Main Content

Boj o poslednú miestenku v play-off NHL: Marinčin, Budaj alebo Halák?

sobota, 8. apríl 2017 12:02 | Autor: Jakub Vaverka

Boj o poslednú miestenku v play-off NHL: Marinčin, Budaj alebo Halák?
Boj o poslednú miestenku v play-off NHL: Marinčin, Budaj alebo Halák? | zdroj: © TASR

Už v nedeľu v noci skončí v kanadsko-americkej NHL základná časť. Pätnásť zo šestnástich tímov má miestenku v play-off istú, boje vo východnej konferencie sú však vybičované do samého konca a stále nie je isté, ktorý celok si uchmatne posledné miesto vo vyraďovacej fáze.

Necelé dve kolá pred koncom základnej časti je isté, že posledné miesto do play-off si rozdelí jeden z trojice tímov Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning a New York Islanders. Radosť bude mať aj jeden zo slovenských hokejistov, no či to bude torontský Martin Marinčin, gólman Tampy Peter Budaj alebo opora Ostrovanov Jaroslav Halák, je momentálne nejasné.

V najlepšej pozícii sú Javorové listy z Toronta, ktoré po dlhých rokoch siahajú na postup medzi najlepších šestnásť tímov. Po osemdesiatich zápasoch majú na svojom konte 93 bodov, pričom ich čakajú ešte dve merania síl. Ak Maple Leafs proti Pittsburghu a Columbusu získajú adva body, zabezpečia si postup do vytúženého play-off a nebudú sa musieť pozerať na výsledky Tampy a Islanders.

8.

Toronto Maple Leafs

80

32

7

15

26

244:236

93

9.

Tampa Bay Lightning

81

31

10

10

30

230:225

92

10.

New York Islanders

80

31

8

12

29

233:238

90

Tampe Bay ostáva do konca základnej časti už iba jeden zápas, domáce stretnutie s Buffalom Sabers. Zverenci kouča Coopera by si so Šabľami mali poradiť, no ani dvojbodový zisk im nemusí stačiť na postup. Neúčasť semifinalistu minulej sezóny a finalistu predminulej sezóny vo vyraďovacích bojoch by bola obrovským prekvapením.

Bleskom v priebehu ročníka uškodili viaceré straty kľúčových hráčov, pričom forma si Bolts našla až príliš neskoro. Nočné víťazstvo v Montreale (4:2) však Tampu udržali v teoretickom boji o play-off. Ideálne by pre Lightning bolo, keby Toronto stratilo všetky body, v prípade jednobodového zisku Javorových listov by sa muselo prihliadnuť na postavenie tímov nielen v tabuľke konferencie, ale aj v tabuľke jednotlivých divízií, vzájomné zápasy a skóre.

V prípade rovnosti bodov medzi dvoma resp. troma tímami by rozhodoval ako prvý vyšší počet výhier okrem výhier dosiahnutých v nájazdoch.

Nenápadným, no taktiež silným hráčom o play-off je aj odpisovaný New York Islanders. Mančaft okolo kapitána Johna Tavaresa nastúpi ešte proti New Jersey Devils  a Ottawe Senators, pričom nič iné ako plný bodový zisk si Ostrovania nemôžu dovoliť.

Vzhľadom na aktuálne postavenie tímov v tabuľke a momentálnu formu je najpravdepodobnejšie, že boj o poslednú miestenku v play-off prebehne na diaľku medzi Torontom Maple Leafs a Tampou Bay. Bez väčších diskusií sa dá taktiež napísať, že ak vo vyraďovacej časti neuvidíme Javorové listy vedené Mikeom Babcockom, bude to veľké prekvapenie.