Main Content

Proti NHL sa treba spojiť, inak môže byť v budúcnosti ešte horšie!

streda, 5. apríl 2017 18:11 | Autor: Filip Chudý

Proti NHL sa treba spojiť, inak môže byť v budúcnosti ešte horšie!
Proti NHL sa treba spojiť, inak môže byť v budúcnosti ešte horšie! | zdroj: © TASR

Rozhodnutie NHL o tom, že nepustí hráčov na ZOH, iba podporilo fakt, že táto súťaž si robí čo vyhovuje len jej, bez ohľadu na prospech celého športu. A proti tomu treba začať bojovať!

Komentár Filipa Chudého

NHL potvrdila viac-menej očakávanú informáciu, že počas ZOH v kórejskom Pjongčangu svoju súťaž nepreruší. To by malo znamenať, že jej hráči sa na sviatku športovcov pod piatimi kruhmi nepredstavia. Aj keď už teraz možno rátať s tým, že minimálne jeden sa predstaví, veď Alexandra Ovečkina ťažko zastaviť na ľade a podobné to bude aj vo februári budúceho roka, keď bude odlietať do Kórejskej republiky a ďalší možno pôjdu s ním. Veď zatknúť ich nemôžu...

A hoci hráči ešte budú bojovať o svoju účasť pod piatimi kruhmi, či už individuálne, alebo kolektívne, svetový hokej sa konečne musí prestať prizerať, ako si NHL myslí, že v hokejovom svete je len ona.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) je už dlho na smiech. Nie je predsa mysliteľné, že strešná organizácia svetového hokeja nechá zo seba robiť pajáca. Ak sa chce stať rešpektovanou športovou federáciou, musí uchopiť pevne opraty vo svojom športe do rúk. A to sa stane len vtedy, keď skrotí NHL. Doteraz sa o to snažila diplomatickou cestou, čo sa nepodarilo, nuž treba pritvrdiť.

V každom normálnom kolektívnom športe na svete sú asociačné termíny, ktoré sú povinné kluby rešpektovať. Ani napr. vo futbale sa v USA a iných zámorských krajinách ligy cez reprezentačné akcie často neprerušujú, ale reprezentanti môžu ísť do národných výberov a každý to rešpektuje, no a niečo podobné musí dosiahnuť aj IIHF voči NHL.

Je síce pravdou, že NHL je od svetového hokeja akoby trochu odčlenená, keďže nepatrí pod národnú hokejovú federáciu, ktorá je členom IIHF, lenže všetci európski hráči do jedného pod IIHF patria. Veď keď začínajú s hokejom, registračku si vybavujú cez kluby na národných zväzoch, inak by hokej ani hrať súťažne nemohli. To znamená, že ak členovia IIHF, v tomto prípade myslené hlavne významné európske zväzy, ktoré dodávajú hráčov do zámoria, sa zjednotia, NHL ich bude musieť pre svoje dobro začať počúvať.

IIHF musí konečne prijať také pravidlá, ktoré zabránia svojvoľnému odchádzaniu mladých hráčov do severoamerických súťaží a hlavne na americký výmysel menom draft. Ak bude chcieť klub z NHL nejaký mladý európsky talent, tak bude musieť zaňho zodpovedne zaplatiť a kúpiť ho na klasický prestup, nie že ho dostane prakticky zadarmo. Toto je zrejme jediná možná cesta, ako NHL donútiť uvedomiť si, že nebude všetko tak, ako si zmyslí.

Mohlo by to síce znamenať, že aj NHL sa postaví na hlavu a stratí záujem o európskych hráčov, hoci ten už stráca dlhšie, no jej by to určite viac ublížilo, ako hokeju v Európe. Tu by sa napríklad posilnili európske súťaže, resp. by sa mohla KHL rozšíriť na celom starom kontinente a vytvorila by sa súťaž, ktorá by nielenže NHL konkurovala, ale mohla by ju aj prekonať. Navyše nielen na ZOH, ale aj na MS by stále mohli chodiť tí najlepší. A koho by potom zaujímala v Európe NHL? Nikoho! A to by bola pre NHL poriadna finančná strata, ktorú by v Číne či inde ťažko vykryli.

Samozrejme, je to beh na dlhú trať, možno veľmi dlhú, lenže akýsi monopol NHL vo svetovom hokeji už musí skončiť, evidentne to tomuto športu len škodí. No aby sa tak stalo, treba začať na tom konečne robiť a teraz je ten ideálny čas, lebo za ďalších x rokov môže byť ešte horšie.