Main Content

Veľké PREVIEW k Lige majstrov: Test dospelosti pre Arsenal a PSG. Dokráča Real za historickým zápisom?

utorok, 14. február 2017 11:40 | Autor: Jakub Mihálik

Veľké PREVIEW k Lige majstrov: Test dospelosti pre Arsenal a PSG. Dokráča Real za historickým zápisom?
Veľké PREVIEW k Lige majstrov: Test dospelosti pre Arsenal a PSG. Dokráča Real za historickým zápisom? | zdroj: © TASR

Už v utorok začína vyraďovacia fáza Ligy majstrov a sľubuje skutočne napínavý priebeh. Na tie otázky nám dajú odpovede najbližšie týždne.

Buffon či Casillas?

Pre milovníkov nostalgie má duel Porta s Juventusom pripravenú jednu lahôdku. Pôjde totiž asi o posledný vzájomný duel dvoch najlepších brankárov uplynulých dvoch desaťročí. Casillas vs. Buffon bol na klubovej i reprezentačnej úrovni možno najpútavejší brankársky súboj histórie. Osemfinále Ligy majstrov ponúkne asi jeho záverečnú kapitolu. Výhodu má samozrejme Buffon, ktorého Juventus je favoritom minimálne na semifinále súťaže, no Draci sa výkonnostne dvíhajú a môžu favoritovi narobiť veľké problémy.

Zmetie BVB aj Benfiku?

Najlacnejší káder osemfinále Ligy majstrov proti tímu s azda najväčšími prísľubmi do budúcna. Benfica Lisabon by podľa prognóz nemala stáť v ceste Borussii Dortmund, ktorá predviedla úchvatnú jeseň s v súťaží a postupne sa doťahuje na druhé miesto aj v Bundeslige. Portugalský tím má väčšie skúsenosti, no ani tie by nemali stáť v ceste ambicióznemu tímu, ktorý vás jednoducho uštve svojim pressingom a ofenzívnym tlakom. Na ihrisku to tak možno vyzerať nebude, no tento súboj má asi najjasnejšieho favorita spomedzi všetkých osemfinálových dvojíc.

Kto z koho v súboji „outsiderov“?

Z pohľadu fanúšikovskej základne bude zrejme tento duel najmenej sledovaným, no nemenej zaujímavým. Ošiaľ okolo anglického Leicesteru vystriedala krutá realita a The Foxes balancujú len tesne nad priepasťou vypadnutia z Premier League. V Lige majstrov sa im však darí nadočakávania a na jeseň, s výnimkou zápasu, v ktorom im už o nič nešlo, vyhrali vo vyrovnanej skupine všetko, čo mohli. Nepochybne zaujímavé bude sledovať to, ako sa nôž, ktorý majú na krku v Premier League, premietne do Ligy majstrov. Žiadny hráč z kádra Leicesteru nemá skúsenosti so zvládaním takýchto náročných situácií, no (takmer) každý jeden z nich  je dôkazom, že zázraky sa dejú. Hoci nenarazia na absolútneho favorita Ligy majstrov, proti Seville budú menší zázrak potrebovať, pretože Andalúzania sú pre takéto zápasy ako stvorení. Vo vyraďovacej fáze veľmi neprehrávajú, o čom svedčí majstrovský hetrik v Európskej lige. Navyše sa im v novej sezóne darí náramne, keď trápia favorizované duo Real – Barcelona v La Lige. Atraktívny futbal a veľká motivácia konečne uspieť aj medzi najlepšími, by mali prevážiť nad trápiacim sa Leicesterom, ktorý si v utorok či stredu žije svoj sen, no šesť dní v týždni ho máta anglická nočná mora.

Dorástol Arsenal konečne?

Celý futbalový svet sa smial, keď decembrový žreb opäť spojil dvoch tradičných sokov v osemfinále Ligy majstrov. Arsenal totiž konečne obsadil v skupine prvé miesto, aj tak však dostal súpera, proti ktorému nebude favoritom. Anglický klub už pravidelne zakopáva v najlepšej šestnástke a po tom, čo im žreb prisúdil Bayern, sú podľa papierových predpokladov opäť „odsúdení“ na vypadnutie. Pre Arsenal je tento duel skúškou správnosti práce, ktorú za posledných povedzme desať rokov odviedol Arsene Wenger. Rok, čo rok chlácholil svojich priaznivcov tým, že buduje tým, ktorý jedného dňa uspeje. Teraz prišiel čas na to sľuby premeniť na reálne skutky. Bayern je opäť v Bundeslige prvý, no zo všetkých meraní síl s Arsenalom je toto ich azda najmenej dominantný ročník. Zakopáva v Bundeslige, podľahol v Lige majstrov Rostovu, nedarí sa Mullerovi, Lahm oznámil koniec kariéry. Carlo Ancelotti je však špecialista na pohárové zápasy. Arsenal bude musieť predviesť „dospelý“ výkon, inak je možné, že v lete bude musieť zvážiť svoju budúcnosť, keďže sa špekuluje o odchode Wengera, Ozila či Sáncheza. Ak sa Gunners nepodarí dostihnúť Chelsea, úspech či neúspech v Lige majstrov bude jazýčkom na váhach.

