Main Content

Prečo Slovákov v La Lige a Premier League nechcú?

nedeľa, 5. február 2017 17:21 | Autor: Filip Chudý

Prečo Slovákov v La Lige a Premier League nechcú?
Prečo Slovákov v La Lige a Premier League nechcú? | zdroj: © TASR

Počet slovenských futbalistov v top ligách sa túto zimu opäť znížil, v tých najprestížnejších už nemáme nikoho. Prečo je to tak a čo by sa s tým mohlo dať robiť?

Komentár Filipa Chudého

Podľa koeficientov UEFA v najlepšej lige starého kontinentu, ktorou je už pomaly dlhodobo španielska La Liga, sa už dlhšie obdobie nenachádza žiaden slovenský futbalista. Zatiaľ posledným bol Vladimír Weiss vo farbách Espanyolu Barcelona, pričom hovoríme o sezóne 2011/12. Kvalitatívne treťou najlepšou, no marketingovou jednotkou, je anglická Premier League, kde od tohto víkendu už tiež nemáme žiadne zastúpenie.

No reálne v anglickej lige nemáme svojho zástupcu už od leta, keď Martin Škrtel skončil po dlhých ôsmich rokoch v Liverpoole. Vec sa má totiž tak, že aj keď Dionatan Teixeira bol v kádri Stoke City a Dušan Kuciak pre zmenu v Hull City, ani jeden z nich nebol v zápasových plánoch spomínaných klubov. Účasť na lavičke bola ich stropom, navyše v drvivej väčšine prípadov nereálnym. Hoci hlavne Kuciak určite nebol horší od svojich kolegov, lenže nemal také meno, veď pre Angličanov ocenenia z Poľska nič neznamenajú, hoci by nás zaujímalo, ktorý ich brankár by ich v Ekstraklase toľko získal.

Ani v druhej najlepšej lige Európy, ktorou je podľa rebríčka nemecká Bundesliga, nemáme veľké zastúpenie. Aktuálne jediným poriadnym slovenským členom tejto súťaže je Peter Pekarík. Jeho spoluhráč z Herthy Berlín Ondrej Duda ešte kvôli zraneniu nehral ani minútu, Karim Guédé z Freiburgu má na svojom konte v tejto sezóne len 71 ligových minút a László Bénes si zatiaľ vychutnáva len pobyt na tribúne Borussie Mönchengladbach. Ešte o niečo horšie je to v piatej najlepšej lige, keďže vo francúzskej Ligue 1 Tomáš Hubočan len bojuje o miesto v základnej zostave Olympique Marseille.

Jedinou top ligovou súťažou, v ktorej máme počet hráčov zodpovedajúci našim predstavám, je talianska Seria A. Pričom vo veľkej miere za to vďačíme Marekovi Hamšíkovi. Pred získaním jeho hviezdneho statusu v Neapole sme totiž v najvyššej súťaži na Apeninskom polostrove tiež nemali bohvieaké zastúpenie, lenže Hamšík urobil Slovákom také meno, že Taliani s radosťou vytiahnu aspoň na lavičku už aj 17-ročného Slováka, ako to spravila v Tomičovom prípade v nedeľu Sampdoria, pretože každý by chcel nového Hamšíka. A keď sa k tomu pridá fakt, že ani ostatní Slováci sa v Serii A nestratia, pričom sú aj cenovo mimoriadne dostupní, potom je ich vysoký výskyt logický. A hoci nás tento stav teší, treba sa tiež zamyslieť nad tým, prečo nás inde nechcú.

Pri španielskej lige je to pomerne jasné. Tú nemôže hrať hráč bez nadštandardnej techniky, pričom si musíme priznať, že takú naši hráči až na pár výnimiek nemajú. My máme viac bojovnejších hráčov, čiže takých, akí sa skôr hodia do Anglicka, lenže celý problém je v tom, že slovenskí futbalisti nemajú meno, pričom Angličania kupujú už len z prestíže hráčov s menom, aby ich médiá mali o čom písať. Podobne by našim futbalistom mala viac sedieť aj nemecká liga, no v nej nám tiež išli počty hráčov nadol, keď nám proste jedna generácia, ktorá tam hrávala, zostarla a ďalšia ju kvalitou nenahradila. Francúzska najvyššia súťaž naberá skôr hráčov v Afrike, čo je už dané z histórie, navyše aj pre Slovákov to bola z top líg vždy posledná možnosť.

Aby sa nám začalo zvyšovať zastúpenie aj v iných prestížnych ligách, nielen v Serii A, na to bude potrebné si vybudovať dobré meno, aké už v Taliansku máme. Buď nám k tomu pomôžu noví Hamšíkovia, alebo budeme pracovať na tom, aby meno slovenského futbalu vo svete rástlo cez reprezentačné a klubové výsledky.

Treba si otvorene povedať, že tie doterajšie reprezentačné, aj keď určite neboli zlé, nám dvere do Európy podľa našich predstáv neotvorili. Preto sa treba pokúsiť o to, aby sa postupovalo na veľké turnaje častejšie, nie „len“ raz za šesť rokov. Výsledky našich klubov v pohárovej Európe pohľad na slovenský futbal trochu znižujú, preto treba pracovať, aby sa to zmenilo.

A v neposlednom rade sa nemôžu naši futbalisti uspokojiť s jednoduchšou cestou. Lebo aj teraz by sme mohli mať oveľa viac hráčov v top ligách, hernú kvalitu totiž na to majú, už len zabojovať o svoje miesto. Boj síce bolí, ale bez neho sa ťažko dostaví úspech.