Main Content

VIDEO: Pred 36 rokmi: 16 bodov Slovákov v jednom zápase NHL!

štvrtok, 23. február 2017 10:35 | Autor: Martin Gregor

VIDEO: Pred 36 rokmi: 16 bodov Slovákov v jednom zápase NHL!
VIDEO: Pred 36 rokmi: 16 bodov Slovákov v jednom zápase NHL! | zdroj: © TASR

Znie to neuveriteľne, ale naozaj sa to stalo. Pred 36 rokmi, 22. februára 1981, na seba slovenský hokej upozornil v NHL, tak ako nikdy predtým a nikdy potom.

Pričinila sa o to bratská dvojica Peter Šťastný - Anton Štastný, ktorá zaznamenala v  drese Québecu Nordiques v súboji s Washingtonom (11:7) neuveriteľných 16 bodov. Obaja bratia si na konto pripísali po 8 kanadských bodov, Peter mal štyri góly a štyri asistencie, Anton zaznamenal hetrik, ku ktorému pridal 5 gólových prihrávok. Ešte neuveriteľnejšie znie, že obaja to dokázali vo svojej nováčikovskej sezóne. Peter ju napokon ukončil ziskom Calderovej trofeje, ktorá sa udeľuje najlepšiemu nováčikovi ročníka. Vďačí za to zisku neuveriteľných 109 bodov.

VIDEO: Pamätný 16 bodový večer slovenskej bratskej dvojice

Zaujímavosťou je, že dva dni pred týmto zápasom bratská dvojica strelila svoje prvé hetriky v kariére v profilige pri víťazstve nad Vancouverom (9:3). O sezónu neskôr Antona a Petra doplnil v NHL aj najstarší brat Marián. Spoločne vytvorili jednu z najobávanejších útočník trojíc v histórii ligy. Do Siene slávy sa však dostal len Peter a to v roku 1998.

Najviac bodov v jednom zápase sa podarilo zaznamenať Darrylovi Sittlerovi. V roku 1976  útočník Toronta dokázal v súboji s Bostonom (11:4) nazbierať 10 bodov (6+4). 9 bodov v jednom stretnutí NHL nenazbieral ešte žiadny hráč.