Main Content

Stagnácia mládežníckeho futbalu na Slovensku opäť potvrdená! Čo s tým?

piatok, 31. marec 2017 11:01 | Autor: Filip Chudý

Stagnácia mládežníckeho futbalu na Slovensku opäť potvrdená! Čo s tým?
Stagnácia mládežníckeho futbalu na Slovensku opäť potvrdená! Čo s tým? | zdroj: © TASR

Slovenský mládežnícky futbal zaznamenal počas minulých dní ďalšie dva kvalifikačné neúspechy, ktorých sú už desiatky. Ako je možné, že všetci okolo nás sú výrazne úspešnejší?

Komentár Filipa Chudého

Zrejme ste aj vy zachytili názory, že slovenský futbal má veľkú perspektívu a sľubnú budúcnosť, o ktorú by sa mali postarať súčasní mladí talentovaní hráči. Dokonca sa už aj ozvali hlasy, že náš mládežnícky futbal napreduje a dosahuje stále lepšie výsledky. No je to skutočne pravda?

Reprezentačné áčko bolo pred rokom na Eure, 21-tka sa chystá na ME a ... a už nič! Všetci máme síce radosť z týchto úspechov, ale treba si uvedomiť, že ani jeden nevznikol vďaka systému, práve naopak, zrodili sa vďaka anomáliám. Áčko ťahá už niekoľko rokov jedna výnimočná skupina hráčov, ktorá sa postarala o úspechy od MS 2010 začínajúc a verme že ešte nejakým vrcholným podujatím končiac. Úspech 21-tky je zas dôsledkom toho, že v našej lige nebolo toľko peňazí, preto z nej odišiel takmer každý, kto mohol. Priestor teda dostali mladí a hlavne lacní hráči, ktorí získali skúsenosti v mužskom futbale, z ktorých čerpali proti svojim rovesníkom. Keď už hrali v pohárovej Európe proti skúsenejším, dobre to ani raz nedopadlo. Ale to, že začali vynútene hrávať ligu mladší hráči, nezlepšilo prácu s mládežou, tá totiž prinajlepšom stagnuje.

Stav mládežníckeho futbalu na Slovensku reálne ukazujú výsledky dorasteneckých reprezentácií, ktoré sú dlhodobo zlé. Otázka už pomaly pre pamätníkov: V ktorom roku doteraz naposledy postúpili slovenskí reprezentační dorastenci z kvalifikácie na záverečný turnaj? Možno to znie neuveriteľne, ale bolo to v roku 2002, keď vtedajšia 19-tka dokonca potom získala aj bronz na ME v Nórsku. Odvtedy ďalších 29 pokusov (19-tka a 17-tka) bolo neúspešných. Ešte v roku 2013 síce hrala 17-tka na ME, ale to preto, že sme ich organizovali.

Len pre zaujímavosť, za ten čas Česi postúpili osemkrát, Maďari štyrikrát, Poliaci dvakrát, Ukrajinci osemkrát a Rakúšania desaťkrát, pričom každý náš sused ešte navyše aj raz záverečný turnaj organizoval. V našom priestore sme tak jasne najslabší, nehovoriac, že aspoň raz od roku 2002 kvalifikáciou prešli aj Arménsko, Gruzínsko, Severné Írsko, Bielorusko, Island a pred pár dňami na náš účet aj Faerské ostrovy.

A čo je možno ešte horšie, od roku 2012 sa zhoršili už aj naše výsledky v kvalifikáciách. Práve v ňom sa prvýkrát v histórii stalo, že 19-tka a ani 17-tka nepostúpila do druhej fázy kvalifikácie, čiže medzi 28 najlepších. Potom nasledovali ešte dva takéto nepostupy. Pritom postup do druhej kvalifikačnej fázy nie je ani úspech, ako to niekto občas chce prezentovať, to je povinnosť! Len pre zaujímavosť pred rokom 2012 sa iba dvakrát stalo, že sme takto hanebne vypadli v prvej fáze kvalifikácie. Bolo to v kvalifikáciách na ME do 17 rokov 2005 (ročník 1988) a 2009 (ročník 1992).

Nám zatiaľ nepomohlo ani to, že ME do 17 rokov sa hrajú už tretí rok za sebou so 16 mužstvami, pretože keď nevieme v rozhodujúcom zápase o postup aspoň remizovať s Faerskými ostrovmi, potom čo chceme ešte viac? Že aktuálnou kvalifikáciou neprejde ani 19-tka, to sa dalo čakať, keďže hrala v Nemecku a v skupine mala aj Srbsko, ale tiež štvorku od domácich na spiatočnú cestu dostať nemusela. A to za nás hrali už ligoví hráči na čele so Šulekom a aj veľké talenty pôsobiace v zahraničí ako Štefanec, Tupta a spol.

Náš mládežnícky futbal určite nenapreduje, ani sa nerodí viac talentov, skôr nedokáže reagovať na vývoj iných krajín a aspoň zachytiť vlak krajín druhého sledu. O veľmociach sa už ani nebavme, koncové svetlo ich vlaku ani len nevidíme. Čo sa s tým dá robiť? Na začiatok sa treba prestať klamať, že máme dobrú mládež vďaka kvalitnej výchove. Nemáme ani jedno a ani druhé!

Je síce pravdou, že máme stále menej detí, a to aj tých, čo chcú športovať, ale pre vrcholový futbal nepotrebujeme kvantitu. Stačí nám v každom ročníku vychovať 10-15 nadštandardných hráčov, pričom toľko veľkých talentov sa určite nájde. Lenže s nimi treba individuálne pracovať a rozvíjať ich, aby kvalitní hráči z nich aj vyrástli. Ak sa to stane, úspechy aj v mládeži sa dostavia. A potom tých ich bude v celom slovenskom futbale pribúdať, pričom sa nemusia zrodiť aj vďaka tomu, že sa rozširovalo Euro 2016 a ME do 21 rokov 2017.