Main Content

Útok na autobus Dortmundu nemuseli mať na svedomí islamisti. V hre je viacero možností

streda, 12. apríl 2017 12:05 | Autor: TASR

Útok na autobus Dortmundu nemuseli mať na svedomí islamisti. V hre je viacero možností
Útok na autobus Dortmundu nemuseli mať na svedomí islamisti. V hre je viacero možností | zdroj: © TASR

Dortmund 12. apríla (TASR) - Najvyššie štátne zastupiteľstvo v Karlsruhe prevzalo záštitu nad vyšetrovaním troch explózií, ktoré zasiahli v utorok večer autobus nemeckého futbalového klubu Borussia Dortmund. Poverenie dostal Spolkový kriminálny úrad (BKA).

Momentálne sa pracuje najmä s dvoma verziami, keďže sa v blízkosti miesta výbuchov našli dva listy prihlasujúce sa k zodpovednosti. Prvý poukazuje na islamistické pozadie, neobsahuje však symboly tzv. Islamského štátu. Je v nemčine, bez podpisu, odkazuje na minuloročný útok na berlínske vianočné trhy a nasadenie bojových lietadiel nemeckej armády Panavia Tornado v Sýrii. Druhý list pochádza z antifašistickej scény a kritizuje Borussiu za nedostatočný prístup v potláčaní prejavov fašizmu.

Skúma sa pravosť oboch listov, môže ísť aj o snahu zaviesť vyšetrovateľov na falošnú stopu. Vylúčené nie sú ani ďalšie možnosti vrátane radikálnych fanúšikov. Najvyššie štátne zastupiteľstvo, ktoré sa zaoberá iba závažnými zločinmi, posudzuje prípad ako pokus o zabitie a na 14.00 h zvolalo tlačovú konferenciu, kde bude informovať o posune vo vyšetrovaní. Informovala o tom agentúra DPA.