Main Content

Začína mesiac, ktorý zrejme v našom ligovom futbale o všetkom rozhodne!

sobota, 1. apríl 2017 11:42 | Autor: Filip Chudý

Začína mesiac, ktorý zrejme v našom ligovom futbale o všetkom rozhodne!
Začína mesiac, ktorý zrejme v našom ligovom futbale o všetkom rozhodne! | zdroj: © TASR

Týmto víkendom štartuje rozhodujúca fáza sezóny, no zrejme už v apríli sa rozdajú všetky dôležité karty a my budeme definitívne poznať menoslov víťazov a porazených.

Komentár Filipa Chudého

Skončila sa nám reprezentačná prestávka, skončil sa nám marec. Ale za to logicky začal nielen apríl, ale hlavne rozhodujúca fáza tejto ligovej sezóny, pričom je pravdepodobné, že o všetkom podstatnom rozhodne už tento mesiac.

Po jesennej časti najväčšiu drámu sľubovala bitka o záchranu, no Myjava sa rozhodla, že ani z toho nič nebude. Kopaničiari urobili v našom futbale neželanú šou, ktorá bude mať zrejme pokračovanie, keďže tento týždeň bolo myjavské odvolanie zamietnuté, ale vraj to teraz poženú na civilný súd.

Čo v našej lige teda sľubuje drámu? Zatiaľ sa zdá, že len boj o štvrté miesto a teda teoreticky pohárovú Európu. Viac sa síce rozoberá boj o titul, ale o ten bojuje Žilina len sama so sebou. Ak nad sebou vyhrá, naozaj niet čo riešiť, ale ak podľahne sama sebe, Slovan je pripravený ju preskočiť, aj keď to bude mať ťažké.

Belasých čaká v aprílových týždňoch cesta do Podbrezovej, Dunajskej Stredy, Ružomberka, „domáci“ zápas so Žilinou, cesta do Trnavy a medzitým aj dvojzápas semifinále Slovenského pohára s Michalovcami. Žilinčania za ten čas privítajú Prešov, idú do Zlatých Moraviec hrať proti Trnave, oddýchnu si týždeň pred zápasom so Slovanom, na ceste naspäť sa zastavia v Trenčíne a pohárové semifinále si pozrú na diaľku.

Keď si k tomuto programu pridáme fakt, že Žilina má komfortný sedembodový náskok, očakáva sa, že na konci mesiaca by sme mali už definitívne poznať meno majstra. Jedinou šancou belasých je všetko vyhrať, čo je síce málo pravdepodobné, no ak to dokážu, tiež vlastne budeme poznať meno majstra, lebo ťažko uveriť, že následne v máji by to pokazili. Za predpokladu, že by to mali vo vlastných rukách.

Nielen z toho pohľadu je prvý ligový zápas po reprezentačnej prestávke Podbrezová – Slovan dôležitý. Železiari totiž na jar ešte nevyhrali a všetci za nimi dúfajú, že im to ešte chvíľu vydrží, lebo iba tak majú šancu sa pred nich dostať. Nielen z tohto dôvodu prajú Slovanu, keďže tiež potrebujú, aby ten vyhral aj národný pohár.

Jeho finále síce do apríla už nezapadá, ale hrá sa hneď v prvý májový deň. Čiže vlastne ligové výsledky z tohto mesiaca veľmi vážne naznačia, ak nie rovno už rozhodnú o tom, kto bude Slovensko reprezentovať v budúcoročnej edícii Európskej ligy. V každom aprílovom kole sa totiž hrá niekoľko zápasov, ktoré majú prívlastok dôležité.

A hoci sa môže stať, že na matematické definitívy majstrovskej a pohárovej otázky si ešte počkáme až do mája, tešiť sa takmer určite bude ten, kto vyjde ako víťaz z apríla. Nám zostáva len veriť, že apríl nám z tohtosezónnej nudnej zápletky veľa vynahradí, inak to bude naozaj len ročník na zabudnutie.