Main Content

Chicago zrejme v lete vytúžený hráč neposilní

pondelok, 20. február 2017 16:08 | Autor: Dávid Lech

Chicago zrejme v lete vytúžený hráč neposilní
Chicago zrejme v lete vytúžený hráč neposilní | zdroj: © TASR

Chicago Blackhawks si po sezóne brúsilo zuby na zisk ďalšieho alentovaného hokejistu z Ruska, no s jeho príchodom sa zrejme bude musieť nadobro rozlúčiť.

24-ročný ruský hokejista Maxim Šalunov mal po vzore Artemiho Panarina opustiť KHL a odísť do zámoria. Aspoň podľa predstáv organizácie Chicaga Blackhawks, ktorá talentovaného Rusa draftovala v roku 2011 v 4. kole z celkovej 109. pozície.

Agent dobre stavaného 193 centimetrov vysokého útočníka Sibiru Novosibirsk ale krotí predstavy tímu z veterného mesta. „Existuje 10-percentná šanca, že v blízkej budúcnosti podpíše kontrakt s Blackhawks. Ak by ho Sibir Novosibirsk vymenil do iného tímu, kde by nechcel hrať, bola by tu veľká šanca jeho odchodu do NHL. No to sa zrejme nestane, pretože nevedieme o tom s Blackhawks žiadne debaty,“ cituje slová Šumu Bubajeva stránka secondcityhockey.com, ktorý momentálne pracuje na certifikácii ako agenta NHLPA.

Najväčším problémom je fakt, že hokejistovi, ktorý v tejto sezóne pozbieral 37 bodov v 49 stretnutiach sa síce v Novosibirsku končí kontrakt, no ostáva obmedzeným voľným hráčom. Šalunov síce nechce pokračovať v tíme Sibiru, no bude musieť byť vymenený do iného klubu.

Ďalším problémom v angažovaní odchovanca Traktora Čeľabinsk je fakt, že Rus nie je ochotný nastupovať v tretej či štvrtej formácii klubu a miesto v elitných dvoch lajnách mu Chicago pred jeho osvedčením sa zaručiť nevie. Veľký otáznik visí aj nad platovými predstavami Šalunova, ktorý si v KHL dokáže zarobiť niekoľkonásobne viac ako v zámorskej profilige. Maximálne povolená platová hranica pre nováčika v najlepšej hokejovej lige sveta dosahuje výšku 925 000 USD pred zdanením, v KHL si v čistom môže zarobiť vyše 2 milióny.

Chicago Blackhawks navyše potrebuje počuť rozhodnutie svojho hráča kvôli stavbe kádra pre ďalší ročník čo najskôr, budúcnosť šikovného útočníka bude ale najskôr známa až v máji. Pri príchode ďalšieho ruského talentu z KHL do NHL sa vynára príliš veľa otáznikov a jeden z najväčších adeptov na zisk Stanley Cupu v roku 2017 si tak na príchod veľkého talentu zrejme bude musieť minimálne jeden rok počkať.