Main Content

Žilinské déja vu a za chrbtom má už Slovan!

pondelok, 20. február 2017 12:03 | Autor: Filip Chudý

Žilinské déja vu a za chrbtom má už Slovan!
Žilinské déja vu a za chrbtom má už Slovan! | zdroj: © TASR

Prvé jarné kolo máme takmer za sebou, no všetko dôležité sa už prakticky stalo. Najhoršie vykročila prekvapujúco Žilina, ktorá začala presne tak, ako pred rokom. Najlepšie zas Slovan, ktorý je už razom za ňou.

Komentár Filipa Chudého

Po 69 dňoch sa opäť otvorili brány ligových štadiónov, ale ani najväčší optimista nedúfal, že zažijú nápor. Priemer 1133 divákov na jedno víkendové stretnutie je proste smutná realita a dôsledok všetkých negatív na čele s myjavskou kauzou. Ukázať ľuďom opäť cestu na štadión bude ťažké, pričom pôjde o dlhodobý proces. Hlavná ťarcha bude ale na kluboch. Tie vykročili na cestu nápravy počas víkendu prvými zápasmi jarnej časti, no nie všetky stúpili na čistý pevný podklad.

Hneď na úvod sa zrodilo najväčšie prekvapenie tohto ročníka, čo je dobré znamenie pre náš futbal. Senica 14-krát za sebou v lige nevyhrala, Žilina zas 13-krát neprehrala, ale obom sériám je po víkende koniec. Prekvapujúce je to hlavne z toho pohľadu, že Záhoráci ešte deň pred zápasom poriadne ani nevedeli, kto za nich bude vlastne hrať. Preto klobúk dole pred nimi, že Žilinčanom nedovolili ani len vystreliť na bránu, čo je pre hostí ešte väčšia hanba ako prehra. Víťazstvo Senice je aj z tohto dôvodu plne zaslúžené.

Pre ligu je síce potešiteľné, že po víkende až dva kluby prenasledujúce lídra majú už len jednocifernú stratu, ale stále je to priepastných deväť bodov. Preto pod Dubňom môžu byť v pohode, veď majú k dobru ešte tri zakopnutia, čo je luxusný náskok, hlavne ak zostáva do konca už len 12 zápasov, čiže štvrtinu duelov môžu pokaziť bez následkov. Žilina preto zostáva jediným reálnym kandidátom na titul, na tom sa nič nemení.

Jedinou víkendovou zmenou je to, že najbližším prenasledovateľov Žiliny je už Slovan. Ten potvrdil, že mal najkvalitnejšiu zimnú prípravu a v nej najlepšie výsledky z našich klubov. Belasí síce nehrali v Poprade s Prešovom v prvom dejstve ideálne, ale po zmene strán ukázali posun vpred. No kto sledoval prípravné stretnutia Slovana, toho nič neprekvapilo. Všetky pozitíva aj negatíva totiž boli viditeľné už v nich. Slabé defenzívne štandardky mali belasí už v príprave a v Prešove takmer na to doplatili. Musia to zlepšiť, podobne, ako aj súhru v ofenzíve  a zakončenie, pretože Soumah nemá ani zďaleka vždy deň, v ktorom mu vyjdú jeho kľučky až do úplného konca.

Slovan vyhral nad Prešovom úplne zaslúžene, pričom sa dá povedať, že z tých ôsmich klubov, čo sa už na jar ukázali, podal najpresvedčivejší výkon, aj keď stále má čo naprávať a od ideálu to malo ďaleko. No treba pochváliť aj východniarov, pretože Prešovčania patria po prvom jarnom kole medzi pozitíva. Nebáli sa hrať a ukázali uvoľnený výkon, jeden z najlepších, ak nie rovno najlepší v sezóne. Súboj pod Tatrami bol kvalitou a pútavosťou jasnou jednotkou prvého jarného kola, o čo sa pričinil aj kvalitný trávnik. Pochvala pre jeho tvorcov, tu sa zdá sa nič na slovenský spôsob neodfláklo.

Bohužiaľ, podobne dobrý zápas sa vonkoncom nehral v Podbrezovej, kam pricestovala Dunajská Streda. Domáci boli zakríknutí, o čo sa postarali viaceré vynútené zmeny oproti jeseni, posledná v rozcvičke v podobe kapitána Kostelného. Bezgólová remíza odzrkadľuje to, čo sa na trávniku dialo, čiže prakticky nič.

V Zlatých Moravciach najviac zaujal vyrovnávajúci gól domácich v nadstavenom čase, o ktorý si Liptáci koledovali. Kto totiž zavraždí viacero čistých šancí, ten býva často potrestaný. Čo sa týka hernej stránky, nič prevratné sa nezmenilo, bude to chcieť doladiť na oboch stranách. Za zmienku stojí to, že na trávniku bolo toľko piesku, že to pokojne niekto mohol považovať za plážový futbal vo februári.

Celkovo prvé jarné kolo do týchto chvíľ splnilo očakávania, keďže tie vôbec neboli vysoké. Síce prekvapilo, že v najhoršom svetle sa prezentovala Žilina, vzhľadom na očakávania jednoznačne, ale na podobný výbuch má nárok, napr. ani Barcelona nie je neomylná. Problém začne mať až vtedy, ak v tom bude pokračovať a zopakuje tak svoju katastrofálnu jar 2016. Mimochodom, aj pred rokom sa to celé naštartovalo tak, že prehrala na úvod jari s outsiderom v Senici, hoci vtedy hrala so Skalicou. Žilinské déja vu? Pre ligu by to bola dobrá správa, lebo inak sa boj o titul zdramatizovať nedá.