Main Content

Kokaín, alkohol i finančné problémy. Švédsky novinár odkryl pozadie NHL

nedeľa, 5. marec 2017 16:57 | Autor: Dávid Lech

Kokaín, alkohol i finančné problémy. Švédsky novinár odkryl pozadie NHL
Kokaín, alkohol i finančné problémy. Švédsky novinár odkryl pozadie NHL | zdroj: © TASR

Ani hráči NHL sa nedokážu ubrániť rôznym nástrahám. Švédsky novinár Magnus Nyström odkryl pozadie zámorskej profiligy, o ktorom mnohí vedia, no nehovoria o tom. Alkohol, kokaín i financie. To sú najväčšie problémy sužujúce hráčov najlepšej hokejovej ligy sveta.

Jeden z najúznavanejších švédskych hokejových novinárov, Magnus Nyström, ponúkol čitateľom hĺbkovú analýzu, ktorú vytvoril prostredníctvom rozhovorov s piatimi hokejistami NHL, ktorí chceli zostať v anonymite.

Kokaínu sa údajne niektorí hokejisti nevyhýbajú ani počas zápasov play-off. Ich správanie i výkonnosť ale hovoria samé za seba a častokrát dotyčných prezradia. „Kokaín môže byť lepší ako alkohol, pretože po ňom nemáte „opicu,“ hovorí o ňom jeden z hráčov, ktorých vyspovedal.

K užívaniu ilegálnej látky sa svojho času priznal legendárny Švéd Börje Salming, ktorý za to zinkasoval 6-zápasový dištanc. Práve táto „stopka“ prinútila mnohých ďalších hráčov, aby mlčali a nevyhľadávali odbornú pomoc kvôli problémom s návykovými látkami. Báli sa tvrdých trestov zo strany ligy.

Hokejisti, ktorí boli v kontakte so švédskym novinárom priznali, že všetci osobne poznajú ďalších hokejistov, ktorí užívajú drogy. Máloktorý z nich sa kvôli nim ale dostáva do problémov. „Ak to preháňate mimo ľad, potom sa z vás stane horší hráč. Mnoho hráčov ostáva v pohode, pretože majú pud sebazáchovy. Keď som prvýkrát prišiel na párty a začali fajčiť marihuanu, bol som šokovaný. Nevedel som, kde mám ísť. Bolo to pre mňa narkotikum a bolo mi to cudzie. No v USA je to porovnateľné s alkoholom, dokonca v niektorých štátoch ako Colorado je to dokonca legálne.

Najviac ohrozenými hráčmi sú pritom mladí hokejisti, ktorí vhupnú do tohto sveta veľmi nečakane. „Zrazu sú v inom svete. Mnoho z nich nikdy nemalo „obyčajnú“ prácu, sú mladí a keď začnú zarábať veľké peniaze, začnú sa na nich lepiť ženy. Je ľahké tomu všetkému prepadnúť. Musel som niekoľkokrát rozprávať s mladými hráčmi, pretože žili od výplaty k výplate, premárnili vždy všetko, čo zarobili,“ prezrádza jeden z hráčov.

Tímy NHL podľa užívania návykových látok rozdeľuje do dvoch skupín: „Základ tímu zväčša rozhoduje o tom, kam sa bude tím uberať. Ak máte silné jadro, ktoré chce vyhrávať, zväčša je to úplne pokojné. Potom sú tímy, ktoré majú divoké jadro a kluby by bez večierkov a rôznych párty hráčov mohli byť omnoho lepšie,“ vysvetľuje ďalší hokejista, ktorého meno je dokonca vyryté na slávnom Stanley Cupe.

Nehovorím ale len o drogách, ktoré som napr. nikdy nevidel na vlastné oči. No niekedy jednoducho potrebujete poriadnu „party hard,“ pretože žijete neustále pod tlakom. Nie je to často, no občas, ak máte deň voľna na tripoch, si doprajete nejakú party, aby ste sa zresetovali. Potom tu sú ešte bratia Sedinovci, ktorí si popíjajú kávu na hoteli,“ ozrejmuje pozadie fungovania mnohých klubov NHL jeden z hokejistov.

A akej pomoci sa dostáva hráčom, ktorí sa zapletú do problémov? „NHL a NHLPA neustále blízko spolupracujú, aby pomohli hráčom, ktorí to potrebujú v ich osobných životoch. Hráčom je k dispozícii profesionálna pomoc 24 hodín denne 7 dní v týždni,“ cituje slová Andrewa Wolfeho z NHLPA stránka habseyesontheprize.com.