Main Content

Slovan si rozumnou cestou začína skladať európske mužstvo

piatok, 17. február 2017 12:35 | Autor: Filip Chudý

Slovan si rozumnou cestou začína skladať európske mužstvo
Slovan si rozumnou cestou začína skladať európske mužstvo | zdroj: © TASR

Celé Slovensko si oči pretiera z toho, že čo sa to deje v belasej kuchyni, keďže sa v nej v zime aspoň navonok takmer nič nedialo, na čo nebola verejnosť zvyknutá. No to sa len v klube asi nadobro poučili z chýb minulosti.

Komentár Filipa Chudého

To, čo sa udialo túto zimu v kádri Slovana, je trochu prekvapujúce, hlavne z toho pohľadu, ak si to porovnáme s minulosťou. Veď v tej nedávnej totiž pomaly v každom prestupovom období nezostal v belasej kabíne kameň na kameni. Našli by sme síce aj pokojnejšie prestupové obdobia, po ktorých až také výrazné zmeny nenastali, ale tých je minimum. Dá sa povedať, že odkedy Ivan Kmotrík kúpil Slovan (leto 2008), odvtedy nikdy pokojnejšie prestupové obdobie v belasej kabíne nebolo, ako sa tomu stalo teraz.

Snáď prvýkrát sa totiž nemusia hráči pred začiatkom (pokračovaním) súťaže učiť mená tých, ktorí sedia vedľa nich v šatni. V nej je totiž prakticky všetko po starom. Opustili ju len Scott a Burnet (Pliatsikas odišiel z áčka už na jeseň), ktorí chýbať nebudú, pričom jedinou posilou sa stal, aj to až dva dni pred začiatkom jarnej časti, Tomáš Kóňa. No v tomto prípade sa nedá vôbec hovoriť o tom, že prišiel len preto, aby sa nepovedalo, že vedenie v zime nič nerobilo. Kóňa bol totiž v Slovana prakticky celú zimnú prípravu, čiže je nielen poriadne otestovaný, ale už aj zaradený do systému hry Slovana.

Mal by dokonca hrať v základnej zostave, minimálne v úvode jarnej časti, k čomu mu dopomohli aj tresty po zápase Myjava – Slovan, keď bol ešte na druhej strane. A to nemyslíme tak, že by zrejme pokračoval na kopaniciach, ak by sa to nestalo. Jeho priamy konkurent Savičevič totiž hrať v úvode jari pre trest nemôže.

V minulosti viacerí nitrianski odchovanci zamierili do Slovana, kde im to prostredie sadlo, čo bude s veľkou pravdepodobnosťou aj Kóňov prípad. Niektorí sa síce pozastavujú nad tým, že na čo Slovan angažoval už takmer 33-ročného hráča, ale možno povedať, že urobil výborný ťah, hoc len s výhľadom na možno dva roky.

Už zrejme bývalý slovenský reprezentant je totiž z dlhodobého hľadiska jeden z najlepších ligových hráčov, čo platilo aj v tejto sezóne. Kóňa je silný v strede poľa a hlavne s rozohrávkou v stredovej formácii belasým pomôže. Práve s tým má totiž Slovan v centrálnej zóne už dlhšie problémy. Bola to totiž jedna zo slabín Slovana, ktorá hrala v jeho neprospech aj na ligovej scéne v ostatných rokoch. Kým mal Trenčín Rabiua, dovtedy dominoval, teraz je to niečo podobné v prípade žilinského Diaza.

Pred rokom to mal vyriešiť vtedy aktuálne najlepší hráč juhoafrickej ligy Scott, ale ten totálne vybuchol. De Kamps a Savičevič sú síce kvalitní hráči, ale prvý je viac platnejší do defenzívy, druhý smerom do ofenzívy, pričom Slovanu chýbala kvalita do tohto medzipriestoru, čo by malo byť príchodom Kóňu vyriešené, pričom aj talentovaný Rigo sa môže od neho veľa naučiť a časom prebrať jeho miesto.

Navyše Savičevič by sa mohol teoreticky posunúť na post Soumaha, ktorý tak konečne pocíti konkurenciu, keďže doteraz ju nemal, lebo Čiernohorec musel hrať nižšie a iného podhrotového hráča belasí nemajú, čo je tiež chyba minulosti pri skladaní tímu. A konkurencia môže aj guinejskému loptovému virtuózovi len pomôcť, aby si nemyslel, že miesto má isté.

Je síce pravdou, že vedenie Slovana sa chcelo posilniť o niečo viac, čo sa mu nepodarilo, (spomínal sa vo veľkom Rabiu), ale skôr sa na to treba pozrieť pozitívne. Ak by totiž nutne chceli nejaké ďalšie posily, bez problémov ich získajú, lenže kvalita by už bola otázna. Hráči rangu Pliatsikas, čiže na papieri veľké meno, ale výkony už žiadne, sa totiž dajú získať hocikedy. Nejaký príchod sa do konca februára síce ešte vylúčiť nedá, ale je priam už isté, že by prišiel len niekto, kto by mal kvalitu a bol pre Slovan skutočnou posilou.

Odkedy sa totiž trénerom Slovana stal Ivan Vukomanovič, belasí pri prestupovej politike ešte neurobili chybu. Čavrič bol skvelá kúpa, Vernon má tiež čo tímu dať a Kóňa tým dupľom. Pod vedením tohto Srba už nechodí do Slovana kvantita, ale kvalita. Naozaj je lepšie radšej kúpiť jedného kvalitného hráča a ešte aj na toho si počkať, ako troch priemerných. Slovanu sa to síce v boji o tohtoročný titul už nijako nepomôže, ale aj najväčší oponent tohto klubu vidí a cíti, že belasí si postupne skladajú mužstvo, aké by sa malo čoskoro presadiť nielen doma, ale pri troche šťastia na žreb možno aj v pohárovej Európe.