Main Content

Chalani, prestaňte robiť hlúposti, lebo nás to môže stáť postup!

pondelok, 27. marec 2017 12:13 | Autor: Filip Chudý

Chalani, prestaňte robiť hlúposti, lebo nás to môže stáť postup!
Chalani, prestaňte robiť hlúposti, lebo nás to môže stáť postup! | zdroj: © TASR

Vstup do nového roka slovenská futbalová reprezentácia výsledkovo zvládla, čím sme sa priblížili k postupu na MS, ale na Malte sa vyskytli aj veci, ktoré nás môžu o svetový šampionát pripraviť.

Komentár Filipa Chudého

Pred zápasom sme napísali, že najdôležitejšie bude to, aby sme na Malte vyhrali, čo naši hráči splnili do bodky. Z tohto pohľadu je všetko v poriadku, získali sme tri body a keďže Slovinci zakopli, nielenže máme situáciu naďalej vo vlastných rukách, ale sa nám na tabuľku už aj lepšie pozerá. Veď po zlom vstupe do kvalifikácie sme sa expresne rýchlo dostali na barážovú pozíciu. Postup na svetový šampionát máme teda aj naďalej vo vlastných rukách, lenže do Ruska je to ešte stále ďaleko.

Pri všetkej úcte k našim súperom, slovenská futbalová reprezentácia má takú kvalitu, že ona rozhodne o vlastnom (ne)postupe. Rešpektujeme síce Slovinsko, Škótsko, Litvu a aj Maltu, ale nie je náhoda, že my sme sa dostali na minuloročnom Eure do osemfinále, kým oni na nás pozerali len z pohodlia gauča. Anglicko má v tejto chvíli pred nami už štvorbodový náskok, pričom s ním hráme už len jeden zápas, čiže priamy postup v tejto chvíli nezáleží už len od nás. Z toho dôvodu sa nemôžeme naň zameriavať, no aj z baráže sa predsa dá postúpiť.

Máme za sebou polovicu kvalifikácie, preto sa už začína rysovať situácia v jednotlivých skupinách. Z nej vyplýva, že minimálne jeden futbalový gigant do baráže pôjde, keďže Španielsko a Taliansko hrajú spolu v G-skupine. Portugalsko je tiež aktuálne druhé, ale urobí maximum preto, aby za seba dostalo zatiaľ stopercentné Švajčiarsko. Holandsko bude rado aj za baráž, no je otázkou, či sa ho vôbec báť, že ich nepostup na Euro evidentne nebola náhoda. Z toho jasne vyplýva, že je malá šanca na to, aby sme v prípadnej baráži dostali futbalovú veľmoc, ako sa nám to stalo v boji o MS 2006.

Ak sa teda teoreticky vyhneme barážistovi zo skupiny G, potom najväčším súperom, ktorí nám môže zahatať cestu do Ruska, sme my sami.

V tejto kvalifikácii nad nami najtesnejším možným výsledkom vyhralo len Anglicko a Slovinsko, hoci by sa dalo povedať, že to my si to skôr prehrali, akoby nás súperi porazili. Na úvod kvalifikácie nás stálo minimálne bod hlavne hlúpe vylúčenie Škrtela, v Slovinsku zas výkon, ktorý bol vyústením všetkých negatív a zbytočných káuz okolo národného tímu. Kde by sme dnes boli, ak by sme tie dva body získali a naši súperi by mali navyše o dva menej, je už len hypotéza. Minulosť už nezmeníme, ale môžeme ovplyvniť budúcnosť.

O body sme v tejto kvalifikácii prišli len vďaka našim hlúpostiam, preto je nepochopiteľné, že sme sa na Malte k nim vrátili. Vďaka tomu sme pred dôležitým zápasom v Litve prišli o Nemca a Kucku, pričom u prvého menovaného neprekvapí, ak dostane stop na viac ako jeden zápas, stačí, aby si disciplinárka pozrela video, údery do chrbta sa dnes nenosia. Navyše už teraz je priam isté, že Škrtel nám opäť bude v nejakom zápase chýbať, veď kto verí tomu, že ďalšiu kartu už do konca kvalifikácie neuvidí?

Škrtel a Kucka sú rozdieloví hráči, ktorí keď sú koncentrovaní, patria medzi najlepších na svete. Veľa takých nemáme, preto je ich absencia pre nás citeľná. Nemec zas konečne po dlhom čase začal dávať góly, no teraz opäť musíme hľadať gólového hráča na hrot útoku. To naozaj našu reprezentáciu baví si veci komplikovať vlastnými hlúposťami?

Svetový šampionát vo futbale je spolu s olympiádou najväčšie podujatie na svete. Pre silnú generáciu našich hráčov, by to bola teoreticky krásna rozlúčka s reprezentačnou kariérou, pretože skutočná generačná výmena už stojí za dverami. Preto by si mali hlavne naši najskúsenejší reprezentanti uvedomiť, o čo ide a konečne začať brať veci stopercentne vážne. Každá ďalšia stupídnosť nás totiž môže stáť postup. Táto kvalifikácia je totiž hlavne vďaka nim od začiatku na hrane a my už zbytočné zaváhania nemusíme postupovo rozchodiť. Chalani, začnite sa koncentrovať, robte len to čo najlepšie viete, no a potom sa výsledok dostaví. Nič viac od vás nechceme, len aby ste ukázali to, na čo máte!