Main Content

Slovensko je futbalová krajina neobmedzených reorganizačných schopností

piatok, 3. marec 2017 13:01 | Autor: Filip Chudý

Slovensko je futbalová krajina neobmedzených reorganizačných schopností
Slovensko je futbalová krajina neobmedzených reorganizačných schopností | zdroj: © TASR

Očakávané sa stalo realitou a na Slovensku sa opäť bude meniť model najvyššej súťaže. No ani na ten nový si nezvykajme, keďže sa už teraz hovorí o ďalšom.

Komentár Filipa Chudého

Naša najvyššia futbalová súťaž s najväčšou pravdepodobnosťou opäť zmení hrací model, na čom sa dohodli všetky kluby Fortuna ligy. Schváliť to síce ešte musí Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu, ale to by mala byť iba formalita, keďže sa nemení počet účastníkov, čiže to nijako zásadne nemení štruktúru ostatných súťaží.

Človek by mal možno chuť napísať, že konečne, keďže práve tento model s rozdelením na dve skupiny a 12 účastníkmi označujeme už niekoľko rokov ako ten, ktorý by sa najviac v súčasnom slovenskom ligovom futbale hodil, no skôr sa hodí pri tejto príležitosti slovo neskoro. Hoci je tiež pravdou, že radšej neskoro ako nikdy.

„Súčasný model nie je spravodlivý.“ To sú prvé slová predstaviteľov Únie ligových klubov (ÚLK) pri obhajovaní toho, že prečo sa rozhodli pre ďalšiu zmenu modelu najvyššej súťaže. S touto vetou sa dá súhlasiť, no ako je potom možné, že vydržal až 10 sezón, najdlhšie zo všetkých? To naozaj nikomu dekádu nevadilo, že naša liga je vlastne svojím spôsobom nespravodlivá?

Nebudeme súčasným predstaviteľov ÚLK vyčítať tento model, keďže súťaž riadia od leta 2014, no tiež nemali dovoliť, aby sa pod ich vedením hralo nespravodlivo až tri sezóny, minimálne v tejto sme už mohli hrať po novom. Lenže oveľa väčší diel viny je na klubových funkcionároch, pretože značná časť z nich pôsobila v našom futbale aj takmer na deň presne pred 10 rokmi (2. marca 2007), keď vznikol ten nezmysel s 33 kolami. Aj vtedy ho obhajovali takmer identickými slovami ako dnes ten nový...

Vraciame sa teda akoby na začiatok, keďže tento systém sme tu mali už mali v prvých troch ročníkoch počas samostatnosti, síce je teraz trochu upravený o baráže, aby bol atraktívnejší, ale základ je ten istý. Čo to presne prinesie, ukáže až prax, ale určite to nebude horšie ako v 33-kolovom systéme.

Ešte malá pomôcka od nás, ako ho urobiť o niečo viac atraktívnejším. Dá sa to dosiahnuť tak, že v poslednom kole nadstavby sa stretnú prvé dve mužstvá základnej časti, najlepšie na pôde víťaza základnej časti. Je priam isté, že raz za čas by sa tak hral priamy „finálový“ duel o titul, resp. záchranu, keďže podobne by sa to dalo nastaviť aj na opačnom konci tabuľky. A tiež aj medzi tretím a štvrtým (boj o pohárovú Európu) atď.

A hoci zmenu modelu vítame, ako aj veľká časť futbalovej verejnosti, už dopredu upozorňujeme, že ani tento model nebude mať zrejme dlhé trvanie. Dá sa to totiž vyčítať z mediálnych vyjadrení predstaviteľov najbohatších slovenských klubov, pretože prakticky všetci do jedného spomínajú, že za ideálny v súčasnom stave slovenského klubového futbalu považujú ten s 10 účastníkmi. A hádam netreba pripomínať, že v lete 2015 už taký návrh bol na stole, ale reorganizáciu konferencia SFZ neodsúhlasila. No skôr či neskôr to pri záujme, ktorý pretrváva, aj tak prejde, veď sme na Slovensku a história nás to už naučila...

My sme totiž „majstri“ reorganizácií futbalových súťaží, veď už sme ich mali toľko, že ani nevieme, koľko presne na všetkých úrovniach ich vlastne bolo, keďže to sa už aj ťažko počíta.

Preto si zbytočne na nový model Fortuna ligy nezvykajme, lebo za chvíľu sa možno vrátime k 10-člennému, potom po niekoľkých rokoch by ani neprekvapilo, ak by niektorí zatúžili zas po rozšírení, aby sa dostali do ligy, pričom by si to aj vedeli politicky presadiť. Na Slovensku sa dá totiž všetko, sme futbalovou krajinou neobmedzených reorganizačných schopností. U nás je možné čokoľvek, aj urobiť 11-členný model v strede sezóny...