Main Content

Dobrých výsledkov bolo v zime minimum, no nech jar už začne!

nedeľa, 12. február 2017 13:10 | Autor: Filip Chudý

Dobrých výsledkov bolo v zime minimum, no nech jar už začne!
Dobrých výsledkov bolo v zime minimum, no nech jar už začne! | zdroj: © TASR

Skutočná zimná príprava slovenských klubov sa už skončila, už sa len dolaďujú detaily na prvé jarné kolo. Čo nám zima ukázala a máme sa skutočne na čo tešiť?

Komentár Filipa Chudého

Takto o týždeň sa už bude slovenská futbalová verejnosť baviť o tom, ako dopadli prvé zápasy jarnej časti Fortuna ligy. Ten, kto vstúpi do druhej časti súťaže dobre, ten bude chválený aj v spojitosti s tým, že akú musel mať kvalitnú zimnú prípravu. Kto zas vstúpi neúspešne, ten si to „zlízne“ v štýle, čo ste cez zimu robili? To je totiž tradičný slovenský folklór. No my sa ešte v dostatočnom časovom predstihu pozrime na to, ako sú naše mužstvá na ostré stretnutia pripravené.

Samozrejme, príprava je jedna vec a súťaž zas niečo úplne iné, ale už sa dá niečo vyčítať. Najneskôr od konca jesene je každému jasné, že Žilina si môže titul už len prehrať. To by sa mohlo stať jedine v prípade, ak by zopakovala chyby svojej minulosti, pretože raz už pre podcenenie situácie o jasný titul prišla. No história sa opakovať takmer určite nebude, lebo Žilina je pripravená, minimálne na našu ligu určite. Je síce pravdou, že európski súperi jej ukázali slabiny a porážali ju, lenže to je problém s výhľadom na predkolá Ligy majstrov. Žilina totiž zle nehrala a v našej lige jej to bude stačiť, hlavne keď má 10-bodový náskok.

Podbrezová bola v zime trochu v ústraní, ale to jej iba vyhovovalo. Ak by bol okolo nej rozruch, ktorý by si za druhé miesto aj zaslúžila, skôr by jej to mohlo ublížiť. Takto sa potichu pripravovala, čiže presne tak isto, ako pred rokom, kde sa položili základy jej úspešného roka 2016. Jediným väčším problémom boli a sú v jej prípade zranenia, keďže nemá až taký široký káder, lenže ak bude dobre pripravená, čo by mala byť, medailovú pozíciu na jar s veľkou pravdepodobnosťou obhájiť. Má na to totiž náskok a súperi za ňou v zime nepresvedčili, že by mali ukázať na jar veľkú stíhaciu jazdu.

A hoci je Slovan až tretí, na rozdiel od Podbrezovej čelil otázkam o titule. No ten je pre belasých veľmi vzdialený. Slovan síce ukázal v zime herný progres, ale zároveň aj staré slabiny. Na gól sa totiž stále neuveriteľne nadrie. Zaujímavosťou je to, že na sústredení v Turecku, kde čelil silným súperom, prakticky nedostal gól z hry, čo signalizuje zlepšenie organizácie tímu. Jar bude pre Slovan vlastne akoby pokračovaním prípravy na budúcu sezónu s dôrazom na Slovenský pohár. No účty začne Vukomanovičova partia skladať až v lete v pohárovej Európe.

Jarné pokračovanie prípravy na budúcu sezónu sa ale bude týkať vlastne takmer všetkých klubov. A to aj tria Trnava, Ružomberok, Trenčín, ktoré by sa teoreticky malo pobiť o štvrtú priečku, ktorá za určitých okolností môže byť pohárová. Pričom treba zdôrazniť, že všetci traja sa aj pripravovať potrebujú. Tréner Karhan sa viackrát v zime vyjadril, že má zmiešané pocity, čo povedal aj po generálke, čo veľa naznačuje. Ružomberok bol vrátený do reality v Prahe, kde schytal debakle, následne hral vyrovnané partie proti druholigistom, čiže ťažko povedať, na čom Liptáci sú, ale prehnaný optimizmus nie je na mieste. Rovnaké konštatovanie platí aj pre Trenčín, ktorý najviac prekopal káder. Tréner Ševela sa najprv bude musieť naučiť mená svojich zverencov, pričom sa zdá, že on je asi jediná nádej, že by to mohlo byť v budúcnosti lepšie, ako výsledky v príprave, ktoré boli akoby pokračovaním jesene.

Čo sa týka zvyšku ligy, potom s cieľom skvalitniť mužstvo v zime pracovala len Dunajská Streda, hoci je na samostatnú debatu, či sa jej to aj podarilo. Reálnu odpoveď dá až budúcnosť. Zvyšok to zobral v štýle, o záchranu sa nehrá, preto dáme šancu mladým (lacným) hráčom. Aj keď Zlaté Moravce-Vráble by chceli zatiaľ aspoň slovne vrátiť staré časy, Prešov skúsil niečo nové v silovej príprave, v Michalovciach trochu prečistili káder, no a v Senici sa bavili aj o výplatách a celkovej budúcnosti klubu...

Keď si celkovo zhrnieme zimnú prípravu slovenských klubov, z hľadiska výsledkov sa niet čím chváliť. V kľúčových prípravných zápasoch totiž prevládali prehry a víťazstiev bolo minimum. Pričom za kľúčové stretnutia považujeme tie, ktoré boli proti súperom, s ktorými sa môžu naše kluby stretnúť aj v pohárovej Európe, nie tie proti druholigistom a nižšie. Čo sa týka kondičnej stránky, lebo aj o tom je zimná príprava, jej výsledky odhalí až blízka budúcnosť.

V každom prípade buďme radi, že sa už pomaly začína jarná časť, lebo zima bola nešťastne negatívne horúca, o čo sa postarala myjavská kauza a čiastočne aj výsledky nášho ligového výberu. Preto verme, že 11 fortunaligistov sa pripravilo v rámci možností čo najlepšie, pretože na jar budeme potrebovať každý pozitívny impulz ešte o niečo viac ako predtým.