Main Content

Česká reprezentácia si vyhliadla 8 posíl z NHL

streda, 5. apríl 2017 14:22 | Autor: Dávid Lech

Česká reprezentácia si vyhliadla 8 posíl z NHL
Česká reprezentácia si vyhliadla 8 posíl z NHL | zdroj: © TASR

Česká reprezentácia skladá pred MS v hokeji 2017 veľmi silný výber. Národný tím našich západných susedov si vyhliadol osem hráčov NHL, ktorí by mohli nastúpiť na svetovom šampionáte.

Českí hokejisti sú ochotní reprezentovať svoju krajinu na čoraz blížiacich sa májových Majstrovstvách sveta v hokeji 2017. Ani jeden z nich nepovedal definitívne nie a tréner Josef Jandač tak s generálnym manažérom Martinom Ručinským pozorne sleduje formu českých hokejistov, ktorí by mohli potencionálne po ukončení základnej časti NHL obliekať najcennejší dres.

Je jasné, že do play-off nepostúpi Philadelphia Flyers, kde pôsobia hneď traja českí hokejisti. Vedenie českej reprezentácie má záujem o kompletný trojlístok v zložení Michal Neuvirth, Radko Gudas a Jakub Voráček. „O všetkých chlapcov máme záujem. Akonáhle ukončia sezónu, vybavia si najnutnejšie veci a v najkratšej dobe dorazia,“ tvrdí tréner Jandač pre hokej.cz.

Jediným problémom v príchode hráčov z NHL môže byť ich zdravotný stav: „Momentálne nemáme správy, ako to vyzerá s Gudasom, ktorý teraz nehral pre zranenie. Rovnako je to s Neuvirthom, uvidíme, aký u neho bude ďalší vývoj. Dúfam, že čoskoro budeme vedieť viac,“ robí si zálusk na cenné posily, ktorý na poste hlavného trénera Česka nahradil Vladimíra Vůjteka.

Tampa Bay Lightning dnes v noci prehrala v priamom súboji o play-off s Bostonom Bruins 0:4 a účasť vo vyraďovacej časti sa jej poriadne vzdialila. Posilniť českú reprezentáciu tak môžu Andrej Šustr či Ondřej Palát. „Šustr nie, u Paláta je otáznik, či podpíše zmluvu. Zatiaľ sa tak nestalo.“ Mladý útočník „Bolts“ by bol ale pre národný tím veľkou posilou – rovnako ako aj Radim Vrbata, ktorý túto sezónu patrí medzi najlepších hráčov Arizony Coyotes.

Naši západní susedia môžu rátať taktiež s pomocou troch útočníkov Dallasu Stars Jiřím Hudlerom, Radkom Faksom,  Alešom Hemským. O prvého menovaného záujem nie je. Príchod zvyšných dvoch istý nie je. „Faksa nemá kontrakt. Nepodarilo sa nám spojiť s jeho agentom Walshem, či už Milanovi Hniličkovi alebo Martinovi Ručinskému. Potrebujeme vedieť viac. Je tam variant, že keď nepodpíše nový kontrakt v NHL, pravdepodobnosť jeho príchodu bude nízka.“ Hemského pre zmenu pravidelne trápia chronické zdravotné problémy: „Na konci súťaže budeme vedieť, aký je jeho zdravotný stav. Alešov problém s bedrom je taký veľký, že odohrá jeden zápas a do druhého napríklad nenastúpi, keďže môže potrebovať dlhší čas na regeneráciu,“ premýšľa nad všetkými možnými variantami.

K dispozícii by českému „nároďáku“ mal byť aj Pavel Zacha z New Jersey Devils. Aj jeho ale počas sezóny limitovalo zranenie: „Bude dôležitá výstupná prehliadka, pretože mal otras mozgu.“ Väčšiu radosť mu ale robí brankár Detroitu Red Wings Petr Mrázek, ktorý na 99% pocestuje s tímom na svetový šampionát: „Sme dohodnutí, že akonáhle ukončí sezónu, tak príde. Mal by stihnúť turnaj v Českých Budějoviciach.

České médiá sa zaujímajú aj o možnosť posilnenia o Jaromíra Jágra, ktorý pred dvomi rokmi ukončil reprezentačnú kariéru. Podľa slov Josefa Jandača sa o príchode populárnej „šesťdesiatosmičky“ zatiaľ neviedli žiadne debaty. V prípade rýchleho ukončenia v play-off Bostonu Bruins by mohli český výber posilniť taktiež hviezdy „medveďov“ David Krejčí a David Pastrňák.