Main Content

Marián Hossa sa konečne dočkal uznania. Zaradili ho do elitného 5-členného zoznamu

streda, 15. február 2017 14:16 | Autor: Dávid Lech

Marián Hossa sa konečne dočkal uznania. Zaradili ho do elitného 5-členného zoznamu
Marián Hossa sa konečne dočkal uznania. Zaradili ho do elitného 5-členného zoznamu | zdroj: © TASR

Defenzívne schopnosti Mariána Hossu sú podľa hokejových odborníkov častokrát prehliadané. Po rokoch ignorancie sa slovenský krídelník však dočkal obrovskej pocty.

Redaktor Jared Clinton zverejnil článok, v ktorom sa venoval piatim najlepším defenzívnym krídelníkom za posledných 50 rokov fungovania NHL. Krídelníci sú v hlasovaní o Selke Trophy pre najlepšieho brániaceho útočníka zámorskej profiligy prehliadaní a o individuálne ocenenie v drvivej väčšine súpera len centri.

Autor preto vytvoril zoznam piatich krídelníkov NHL, ktorí počas kariéry vynikali v defenzívnej činnosti. Hneď na 5. mieste sa ocitol Marián Hossa.

Ak by bol Hossa center, určite by aspoň raz získal Selke Trophy. Žiaľ, ocenenie sa len veľmi zriedka odovzdalo krídelníkovi, zvlášť počas Hossovej kariéry. Faktom je, že odkedy Hossa vstúpil do profiligy, Jere Lehtinen a John Madden sú jedinými krídelníkmi, ktorí získali túto trofej a od lockoutu 2004/2005 dokonca toto ocenenie ani raz nezískalo krídlo. Hossa bol ale blízko. Trikrát skončil v hlasovaní o Selke Trophy v top desiatke a jeho najväčší vzostup prišiel po jeho 30tke, keď sa z jedného z najelitnejších ofenzívnych krídelníkov stal špecialista na defenzívu. Jeho povestná „hlava dole“ pri náhlom korčuľovaní do obrany a snahe dobehnúť hru pred ním sa stala základom jeho hry. Stále je jedným z najlepších špecialistov Chicaga na hru v oslabení a to treba podotknúť, že je už bližšie k ukončeniu kariéry ako ku kariérnemu rozkvetu,“ chvália na stránke thehockeynews.com trenčianskeho odchovanca.

Pred Mariánom Hossom sa vo výbere objavili tieto štyri mená:

4. Craig Ramsay – prakticky celú svoju kariéru patril medzi elitných defenzívnych útočníkov NHL. Napriek tomu päťkrát pokoril 60-bodovú hranicu a osemkrát sa dostal nad hranicu 20 gólov v sezóne. Frank J. Selke Trophy získal až v poslednej sezóne svojej kariéry 1984/1985.

3. Sergej Fjodorov – počas kariéry strelil 483 gólov a zaznamenal 1179 kanadských bodov. Dvakrát pokoril 100-bodovú hranicu a je držiteľom Hart Trophy. Netreba ale zabúdať aj na jeho prínos v defenzíve, dvakrát získal Selke Trophy, raz skončil v hlasovaní druhý a dvakrát sa umiestnil v top 5 hlasovania.

2. Jere Lehtinen – „26ka“ fínskej hviezdy Dallasu Stars bude v sezóne 2017/2018 vyradená texaským tímom. Z pozície krídelníka dokázal trikrát v kariére získať Selke Trophy a okrem iného bol veľmi platný aj v ofenzíve. S bilanciou 243 gólov a 514 kanadských bodov je v histórii klubovej produktivity na veľmi solídnom deviatom mieste. Nebyť jeho skvelej hry dozadu, Stars by zrejme v roku 1999 nezískali Stanley Cup.

1. Bob Gainey – štvornásobný držiteľ Selke Trophy bol v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch hviezdou Montrealu Canadiens. Nikdy nepatril medzi najproduktívnejších hráčov, no svojho času v defenzívnej hre len veľmi ťažko hľadal medzi útočníkmi na ľade konkurenciu. Päťkrát v kariére získal Stanley Cup a v sezóne 1992/1993 ho prijali do hokejovej Siene slávy. Počas kariéry pritom zbieral len 0,43 bodu na zápas, čo je štvrtý najhorší výkon spomedzi útočníkov prijatých do Siene slávy.