Main Content

Slovan je k trofeji možno bližšie, ako sa zdá, no futbal vie napísať rôzne príbehy

piatok, 14. apríl 2017 16:05 | Autor: Filip Chudý

Slovan je k trofeji možno bližšie, ako sa zdá, no futbal vie napísať rôzne príbehy
Slovan je k trofeji možno bližšie, ako sa zdá, no futbal vie napísať rôzne príbehy | zdroj: © TASR

Po desiatich rokoch sme sa na Slovensku dočkali toho, že druholigista si zahrá o cennú trofej. No tú chce ukoristiť aj Slovan, ktorý sa už zdá sa pripravuje na to, aby sa opäť ocitla v jeho rukách.

Komentár Filipa Chudého

Slovnaft cup, ako znie súčasný komerčný názov Slovenského pohára, sa dostal do svojej záverečnej fázy. Do tohto ročníka sa prihlásilo 203 klubov. Tucet pôvodných účastníkov Fortuna ligy, 18 druholigistov a až 173 klubov pôsobiacich na regionálnej úrovni po 5. ligu. Kluby z nižších líg sa prihlasovať nemohli. Ide tak o suverénne najpočetnejšiu súťaž u nás, veď kde inde súťaží o vzácnu trofej viac ako 200 klubov?

Zastúpenie mal každý kút Slovenska, pričom by sa dalo povedať, že sa vďaka tomu rozdala aj futbalová radosť po celej našej krajine. Veď kluby z nižších súťaží priam bažili po tom, aby im vyžrebovali naše popredné kluby. A že tých slávností bolo a ešte jedna aj bude.

Sitom siedmich kvalifikačných kôl, hoci to prvé vynechali, prešiel podľa očakávania Slovan, najúspešnejší pohárový klub, a prekvapujúco aj Skalica. Po 10 rokoch tak bude mať zastúpenie vo finálovom súboji aj naša druhá najvyššia súťaž. A hoci obaja v tejto chvíli dosiahli naoko to isté, veď nechali za sebou 201 klubov, rozdiel je markantný. Kým pre Skalicu je to historický úspech, Slovan o úspechu rozprávať nemôže, len si totiž splnil akúsi povinnosť.

Vzhľadom na obsadenie finálového zápasu sa povinnosť belasých pritom neskončila. Ich prípadný 14. triumf v Slovenskom pohári sa v tejto chvíli inak ani javiť nemôže. Hoci nie je ich vina, že v hornej časti pavúka dominovala Skalica, ktorá za sebou nechala Žilinu, Trnavu, Dunajskú Stredu, Podbrezovú, Prešov, Zlaté Moravce-Vráble a Myjavu. Ďalších fortunaligistov „vybavil“ Slovan v dolnej časti pavúka, do ktorej bol vyžrebovaný.

Každý sa teraz pýta, či má vôbec Skalica proti Slovanu šancu. Odpoveď je jednoduchá, má, ale s dodatkom, ak si to Slovan sám pokazí. A to je pri všetkej úcte k Záhorákom málo pravdepodobné, Slovan sa už totiž teraz začína orientovať na zisk trofeje.

Belasých totiž čaká v tejto sezóne už len jeden skutočne dôležitý zápas, práve ten finálový. Je síce pravda, že nejakú dôležitosť má každý duel, lenže v lige Slovan už nemá reálne o čo hrať. Žilina má šesť kôl pred koncom desaťbodový náskok, čo sa reálne dohnať nedá. Slovan má pred svojimi prenasledovateľmi, ktorí bojujú o pohárovú miestenku, dokonca 11-bodový náskok, čo je ešte menej reálne dohnať. Už je teda úplne logické, na čo sa belasí zamerajú.

Jar začali fantasticky, hrali aktívny futbal a súperi na nich nemali. Lenže v minulých zápasoch to už také výborné ako v úvode jari nebolo, a to z jednoduchého dôvodu, vyťaženým hráčom došla para, pričom vyťažení boli takmer všetci zo základnej zostavy. Slovan doplatil na to, že v nahustenom programe nerotoval hráčov, hoci na druhej strane je niektorých ťažké vynechať, keď sa im darí, resp. na iné posty zas nie je za koho vymeniť...

V Bratislave vedia počítať, preto už hneď po druhom semifinále s Michalovcami tréner Ivan Vukomanovič povedal, že v Ružomberku plánuje šetriť vyťažených hráčov. Následne proti Žiline ich síce takmer určite využije, no to bude pre belasých skôr dobrý prípravný zápas s príchuťou prestíže pred finále pohára, ktoré bude potom o osem dní neskôr, čiže ideálny čas na prípravu. Medzitým je síce aj derby v Trnave, ale za daných okolností má finále národného pohára väčšiu dôležitosť, čiže už teraz možno právom predpokladať, že Slovan si svoje esá pošetrí.

Bude zaujímavé sledovať, ako sa k finále národného pohára postaví Skalica. Tá totiž vzhľadom na medializované problémy VSS Košice rozbehla možno aj postupovú hru do Fortuna ligy. Aktuálne je druhá s deväťbodovou stratou na VSS, ale ak druholigovému lídrovi odpočítajú body, resp. ho preradia do tretej ligy, je v hre! Pritom tri dni pred finále nastúpi na pôde aktuálne tretej Lokomotívy Košice a po finále zas cestuje do Košíc opäť, keď bude hrať proti VSS. Tri pomaly možno aj najdôležitejšie zápasy sezóny v priebehu deviatich dní by dali zabrať každému.

Aj preto sa v tejto chvíli zdá, že Slovan je možno ešte väčší favorit finále, no to je zároveň jeho najväčšia nevýhoda. Futbal píše rôzne prekvapivé príbehy a nestalo by sa prvýkrát, že pohárovú trofej by získal druholigista. Nechajme sa prekvapiť, ako vyvrcholí súťaž, ktorá patrí v ostatných rokoch vďaka novému formátu medzi málo pozitív slovenského klubového futbalu.