Main Content

Presne pred 23 rokmi: Gretzky pokoril „neprekonateľný“ rekord Gordieho Howea (+VIDEO)

štvrtok, 23. marec 2017 17:04 | Autor: Dávid Lech

Presne pred 23 rokmi: Gretzky pokoril „neprekonateľný“ rekord Gordieho Howea (+VIDEO)
Presne pred 23 rokmi: Gretzky pokoril „neprekonateľný“ rekord Gordieho Howea (+VIDEO) | zdroj: © TASR

Písal sa 23. marec 1994 a Wayne Gretzky sa postaral o prekonanie historického míľniku, ktorým pokoril „neprekonateľný“ rekord legendárneho Gordieho Howea. Napriek veľkému úspechu sa však cítil trápne.

23. marca 1994 proti sebe nastúpili hokejisti Los Angeles Kings a Vancouveru Canucks. Tento zápas sa napokon zlatými písmenami zapísal do histórie National Hockey League. V 35. minúte sa do útočného pásma vrútila trojica v zložení Wayne Gretzky – Luc Robitaille – Marty McSorley. Robitaille prihrávkou našiel Gretzkyho, ktorý si „nabil“ puk s McSorleym a zaznamenal svoj 802. gól v kariére, čím pokoril výkon dovtedajšieho najlepšieho strelca histórie profiligy Gordieho Howea.

Streliť 802 gólov je niečo zvláštne a výnimočné. To, že som bol schopný a mal som šťastie prekonať takúto hranicu, ma niekedy privedie k tomu, že si jednoducho sadnem a začnem sa usmievať,“ tvrdí najproduktívnejší hokejista najlepšej hokejovej ligy sveta pre nhl.com.

Los Angeles síce napokon podľahli Vancouveru Canucks 3:6, no výhra Nucks ostala v tieni tohto výnimočného okamihu a gólu. Gretzky ale priznáva, že voči prepísaniu histórie mal isté výčitky. „Po prekonaní rekordu som sa cítil trápne, keďže hokej sa od tej doby veľmi zmenil. Vtedy bolo v NHL len šesť tímov. Aj keď sa súťaž neskôr rozšírila na dvanásť klubov, stále sa hral oveľa viac defenzívny hokej. Pamätám si, ako som hovoril otcovi: ,To bola úplne iná doba. Možno, že by u toho rekordu mala byť hviezdička.‘ Otec mi na odpovedal: ,Musíš to proste prijať, lebo Gordie je skutočne nadšený z toho, čo robíš. Ak niekto raz prekoná tvoje rekordy, ak sa niekto taký objaví, mal by si za to byť vďačný tak, ako je teraz vďačný Gordie.‘ Poslúchol som otca a začal som k tomu pristupovať presne takto,“ vysvetľuje „The Great One.“

Medzi Gordiem Howeom a Wayneom Gretzkym panovalo skutočné priateľstvo. „Pamätám si, ako som si hovoril, že mám veľké šťastie. Títo hráči milujú hokej. Medzi takými osobnosťami, akými boli Guy Lafleur, Bobby Orr, Bobby Hull, Gordie Howe, Phil Esposito, neexistovala žiadna nevraživosť,“ opisuje vtedajšie pomery medzi najslávnejšími hokejistami histórie.

Hviezdny hokejista napokon zakončil svoju kariéru s 894 presnými zásahmi a 2857 kanadskými bodmi na konte.