Main Content

Keď nastúpi, Barcelona má mizernú bilanciu. Prináša mužstvu smolu?

utorok, 14. marec 2017 15:12 | Autor: Jakub Vaverka

Keď nastúpi, Barcelona má mizernú bilanciu. Prináša mužstvu smolu?
Keď nastúpi, Barcelona má mizernú bilanciu. Prináša mužstvu smolu? | zdroj: © TASR

V letnom prestupovom období získalo vedenie FC Barcelona talentovaného stredopoliara Andrého Gomesa. Od bývalého hráča Valencie a úradujúceho majstra Európy si Katalánci sľubovali veľké veci. Zatiaľ je však opak pravdou.

23-ročný portugalský reprezentant prestúpil v lete do Barcelony za 35 miliónov eur. Jeho prvotnou úlohou bolo vytvoriť zdravú konkurenciu v strede poľa a byť k dispozícii predovšetkým, keď hráči ako Sergio Busquets, Andrés Iniesta či Ivan Rakitič nebudú môcť nastúpiť. Gomes sa však po dvoch tretinách tejto sezóny ani len nepriblížil k naplneniu svojho potenciálu.

Tréner Luis Enrique je však s hráčom trpezlivý. Dáva mu šancu, i keď Gomes je prakticky neproduktívny a čo je horšie, keď je na ihrisku, nedarí sa ani celému mužstvu. Majster Európy z roku 2016 je nevýrazný, do útoku sa príliš nehrnie a často stráca dôležité lopty v strede poľa.

Katalánsky denník Sport prišiel so štatistikou, ktorá potvrdzuje, že André Gomes Barcelone na ihrisku nepomáha. „Gomes nastúpil v 13 zo 14 zápasov, v ktorých Barcelona v prebiehajúcom ročníku nedokázala zvíťaziť. Je to ako keby hrali s desiatimi mužmi,“ píše sa v originálnom znení.  

Posledným potvrdením týchto čísiel bola nelichotivá barcelonská prehra 1:2 na ihrisku Deportiva La Coruňa. Keď Gomes nastúpil v základnej zostave, Blaugranas vyhrali iba 58 percent zápasov. Keď ostal na lavičke náhradníkov, Barca dokázala do víťazného konca dotiahnuť 73% stretnutí.

Dá sa však tvrdiť, že od Gomesa sme ešte nevideli to najlepšie. Má iba 23 rokov, na konte triumf na ME a v portugalskej lige. Vo Valencii získal dôležité skúsenosti zo španielskeho futbalu a v lete sa oňho bili Barcelona s Realom Madrid. Získali ho Katalánci, ktorým svoju prestupovú čiastku zatiaľ nesplatil. V lete príde na Camp Nou nový tréner a bude zaujímavé sledovať, čo urobí so zatiaľ nepodareným minuloročným nákupom.