Main Content

Dve-tri lastovičky leto nerobia, alebo čo sa v našej lige akože zmenilo?

pondelok, 6. marec 2017 13:38 | Autor: Filip Chudý

Dve-tri lastovičky leto nerobia, alebo čo sa v našej lige akože zmenilo?
Dve-tri lastovičky leto nerobia, alebo čo sa v našej lige akože zmenilo? | zdroj: © TASR

Máme za sebou prvé tri jarné kolá, ktoré uzavreli druhú tretinu našej najvyššej súťaže. Práve aktuálna tabuľka by mala byť tá najspravodlivejšia, lenže my sme na Slovensku v roku 2017...

Komentár Filipa Chudého

Skončila sa druhá tretina tohto ročníka Fortuna ligy. V nej sa stretol sa už každý s každým dvakrát, preto za normálnych okolností by sa dalo povedať, že súčasná tabuľka je tá najspravodlivejšia a najreálnejšie odzrkadľujúca ligovú realitu, lenže to nie je prípad tohto ročníka. Ak by bolo všetko s kostolným poriadkom, dnes má každé ligové mužstvo na svojom konte zápas s každým súperom doma a tiež vonku, čo v iných ligách znamená koniec súťaže. No my sme na Slovensku v roku 2017...

Preto len štyri kluby zo zvyšných 11 majú v tejto chvíli rovnaký počet duelov v domácom a hosťujúcom prostredí, hoci v prípade Prešova nie je domáce prostredie, ako domáce prostredie. Tento ročník má naozaj ďaleko od regulárnosti, pričom sa črtajú ešte ďalšie klince do rakvy, keďže Michalovce nemajú poriadne kde hrať a hlavne súboj so Žilinou v 30. kole je problémom. Ak by sa hral pod Dubňom, čo hrozí, potom snáď prvýkrát v histórii by jedno mužstvo bolo zvýhodnené zvýšeným počtom domácich stretnutí oproti plánu. Hádam kompetentní zasiahnu a nenasadia tomuto ročníku korunu absurdity, v Ružomberku je napríklad vtedy voľné. Všetky tie výnimky a hlavne dlhoročná nečinnosť sa nám ale teraz vo veľkom vracajú. Ľudia na to na reagujú zvýšeným nezáujmom, čo podčiarkla najnižšia návšteva v histórii našej ligy.

No poďme radšej od futbalovej politiky späť čisto iba k futbalu. Žilina stále drží majstrovský smer, hoci v Podbrezovej bola rada aj za bod. Lenže stále má luxusný náskok a tri zakopnutia k dobru, čo je jej najväčšia výhoda, ktorá by mala rozhodnúť. Slovan je síce do týchto chvíľ najlepším mužstvom jari, čo sa od neho aj očakávalo, lenže ročník sa skladá z dvoch častí, pričom tá jesenná je ešte dlhšia a bodovo dôležitejšia. Ak si to Žilina sama nepokazí, Slovan ju predbehnúť nemôže, hoc by aj vyhral všetky zvyšné zápasy.

Podbrezová zas drží európsky smer, a to preto, že neprehráva a súperi za ňou nevyhrávajú. Má dokonca pred najbližším prenasledovateľom ešte väčší náskok, ako momentálny líder tabuľky. Pre ligu je škoda, že si dala v nedeľu vlastný gól, ktorý ju pripravil o tri body proti Žiline, mohlo sa aspoň naoko zdať, že o titul hrajú tri kluby, takto len dva, no reálne iba jeden.

Ak sa v tejto chvíli v lige javí niečo ako skutočne dramatické, potom je to boj o štvrté miesto, ale to sa vedelo už aj predtým. Možno len príjemne prekvapilo, že sa priblížila aspoň trochu Dunajská Streda. No to hlavne preto, že Trnava je na jar nulová, Trenčín je iba na začiatku ďalšej cesty a Ružomberok nevie dotiahnuť zápasy k víťazstvu. Aký skutočný význam ale bude mať štvrté miesto, to naznačí už tento týždeň a štvrťfinále Slovenského pohára.

Zvyšok ligy vedú Michalovce, ktoré sú síce zdanlivo ešte v pohárovej hre, ale kočovanie po cudzích ihriskách ich z nej prakticky odpisuje. Veď do týchto chvíľ sú najhorším mužstvom v zápasoch vonku, kde získali len štyri body.

Priam zázračné sú jarné výsledky Senice. Tá síce mala cez víkend voľno, ale v jarnej tabuľke si aj tak udržala druhé miesto, čo veľa naznačuje o zvyšku ligy. Najbližšie privítajú Záhoráci Slovan, čiže ďalší tím, ktorý nestratil ešte ani bod. Bude to duel najlepšej jarnej ofenzívy, proti najlepšej jarnej defenzíve. Hlavne pre belasých zaujímavá skúška okolnosti, ktorú ich rivali nezvládli.

Zlaté Moravce – Vráble a Prešov sa nedostali zatiaľ ani len na 20-bodovú hranicu, preto môžu byť radi, že sa o nich pred záverečnou tretinou súťaže nehovorí ako o najväčších ašpirantoch na zostup. Môžu a mali by hrať uvoľnene, ale zatiaľ im to veľmi nejde, hoci aspoň nejaké náznaky už ukázali, no stále je to veľmi málo.

Celkovo sa dá povedať, že úvod jarnej časti ide podľa očakávaní a zabehaných zvyklostí, nič zásadné sa nezmenilo. Trochu sa len vymyká výsledok zápasu Senica – Žilina (2:0), ten jediný sa z doterajších 16 jarných vyslovene nečakal. Niektoré kluby síce naznačili potenciál, že by to mohlo byť v ich podaní oproti jeseni lepšie, no treba to naďalej potvrdzovať, dve – tri lastovičky leto nerobia. Ale na to, ako sa pred necelým mesiacom vo veľkom rozprávalo, že ako sa len bude útočiť a uvidíme atraktívny ligový futbal, keďže o záchranu sa nehrá, tak nič podobné sme zatiaľ nezaznamenali. Doteraz viac duelov sklamalo, ako vyslovene potešilo.