral o 20% celkovej gólovej produkcie „kráľov.“ Faktom ale je, že bez Budajových výkonov by góly Jeffa Cartera boli zbytočné. O dôležitosti Budaja hovorí jasne aj fakt o jeho zápasovom vyťažení.

Samozrejme, Budaj po návrate Quicka bude mať na starosti opäť iba zaskakovanie v bráne. No nezáleží na tom, ako skončí táto sezóna, či Kings budú v play-off alebo nie, či skončia v prvom kole alebo pôjdu ďalej, fanúšikovia Los Angeles a podporovatelia Kings po celom svete by mali oceniť Budaja. Je poslednou záchranou defenzívy, najužitočnejší hráč tímu a bez preháňania je spasiteľom Kings, ktorý ich zachránil od katastrofálnej sezóny,“ znie záverečné hodnotenie nášho gólmana na zámorskej stránke.

Peter Budaj by mal plniť rolu tímovej jednotky Los Angeles Kings ešte vo februári. Predpokladaný návrat Američana Jonathana Quicka je lekármi prognózovaný na úvod marca. Dovtedy by malo bránkovisko Kings patril Slovákovi, ktorý si svojimi výkonmi získal srdcia mnohých fanúšikov a zaslúžene sa na jeho adresu šíria slová chvály.