Main Content

Budaj je podľa fanúšikov horúcim kandidátom na prestížne ocenenie NHL

nedeľa, 5. február 2017 16:30 | Autor: Dávid Lech

Budaj je podľa fanúšikov horúcim kandidátom na prestížne ocenenie NHL
Budaj je podľa fanúšikov horúcim kandidátom na prestížne ocenenie NHL | zdroj: © TASR

Peter Budaj patrí v posledných týždňoch medzi brankárov v najlepšej forme. Včera to potvrdil úžasným tretím čistým kontom z posledných 4 zápasov. Reakcie internetu na seba opäť nenechali dlho čakať.

Peter Budaj dnes v noci proti Philadelphii Flyers zaznamenal 17 úspešných zákrokov a na svoje konto si pripísal siedme čisté konto v aktuálnom ročníku, vďaka čomu sa v tejto štatistike osamostatnil na prvom mieste. V počte víťazstiev (25) mu patrí delená šiesta priečka, v percentuálnej úspešnosti zásahov je na delenom ôsmom mieste s 92,3% a v priemere inkasovaných gólov (1,96) sa s detroitským Jimmym Howardom delí o celkové prvenstvo.

Na brankára Los Angeles Kings sa sypú prakticky po každom zápase slová chvály. Zámorský redaktor Jared Clinton o ňom píše v  superlatívoch a hovorí o ňom ako o spasiteľovi kalifornského tímu, veľkú poklonu mu vzdávajú na sociálnych sieťach i diskusných fórach mnohí fanúšikovia – a nielen tí, ktorí fandia „kráľom.“

Hokejoví priaznivci dokonca volajú po udelení individuálnej trofeje 34-ročnému brankárovi. „Už včera ste mu mali dať Mastertona,“ odkazuje na reddit.com užívateľ DustinBrownsKneeCaps“ lige, ktorý by cenu pre oddanosť a vernosť hokeju odovzdal práve slovenskému ochrancovi svätyne. S jeho tvrdením súhlasí aj „ZachbotLAK:“ „Momentálne je horúcim adeptom na zisk tejto trofeje.“ A ich názor podporuje aj „TheEw0kGamerLAK:“ „Jediný, kto ho môže potencionálne ohroziť je Anderson,“ pripomína neľahký osud brankára Ottawy Senators, ktorého manželke diagnostikovali rakovinu.

Veľkú radosť z výkonov banskobystrického rodáka má fanúšik Kings „Flothua152:“ „Naša brankárska dvojica bude po návrate Quicka úžasná!“ Údiv nad jeho poslednými výkonmi preukazuje aj „ShadowChair:“ „Inkasoval len 3 góly v posledných 5 zápasoch.“ Siedme čisté konto Slováka s dávkou irónie okomentoval „00austin:“ „Budaj má viac shutoutov ako Kopitar gólov. Neviem či je čas na paniku alebo oslavu.

Zaujímavú diskusiu rozpútal „valleygoatOTT“ svojou otázkou: „Je fér povedať, že Kings by na tom túto sezónu boli horšie, keby mali Quicka? Len sa pýtam zo zvedavosti.“ Na otázku pohotovo reagoval „BorrumLAK:“ „Nezašiel by som v tomto tvrdení až tak ďaleko, no Budaj je aktuálne skutočne vo forme. Bola ale časť sezóny, v ktorej vôbec nebol taký výrazný.“ Za výkonmi Budaja niektorí ale vidia predovšetkým úsilie jeho spoluhráčov pred ním: „Podľa mňa náš útok trpí kvôli defenzívnej snahe pred Budajom,“ tvrdí fanúšik Kings „rockkonLAK.“

Užívateľ „chiasmatic“ sa už zamýšľa aj nad budúcnosťou slovenského brankára, ktorého ročný plat dosahuje výšku 600 000 USD, čo je takmer najnižšia možná hodnota v NHL: „Budem veľmi rád, ak ostane náhradníkom Quicka po jeho návrate. Bude ale náročné ho opäť podpísať po jeho skvelom roku. Som si istý, že niekto mu dá lepšiu ponuku. Dúfam, že ostane v tíme, ktorý mu dal šancu.

Nad sledovaním Budajových výkonov sa rozplýva aj „Opaue_is_taken,“ ktorý pripomenul začiatok sezóny nášho brankára: „Náhradník nášho náhradníka vezme celú sezónu za pačesy a vedie ligu v počte čistých kont? To je úžasné sledovať.“