Main Content

Sú to len čísla, ktoré zvyšujú žilinský nepokoj a belasú pohodu

nedeľa, 12. marec 2017 07:47 | Autor: Filip Chudý

Sú to len čísla, ktoré zvyšujú žilinský nepokoj a belasú pohodu
Sú to len čísla, ktoré zvyšujú žilinský nepokoj a belasú pohodu | zdroj: © TASR

Prvé dva tímy tabuľky našej najvyššej súťaže majú za sebou takmer totožný program, no kým Žilina ho nezvládla, Slovan ani raz nezaváhal. Čo naznačilo nielen ostatných sedem dní v majstrovskej otázke?

Komentár Filipa Chudého

Na Slovensku sa púšťa počas jarnej časti aj naďalej tá istá pesnička, keď Slovan ju vyhráva pomaly častejšie ako muzikanti a Žilina nie a nie sa naladiť na víťazný tón. Aj preto je zrazu rozdiel v tabuľke medzi nimi už len päťbodový. Ak teda bude Slovan počas jarnej časti aj naďalej vyhrávať zápas za zápasom, Žilina si už nemôže dovoliť ani jedno zaváhanie mimo vzájomného zápasu, pretože pri rovnosti bodov by mala horšie vzájomné zápasy. To znamená, že ďalšia, čo i len jedna žilinská remíza púšťa Slovan do reálnej hry o titul, keďže potom by mal situáciu už vo vlastných rukách.

Niekto by síce mohol povedať, že sú to len čísla, lenže z nich sa skladá všetko, vo futbale zvlášť. V zápasoch sa rátajú len čísla gólov, za tie sú čísla bodov, pričom práve súčty bodov vyjadrených číslami určujú v tabuľke poradie. A pri kom svieti po poslednom kole číslo jedna, ten získava titul, ktorý sa číselne zapisuje do historických štatistík. Zhodou okolností, aj tie tvoria čísla.

Žilina je proste v nepohode, čo je viditeľné nielen na trávniku, ale už aj vo vyjadrovaní hráčov a tiež trénera Adriána Guľu. Za sedem dní totiž nezvládla tri dôležité zápasy. Remízy z Podbrezovej a Dunajskej Stredy síce nie sú zlé výsledky, ale ak máte za chrbtom víťaziaceho protivníka, na pohode vám nepridajú. A keď to všetko vynásobíte pohárovou prehrou a vypadnutím s druholigistom, čo je pre lídra súťaže vždy hanba, o „náladičku“ je postarané.

Kým Žilina stráca, Slovan presne za tých istých sedem dní výrazne vylepšil svoju situáciu v oboch súťažiach. V Slovenskom pohári s prehľadom vyradil obhajcu z Trenčína a usmievať sa môže aj pri zložení semifinále, hoci ešte nič nemá vyhraté. V lige nedal šancu Michalovciam a zvládol aj ťažký zápas v Senici, kde sa začalo žilinské trápenie. Pritom Záhoráci podľa slov vlastného trénera hrali proti belasým lepšie ako so Žilinou. Tiež netreba zabúdať na to, že nastúpili proti sebe do tých chvíľ dve najlepšie mužstvá z tabuľky jarnej časti. A navyše kým Slovan mal náročný program, Senica sa mohla nerušene na tento súboj pripravovať 14 dní, keďže v minulom kole mala voľno.

Mimochodom, kvôli odstúpeniu Myjavy sa bude pravidelne stávať, že proti Slovanu budú hrať oddýchnutí súperi, keďže Bergerove tabuľky to pred sezónou pospájali tak, že belasí preberali súperov od kopaničiarov. Lenže tí sa rozhodli v súťaži skončiť, preto bude mať teraz prakticky každý dlhšiu prípravu na Slovan.

Ten je v týchto dňoch oproti Žiline úspešnejší aj preto, že má širší káder. Obom totiž chýbal približne rovnaký počet hráčov, dokonca aj čo sa týka dôležitosti, no kým Slovan vytiahol z lavičky ďalších, ktorí nielenže zapadli, ale v niektorých prípadoch urobili aj rozdiel, Žilina má pri nahrádzaní opôr problém a absencie je na jej hre a hlavne výsledkoch cítiť.

Pre Fortuna ligu je dobrou správou, že sa tento ročník zatiaľ aspoň naoko zdramatizoval, ale stále je to Žilina, ktorá drží tromfy v rukách, hoci, ako už bolo spomenuté na začiatku, ešte čo i len jedna remíza a púšťa o hry o titul aj Slovan. Nič také sa pritom nečakalo, tobôž nie už za tri týždne od začiatku jarnej časti.