Main Content

Na ľad NHL sa vracia hráč, ktorému diagnostikovali sklerózu multiplex

utorok, 4. apríl 2017 14:11 | Autor: Dávid Lech

Na ľad NHL sa vracia hráč, ktorému diagnostikovali sklerózu multiplex
Na ľad NHL sa vracia hráč, ktorému diagnostikovali sklerózu multiplex | zdroj: © TASR

Len pred piatimi mesiacmi mu diagnostikovali sklerózu multiplex. Dnes v noci sa vracia na ľad NHL.

Útočníkovi Caroliny Hurricanes Bryanovi Bickellovi 11. novembra 2016 lekári diagnostikovali neliečiteľnú chorobu sklerózu multiplex, ktorej príznaky a priebeh sa dajú liečbou len zmierniť. Trojnásobný držiteľ Stanley Cupu sa ale nevzdal a po mesiacoch tvrdej práce sa dnes vráti na klziská National Hockey League.

31-ročný hokejista sa pár týždňov rozohrával na farme v AHL v tíme Charlotte Checkers, kde v 10 stretnutiach pozbieral 4 body za bilanciu 1+3. Dnes by sa mal po povolaní do prvého tímu vrátiť do najlepšej hokejovej ligy sveta, keď vykorčuľuje na ľad Minnesoty Wild. „Napriek všetkému, čo sa stalo, napriek mnohým vzostupom a pádom, je skvelé, že si môžem zahrať znovu aspoň niekoľko hokejových zápasov,“ vraví Bickell pre nhl.com.

Dôraznému útočníkovi diagnostikovali ochorenie po tom, čo mu na jednom z rozkorčuľovaní robila problém necitlivosť pravej ruky i nohy. Následne sa dozvedel, s akou chorobou musí začať bojovať. „Po spoznaní diagnózy bol prvý mesiac ťažký. Vôbec som nevedel či si niekedy vôbec budem môcť zahrať hokej. Bolo to ťažké, robiť dennodenne tie isté veci, ale neskôr som videl výrazný progres. Bude to skvelý pocit opäť hrať, zvlášť v Minnesote, keďže si tu tým prešiel Harding,“ kanadský útočník spomína na brankára Wild Josha Hardinga, ktorému rovnaké ochorenie diagnostikovali v roku 2012. Sezónu 2012/2013 ešte odchytal, no neskôr na odporúčanie lekárov musel zavesiť korčule na klinec.

Bývalý hráč Chicaga Blackhawks plánuje na stretnutie pozvať aj spomínaného Josha Hardinga. Duel by malo navštíviť taktiež množstvo jeho priateľov i rodinných známych. Útočník si je vedomý toho, že nikdy nevie, kedy nastúpi do svojho posledného zápasu v kariére. „Teším sa na každý zápas, ako keby to mal byť môj posledný a chcem si to užívať. Beriem deň za dňom ako prichádza a stále sa len obávam o svoje zdravie a moju rodinu. Hokej bol doposiaľ mojím životom. No teraz musím myslieť na svoje zdravie a všetky tie okolnosti. Mám dobrý život. No mám len 31 rokov. Som stále mladý. Verím, že ma toho čaká ešte veľa, no to je veľkou neznámou,“ dojímavo uzatvára svoje rozprávanie Bickell, ktorého s veľkou pravdepodobnosťou čakajú jeho posledné štyri zápasy kariéry.