Main Content

17-ročný junior pozbieral v jednom zápase neuveriteľných 11 bodov

nedeľa, 19. február 2017 12:23 | Autor: Dávid Lech

17-ročný junior pozbieral v jednom zápase neuveriteľných 11 bodov
17-ročný junior pozbieral v jednom zápase neuveriteľných 11 bodov | zdroj: thehockeynews.com

Prežil zápas ako z rozprávky. Svojmu tímu pomohol deklasovať súpera 11 kanadskými bodmi. Aby toho nebolo málo, len nedávno sa radoval z 10-bodového zápasu.

17-ročný Kanaďan Matthew Walilko si v zápase play-off PJCHL urobil z piateho zápasu série proti Huntsville Otters „one man show.“ Na víťazstve 12:3 sa podieľal 6 gólmi a 5 asistenciami a zaznamenal tak rekordný 11-bodový zápas. Svoj tím posunul do vedenia 3:2 na zápasy, no do ďalšieho duelu bude musieť nastúpiť s inou hokejkou. Jedna zo striel mu totiž zlomila „zázračnú“ 11-bodovú palicu.

Chlapec mi povedal, že moja hokejka bola príliš vo forme, tak ju musel zlomiť. Smiali sme sa na tom po zápase,“ berie mladík celú situáciu s úsmevom. Nejeden by povedal, že ide o zápas, ktorý hráč dosiahne raz za život. Nie je to však prípad mladého hokejistu Midlandu Flyers. V úvode sezóny sa v stretnutí blysol 10 bodmi za bilanciu 5+5. V 39 súbojoch nakopil 80 bodov a bol vyhlásený za najlepšieho nováčika Ontario Provincial Junior Hockey League.

Študent katolíckej školy v Barrie prezradil, v čom tkvie jeho úspech. Zásluhy za jeho skvelý výkon totiž nepripisoval len sebe. Jeho obľúbeným citátom je verš z Biblie „Všetko môžem v tom, ktorý ma posilňuje.“ (I can do all things through Christ who strengthens me)

Dal som si ho na každú jednu hokejku, akú som si kúpil už od detstva. Vyrastal som v katolíckej rodine a vždy keď som mal na ľade ťažké striedanie a nedarilo sa mi, pozrel som sa dole a upriamil svoju pozornosť. Snažím sa to aplikovať na všetko, nielen na hokej,“ vysvetľuje pre stránku thehockeynews.com. Ide mu to ale skvelo. Prežíva skvelý ročník a interes o neho prejavujú aj omnoho kvalitnejšie kluby.

No aké sú ďalšie plány kanadského mladíka s hokejovou kariérou? Vlani hájil farby populárneho celku Barrie Colts v mládežníckej kategórii AAA. Keďže nechcel hrať v tretej či štvrtej formácii kategórie Juniorov B alebo Juniorov A, rozhodol sa zísť v ligovej hierarchii o stupienok nižšie, kde dostáva väčší priestor na ľade. Okrem hokeja ho však baví aj škola, snaží sa získať štipendium a jeho vysnívaným klubom pre nasledujúci ročník je Pembroke Lumber Kings, kde by sa chcel zviditeľniť aj po študijnej stránke a vzbudiť tak záujem amerických univerzitných škôl s prepracovanými hokejovými programami.

Vzdelanie je pre neho tak dôležité, že tento rok odmietol pôsobenie v prvom tíme Barrie Colts, ktoré úzko spolupracuje s Midlandom Flyers. Talentu má ale na rozdávanie a tak mu môže byť vzorom Colton Parayko. Obranca St. Louis Blues si popri vrcholových výkonoch v nováčikovskej sezóne v NHL dokončoval vysokoškolský titul. Motiváciou mu môže byť aj 11-bodový výkon Alexa Radulova zo sezóny 2004/2005, ktorý sa neskôr presadil vo svetovom hokeji a aktuálne oblieka dres Montrealu Canadiens.