Nakopnú Farmaceuti Atlético?

V minulej sezóne boli Rojiblancos opäť vo finále Ligy majstrov. V tejto sezóne v základnej skupine preskočili aj Bayern. V domácej súťaži sa však Atléticu Madrid príliš nedarí. Hoci sa ešte stále držia na dostrel najlepších, šancu na titul stratili priskoro. Lepšia je okrem Barcelony a Realu aj Sevilla, a aj víťazstvá, ktoré Simeoneho zverenci dosahujú, nie sú najpresvedčivejšie. Naštartovať ich môže súboj proti Leverkusenu, ktorý prežíva ešte nevydarenejšie obdobie. V Bundeslige sa im vzďaluje nádej na budúcoročné poháre, už pred pár dňami ohlásila letný odchod jedna z najväčších defenzívnych opôr, Hakan Calhanoglu si nezahrá niekoľko mesiacov.

Porazí manchesterský supermladík omladené Monako?

Mali to byť podobné projekty. Bohatí majitelia, ktorí chceli narušiť nadvládu „tradičných“ európskych veľkoklubov. AS Monako sa však vydalo inou cestou a vedie francúzsku Ligue 1 so svojou ofenzívnou smršťou, ktorá v priemere skóruje 3 góly na zápas. Do cesty sa im postaví Guardiola, ktorý sa takisto snaží Manchester City omladiť hráčmi ako Sterling, Sané a najmä Gabriel Jesus, ktorý v uplynulých týždňoch vyvolal svojimi výkonmi obrovský rozruch a ďalší diel porovnávaní s Neymarom, Messim a podobne. Liga majstrov je však iná súťaž ako Premier League a Brazílčan zrejme nebude hlavnou zbraňou Citizens. Sergio Aguero bol v uplynulých rokoch najlepším hráčom City v zápasoch Ligy majstrov a ak by sme mali tipovať, kto bude rozhodujúcim faktorom, bol by to práve Kun. Môžeme však očakávať, že monackí mladíci sa týmto dvojzápasom budú chcieť predať. Bernardo Silva, Bakayoko, Fabinho a spol. totiž už teraz majú ponuky z veľkoklubov a vydarený zápas proti City by ich cenu vyhnal ešte vyššie

Kto pri absencii Silvu zastaví MSN?

Angličania tomu hovoria „reality check“. Test skutočnosti čaká na PSG, ktoré sa roky snaží zaradiť medzi absolútnu špičku Ligy majstrov, no vždy jeden z „tradičnejších“ veľkoklubov vystaví Parížanom stopku. PSG tak má ďalšiu príležitosť na to, aby dokázali, že už naozaj dorástli na úroveň absolútnej európskej špičky. Po rozpačitom úvode sezóny sa PSG škriabe naspäť na čelo Ligue 1 a Cavani je najlepším strelcom v Európe. Na druhej strane je však vo svojej gólovej produkcii príliš osamotený. PSG bude mať problém aj v defenzíve, keď Thiago Silva na prvý zápas nenastúpi. Parížania sa budú musieť spoliehať na to, že trio MSN ubráni Marquinhos a prehustený stred poľa. Papierovo je Barcelona ešte výraznejším favoritom ako pri minulých vzájomných stretnutiach, avšak ani Blaugranes nezažívajú ideálny ročník a sami trochu trpia v defenzíve. Navyše, tréner PSG veľmi dobre pozná Barcelonu zo svojho pôsobenia v Seville.

Real vs Hamšík?

Real sa môže v najbližších týždňoch zapísať do histórie. Ešte nikto totiž triumf v Lige majstrov neobhájil. A Real na to predpoklady má. Po januárových zakopnutiach je už naspäť v dobre forme, po zranení sa pomaly vracajú Marcelo, Toni Kroos a spol., čo ešte zvýši silu Zidanovho kádra. Na začiatok vyraďovačky nemá Real najhorší žreb. Neapol márne naháňa prvé miesto Serie A a na Juventus stráca už deväť bodov. Najväčšou oporou Partenopei je náš Marek Hamšík, ktorého mimochodom v uplynulých rokoch neraz spájali s prestupom práve do Realu Madrid. Proti Los Blancos bude on spolu s Driesom Martensom asi jedinou nádejou, ako poraziť obhajcu titulu.