Main Content

Tomáš, zachráň sa, kým môžeš!

nedeľa, 19. február 2017 12:21 | Autor: Dávid Lech

Tomáš, zachráň sa, kým môžeš!
Tomáš, zachráň sa, kým môžeš! | zdroj: © TASR

Tomáš Jurčo v Detroite nedostáva dostatok herných príležitostí a tak nastal čas, aby rázne zakročil.

Pred rokmi ohúril zámorie videami, kde predvádzal svoje ekvilibristické kúsky s pukom. V QMJHL ako hráč Saint John Sea Dogs počas troch rokov pôsobenia zbieral vyše bod na zápas a v roku 2011 si ho z celkovej 35. pozície vybrala organizácia Detroitu Red Wings.

„Červené krídla“ sú známe svojou veľmi kvalitnou mládežníckou základňou a skvelým citom pre výber talentov. O to potešiteľnejší bol výber košického rodáka v druhom kole draftu. Od Jurčovho vstupu do NHL od roku 2013 si Slováka s výnimkou jednej sezóny v prvom tíme pohadzujú ako horúci zemiak.

Akoby bol prehliadaný Jurčov talent a v tíme sa stal akýmsi „dievčaťom pre všetko.“ Od príchodu trénera Jeffa Blashilla sa situácia ešte zhoršila. Čo po tom, že súčasný lodivod tímu dobre pozná kvality 24-ročného krídelníka z čias trénovania farmy Red Wings v AHL z Grand Rapids, kde Slovák patril medzi najlepších hráčov.

43-ročný bývalý brankár namiesto priameho vyloženia kariet na stôl zahmlieva svoje úmysly s Jurčom a vedie neproduktívne žabomyšie vojny o tom, akú úlohu by mal jeho hráč zohrávať v tíme. Kým Jurčo sa (správne) vidí ako produktívny útočník s najväčšími prednosťami v ofenzíve, Blashill o ňom pred médiami hovorí ako o potencionálnom hráčovi do jednej z dvoch elitných formácií klubu NHL – do hry ho však stavia na desať minút vo formácii s úlohami podobajúcimi sa na checking-line, teda rozdať pár hitov, podržať puk, znepríjemňovať súperovi život a hlavne neinkasovať.

Očakávania trénera a hráča sú diametrálne odlišné, vrcholom bolo rozhodnutie kouča uprednostniť v zostave provokatéra Stevea Otta pred Slovákom, čo vyvolalo vlnu nevôle aj u fanúšikov. Jurčo je stále pomerne v mladom hokejovom veku. Na svoj rozvoj ale potrebuje dostatok herných príležitostí, ktoré v Detroite už druhý rok pri vedení nového trénera neprichádzajú.

V zámorských kuloároch sa šuškalo o tom, že požiadal o výmenu. Ak si chce zachrániť kariéru a pokúsiť sa o reštart po vzore krajana Richarda Pánika, potrebuje popustiť uzdu, ktorou je momentálne zviazaný. S výnimkou odvolania trénera pre neuspokojivé výkony tímu je azda jediným východiskom prestup.

Jurčo si tak potrebuje sadnúť s trénerom Blashillom a generálnym manažérom Kenom Hollandom a naliať si medzi sebou čistého vína. Slovák potrebuje začať hrávať, čo mu v Detroite nie je umožnené. Mal by oficiálne požiadať o výmenu a vedenie klubu by si malo prečítať odkaz kanadského fanúšika Brandona, ktorý situáciu nášho hokejistu na sociálnej sieti opísal veľmi trefne: „Prosím, vymeňte Jurča, ak s ním chcete ďalej zaobchádzať ako s hov*om.“