Main Content

A Slovanu zrazu začína fandiť prakticky celá naša liga...

piatok, 10. marec 2017 13:57 | Autor: Filip Chudý

A Slovanu zrazu začína fandiť prakticky celá naša liga...
A Slovanu zrazu začína fandiť prakticky celá naša liga... | zdroj: © TASR

Veľké veci sa počas týždňa nediali len v Lige majstrov, ale aj na Slovensku. Mimoriadne zaujímavé štvrťfinále Slovenského pohára poriadne zamotalo karty v prospech belasých, čím sa udržalo aj napätie v lige.

Komentár Filipa Chudého

Futbal je pekný v tom, že prináša prekvapenia, pričom nemusíme pre ne chodiť ani ďaleko. Svet síce teraz vo veľkom rozoberá (ne)chutný zápas z Barcelony, pričom danú predponu nech každý použije podľa chuti, no my nemôžeme zabúdať, že veľké veci sa v utorok a stredu diali aj na futbalovom Slovensku.

Na programe boli štvrťfinálové duely Slovenského pohára, v ktorých sa zrodili dve prekvapenia a minimálne jedno z nich bolo veľké. Určite sa totiž veľmi nečakalo, že Dunajská Streda zaknihuje na novej podobe svojho štadióna prvú prehru s druholigistom z Popradu. A hoci domáci boli jasne herne lepší, nič im to nebolo platné, pretože nemali hráča rangu Stanislava Šestáka, rozumej takého, ktorý vie dať gól.

Úplne najlepším na trávniku bol ale hlavný rozhodca Ivan Kružliak, myslené je to úplne vážne. Dobré pre slovenský futbal, že takého muža s píšťalkou máme, zlé pre svetový futbal, že v stredu večer počas zápasu Ligy majstrov Dortmund - Benfica bol hosťom v televíznom štúdiu a nie napr. v Barcelone na trávniku, pretože Kružliak sa evidentne nebabre s tým, keď vidí nešportové správanie, nebojí sa vylúčiť, nie totálne naopak...

Na stredu nebudú v dobrom spomínať nielen v Paríži, ale aj v Žiline. Hráči hostí sa už asi videli vo finále, lenže Popradu bude v semifinále zaslúženým súperom Skalica. Líder druhej ligy západ bol proste minimálne o ten gól lepší ako aktuálny líder Fortuna ligy. Vypadnutie Žiliny je síce prekvapenie, ale nie je to šok, keďže žlto-zelení s veľkým šťastím prešli v predošlých kolách cez Lipany a Sereď. Tretíkrát už na konci zápasu podobné šťastie nemali. Žilina tak dosnívala svoj sen o double, pričom sa musí rýchlo prebrať, inak ju čaká nočná mora...

Slovan zvládol svoj zápas jari, pretože Slovenský pohár sa už dlhšie javil preň ako akási priorita, aby išla do belasej vitríny v tejto sezóne aspoň trofej, ktoré by proste náš najúspešnejší klub mal vyhrávať, k čomu ho predurčuje takmer všetko. Štvrťfinále s Trenčínom zvládol ako z veľkej knihy, hlavne úvod duelu mal zo strany Slovana vysoké až európske parametre, keď hostí dusil pred vlastnou bránou. Odmenou za kvalitný výkon mu nie je len postup, ale vlastne aj situácia v celej súťaži.

Michalovce sú síce zo zvyšku štartového poľa najťažší súper, ale radšej hrať proti nim na odvetu, ako len jeden zápas, je to väčšia pravdepodobnosť úspechu. Zemplínčania navyše v lige s belasými uhrali len bod. Slovan je síce v tejto chvíli najväčší favorit na zisk svojho už 19. národného pohára (zatiaľ 5 československých a 13 slovenských), pred tým sa neschová, ale zároveň nemôže nič podceniť, pretože táto súťaž prekvapenia občas prináša, veď napr. v roku 2002 ju vyhral druholigový Senec a v roku 2007 Zlaté Moravce, ktoré na jar toho roku len postúpili z prelínačky do najvyššej súťaže.

A hoci prvým nepísaným víťazom tohto ročníka Slovenského pohára je Liptovský Hrádok, keďže z amatérskych mužstiev sa dostal najďalej, k čomu mu gratulujeme, viac našu futbalovú verejnosť zaujíma, kto zdvihne nad hlavu víťaznú trofej.

Štvrťfinálové výsledky Slovenského pohára totiž potvrdili, že boj o štvrté miesto vo Fortuna lige má aj naďalej európsky zmysel, o čo sa postaral práve Slovan. Ak by totiž aj on vypadol, Fortuna liga by stratila ďalší náboj, lenže nestalo sa tak, minimálne do týchto chvíľ nie. Len sa situácia vyvinula tak, že teraz sa pomaly všetky kluby Fortuna ligy stali fanúšikmi Slovana a prajú mu úspech v prvomájovom finále, za predpokladu, že doň postúpi.

Ak totiž Slovan Slovenský pohár vyhrá, otvára sa cesta do pohárovej Európy najpravdepodobnejšie pre niekoho z kvarteta Ružomberok, Trnava, Trenčín, Dunajská Streda. No úspech Slovana by privítala aj Podbrezová, keďže by to výrazne zvyšovalo jej európske šance, lebo až dvaja prenasledovatelia ju ťažko predbehnú. Michalovce by zas Slovanu priali až vo finále, keďže v lige strácajú na štvrté miesto teraz len šesť bodov. Senica stráca osem bodov, čiže aspoň v teoretickej matematickej hre je. Zlaté Moravce chceli bojovať o štvrté miesto už pred jarnou časťou, Žilina zas dopraje belasým minimálne čo najnáročnejší program. Jedine asi Prešovu to môže byť úplne jedno, no možno aj východniari si povedia, že keď už nehráme o záchranu, aspoň naoko zabojujme o pohárovú Európu, veď keď si dali taký cieľ v Zlatých Moravciach...

Belasí proste vďaka svojmu postupu udržali aké-také napätie vo Fortuna lige, pričom ak si zachovajú stúpajúcu tendenciu vlastnej formy, môžu ho ešte zvýšiť... Streda ukázala, že vo futbale nič nie je nemožné.