Main Content

Igor Liba v rozhovore pre český iSport ostro skritizoval slovenský hokej. Obul sa dokonca aj do Gáboríka

utorok, 21. február 2017 14:13 | Autor: Dávid Lech

Igor Liba v rozhovore pre český iSport ostro skritizoval slovenský hokej. Obul sa dokonca aj do Gáboríka
Igor Liba v rozhovore pre český iSport ostro skritizoval slovenský hokej. Obul sa dokonca aj do Gáboríka | zdroj: © TASR

Legendárny Igor Liba si tradične nedával servítku pred ústa a otvorene skritizoval spôsob, akým sa vedie slovenský hokej. Najhoršie je to podľa neho v práci s mládežou a nie príliš pozitívne sa vyjadril dokonca aj na adresu Mariána Gáboríka.

Svojho času patril medzi najlepších československých hokejistov. Výborné výkony mu vyniesli aj miesto v tíme Los Angeles Kings, kde sa v tíme stretol s legendárnym Wayneom Gretzkym. Igor Liba s hokejovou ikonou dokonca na tripoch býval v jednej izbe. Veľa toho ale spoločne nenahovorili. „Nebol veľmi komunikatívny. Prišiel na izbu a šiel spať. Ja som vždy mal chuť na pivo a zašiel si naň. Keď som sa vrátil, väčšinou už spal,“ vysvetľuje ako prebiehalo spolunažívanie s Kanaďanom na izbe.

V súčasnosti sa prešovský rodák venuje výchove mládeže na Slovensku. V rozhovore pre českú stránku isport.dnes.cz sa do kvality súčasného slovenského hokeja poriadne oprel: „U nás je to niečo strašné. Na Slovensku sa mládeži skoro nikto nevenuje. Bežný tréning vyzerá tak, že sa všetci stretnú na ľade, hlavný tréner povie, nech urobia to a to a potom už len stoja ako soľný stĺp,“ kritizuje podpriemernú výchovu mládeže v našej krajine.

Majster sveta z roku 1985 vidí obrovský problém aj v počte i kvalite zimných štadiónov. Ako tréner mládeže si nenechal ujsť sledovanie juniorských MS 2017, kde Slováci obsadili ôsmu priečku. „Príde mi, že posledné roky sa Slovensko len zachraňuje. Stále čakáme na jeden tím, nad ktorým vyhráme, sme zachránení a so šťastím postúpime do štvrťfinále. U slovenského tímu stále tvrdím, že je pomaly zázrak, že sa ešte držíme na tejto úrovni.

Najväčší problém je podľa Libu v podmienkach, ktoré sú pre mladých hráčov vytvárané. „Neviete si ani predstaviť, aké máme u nás zlé podmienky. Výchova hráčov, tréningy, málo priestoru na rozvoj detí. Je to niečo strašné. Obdivujem český zväz, ktorý sa rozhodol, že tržby z MS 2015 pôjdu predovšetkým do mládeže. Na Slovensku (po MS 2011 pozn. red.) pomaly ani nevedia, kde peniaze zo šampionátu sú.

Kde tkvie najväčší problém? „Malo by sa u nás veľmi veľa vecí zmeniť. Napríklad by sme mali veriť bývalým hráčom. Dal by som im možnosť, aby viac trénovali. Myslím, že by malé deti nemal trénovať len vyštudovaný odborník, ale hlavne bývalý hráč. Dovolím si tvrdiť, že tréner s diplomom nevie, ako má dieťaťu ukázať hokej. Na Slovensku je veľa takých ľudí a tí proste nevedia, čo majú s deťmi robiť. Schválne som sa bol raz presvedčiť. Všetci sa zišli na ľade, dorazil hlavný tréner, zadal im osnovu tréningu a tým sa to pre neho skončilo,“ tvrdí bývalý hviezdny hokejista, podľa ktorého európsky hokej zaspal na vavrínoch.

Podľa Libu predvádza najkrajší hokej Kanada, ktorá zakladá svoju hru na kreativite, ktorú začali namiesto tvrdej hry preferovať aj ich obrancovia. Podľa štvornásobného šampióna federálnej ligy je veľkým problémom aj neustály boj na zväze o čo najlepšie miesta. „Všetci sa bijú o miesta. Na zväze je mocenský boj. Zatiaľ som nezaznamenal zmeny k lepšiemu,“ reagoval na posilnenie výkonného výboru o bývalých hráčov Róberta Švehlu a Ivana Droppu.

Cestou by ale mala byť výchova mládeže, nie obsadenie vyhriatych miest na zväze. „Ja sa snažím. Založil som akadémiu a naplno sa jej venujem. Myslím si, že by mohli urobiť niečo podobné. To sa mi práve páči na bývalých, ale i súčasných českých hokejistoch. Postavia si zimný štadión alebo sa angažujú v kluboch a pomáhajú zlepšiť český hokej. Keď si vezmem u nás napríklad Mariána Gáboríka. Je skvelé, že nechal postaviť arénu a založil akadémiu, ale inak sa tomu vôbec nevenuje. Stále je aktívnym hokejistom a má povinnosti, tomu rozumiem. Keď však dorazí v lete na Slovensko, tak sa vôbec nestará. Robí to len pre biznis. Česi sa snažia omnoho viac. U nás je to jednoducho bieda,“ uzatvára pre isport.dnes.cz svoje rozprávanie o katastrofálnom stave slovenského hokeja 56-ročný bývalý útočník, ktorého dres čoskoro vyvesia pod strop košickej Steel Areny.