Main Content

FOTO: Vedľa autobusu Dortmundu vybuchli silné trhaviny. Hráči Borussie sú v šoku (fotky vnútri)

utorok, 11. apríl 2017 22:49 | Autor: TASR

Útok na autobus Borussie Dortmund
Útok na autobus Borussie Dortmund | zdroj: TASR

Dortmund 11. apríla (TASR) - Úvodné stretnutie štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 medzi Borussiou Dortmund a AS Monako sa odohrá v náhradnom termíne v stredu 12. apríla o 18.45 h.

Krátko pred pôvodne plánovaným utorňajším výkopom (20.45) vybuchli v nemeckom meste neďaleko autobusu hostiteľského tímu tri nálože. O pol deviatej večer sa kompetentní rozhodli zápas odložiť.

Nemecká polícia vyšetruje okolnosti i motív, ktoré viedli k synchronizovaným explóziám. Podľa agentúry DPA zatiaľ nemá podozrenie na teroristický útok. Zapojila dron, ktorým skúmala, či sa v okolí nenachádzajú ďalšie výbušniny. Objavila podozrivý predmet, neprezradila však o ňom podrobnosti. "Podľa prvých poznatkov išlo o útok silnými trhavinami. Mohli byť ukryté v kroví pri parkovisku. Naďalej skúmame pozadie tohto činu," uviedli vyšetrovatelia.



zobraziť celú galériu
(15 fotografií)

Výbuchy poškodili podľa informácií prvého programu verejnoprávnej nemeckej televízie ARD tímový autobus na dvoch miestach. Vozidlo smerovalo z hotela na štadión, na palube boli hráči i realizačný tím. Tí zamierili do svojich domovov.

Dortmundský klub potvrdil na svojom oficiálnom twitteri, že osoba, ktorá utrpela zranenie, je Marc Bartra. Stopéra domácich previezli do nemocnice. Borussia ďalej ubezpečila, že divákom na štadióne ani v jeho okolí nehrozí nebezpečenstvo a vyzvala ich na zachovanie pokoja a zotrvanie na tribúnach. Fanúšikovia hostí na znak spolupatričnosti skandovali názov domáceho klubu. Futbalisti Monaka absolvovali večer v Signal Iduna Parku tréning pod umelým osvetlením, o 21.30 h už na tribúnach neboli ľudia. Borussia zrušila stredajší otvorený tréning.



zobraziť celú galériu

"Celé mužstvo je, pochopiteľne, v šoku. Takisto tréner Thomas Tuchel, jedna z explózií bola na jeho strane. Treba sa vynasnažiť nejakým spôsobom to prekonať, v stredu musíme nastúpiť, ale nebude to jednoduché. Takéto obrázky nedostane z hlavy. Snáď dokážeme v stredu súperiť," povedal výkonný riaditeľ klubu Hans-Joachim Watzke. "Sedel som v zadnom rade spoločne s Marcom. Autobus zatočil na hlavnú cestu, keď nastala explózia. Ľahli sme si na podlahu, nevedeli sme, čo bude nasledovať," uviedol brankár Roman Bürki švajčiarskemu webu Blick.