Main Content

Pre každého by mali platiť rovnaké pravidlá, a to aj vo futbale!

sobota, 8. apríl 2017 13:47 | Autor: Filip Chudý

Pre každého by mali platiť rovnaké pravidlá, a to aj vo futbale!
Pre každého by mali platiť rovnaké pravidlá, a to aj vo futbale! | zdroj: © TASR

V ostatných hodinách vo veľkom zrejme už vyvrcholila kauza okolo Vladimíra Weissa. Aký je jej odkaz pre slovenskú reprezentáciu?

Komentár Filipa Chudého

Kauza Vladimíra Weissa, ktorá začala pred polrokom, dostala v týchto dňoch úplne nové a zrejme konečné rozmery. V priebehu už ani nie dní, ale hodín, bolo zverejnených toľko správ, že Mečiarove amnestie a Banášovej svadba sú oproti tomu v slovenskom mediálnom priestore doslova banality na vyplnenie času.

Je úplne jasné, že väčšinu Slovákov pobúrilo rozhodnutie Okresnej prokuratúry Bratislava I, pretože aktuálne na Slovensku žijeme dobu, že dokým niekoho ako Vladimír Weiss ml. (myslené boháč, ktorý si užíva život nie úplne bežným spôsobom) neodsúdia v úvodzovkách na trest smrti, dovtedy zatrpknutá časť tohto národa, nespokojná so svojím životom, nebude spokojná.

Najmladší z futbalového rodu Weissovcov nikdy nebude všeobecne v slovenskom národe obľúbený. To musí byť jasné aj jemu. Pretože je synom otca, ktorého zverejnenie platu asi najviac pohlo Slovenskom, minimálne tým športovým. Hoci kto sa trochu orientuje v platoch svetového futbalu, lebo s tými musíme porovnávať reprezentačného trénera, nie s platmi slovenských robotníkov, ten vie, že to bolo skôr málo, ako prehnane veľa. No a keď sa do toho pridali aj výstrelky otca a vlastne aj syna, ktoré určité médiá využili, aby mali o čom písať, dostali sme sa do tohto štádia.

To určite nie je obhajovanie rodu Weissovcov, v tomto prípade hlavne toho mladšieho, lebo z veľkej časti si aj sám môže za to, že je takto vnímaný. Kedy nerobil hlúposti, medzi čo sa považuje aj to, že už neraz bol v zlom čase na zlom mieste, nemal by takéto problémy. Veď aj tejto poslednej kauze mohol ľahko predísť, stačilo neurobiť z vlastného auta autobus. Alebo ešte lepšie, mal sa sústrediť len čisto na blížiace sa reprezentačné povinnosti.

Ak okresná prokuratúra rozhodla o tom, že skutok sa nestal, pričom tým skutkom malo byť ľudovo povedané to, že opitý šoféroval auto, nie že nešiel v tom aute, ktoré riadil niekto iný, tak sa asi nestal. Názor si môže urobiť každý sám, videí je dostatok.

Nech si právnici riešia, či ide o precedens, nás zaujíma hlavne športová stránka veci. Vladimír Weiss je kľúčový hráč národného tímu, čo potvrdil aj nedávny zápas s Maltou, veď ako jediný vedel výkonom reagovať na Hamšíkovu absenciu. S čistým svedomím môžeme povedať, že bez neho sa naše šance na postup do Ruska zmenšujú pomaly na minimum. No to neznamená, že len preto bude nedotknuteľný.

V národnom tíme už síce zaplatil za túto kauzu, keďže celá vznikla pred októbrovým zrazom, z ktorého bol následne vylúčený. Ale na mieste je otázka, či by nemal dostať aj akúsi žltú kartu. Ak totiž Miroslav Stoch a Filip Hološko právom za svoje pochybenia pykajú vyhodením z reprezentácie pod vedením Jána Kozáka, Weiss už potom od toho teoreticky nemá ďaleko, reprezentantom nie je totiž človek len na trávniku. S každým by sa malo postupovať rovnako, čiže nevinného oslobodiť a vinného potrestať podľa na to určených sadzobníkov. A je úplne jedno, čiže ide o právnu rovinu, alebo tú športovú.

Mimochodom, na zväzovej stránke je uverejnený Štatút reprezentanta Slovenskej republiky vo futbale, ktorý bol schválený zhodou okolností krátko po Weissovom zatknutí. Je to zaujímavé čítanie, už len aby veci z neho aj vstúpili do praxe, lebo niektorí hráči to asi evidentne považujú za zdrap papiera. Keď sa všetko z neho bude do bodky dodržiavať, náš národný tím bude vo verejnosti všeobecne rešpektovaný a uznávaný vo všetkých smeroch, nielen športovom. Len kedy ten čas nastane...?