Main Content

Dokáže Real Madrid zlomiť kliatbu novodobej Ligy majstrov?

sobota, 15. apríl 2017 10:38 | Autor: Jakub Vaverka

Dokáže Real Madrid zlomiť kliatbu novodobej Ligy majstrov?
Dokáže Real Madrid zlomiť kliatbu novodobej Ligy majstrov? | zdroj: © TASR

Liga majstrov je najprestížnejšia a najsledovanejšia klubová futbalová súťaž na svete. Každý rok v nej o prvenstvo usilujú európske veľkokluby, pričom v novodobej histórii „ušatú“ trofej nik nedokázal obhájiť. Práve to robí z Champions League z istého pohľadu prekliatu súťaž.

Od roku 1992 existuje súčasný formát prestížnej Ligy majstrov. V novodobej histórii Champions League ešte žiaden tím nedokázal obhájiť prvenstvo v tejto súťaži. Posledný tím, ktorý v európskej pohárovej súťaži číslo jeden triumfoval dvakrát za sebou bolo AC Miláno, ktoré v roku 1990 dokázalo nadviazať na výhru z roku 1989.

V prebiehajúcom ročníku sa pomyselnú kliatbu pokúša zlomiť Real Madrid. V náročnom štvrťfinále Biely Balet urobil výhrou 2:1 na pôde Bayernu Mníchov veľmi dôležitý krok k postupu do semifinále. Samozrejme, Bavori sú schopní vyhrať v Madride o dva góly a postúpiť, no všetky tromfy sú momentálne v rukách Merengues.

Po minuloročnom triumfe Pusiniek v penaltách nad Atléticom Madrid sa odhadovalo, že si súperi dajú na Cristiana Ronalda a spol. väčší pozor, avšak pravdou je, že tím Zinedinea Zidanea je na prahu najlepšej štvorky.

Liga majstrov si v posledných sezónach získala štatút prekliatej súťaže. Nedokázal ju obhájiť vynikajúci tím Realu Madrid v úvode nového tisícročia, márne pokusy boli aj v podaní AC Miláno o niekoľko rokov neskôr, či dokonca Guardiolovho barcelonského dream teamu, ktorý bol takmer celou futbalovou obcou považovaný za neporaziteľný.

Dôkazom sú aj posledné sezóny. Takmer neomylný Bayern Mníchov zlyhal pri obhajobe titulu z roku 2013, nahradil ho Real Madrid, ktorý vyhral o rok neskôr, ale následne zlyhal na štíte Juventusu Turín. Sezóna 2014/2015 patrila Barcelone a každý si myslel, že práve ofenzívne trio Messi, Neymar, Suarez dokáže Kataláncom pomôcť k prelomeniu kliatby.

Barca však pri ceste za obhajobou vypadla vo štvrťfinále s Atléticom Madrid.  K celkovému triumfu dokráčal opäť Real Madrid, pričom Biely Balet potvrdzuje, že má vo svojom tíme hráčov, ktorí sú zvyknutí podávať vynikajúce výkony v rozhodujúcich zápasoch. Do konca prebiehajúcej edície Champions League ostáva ešte veľa zlomových momentov, no začínajú silnieť hlasy, že ak niekto dokáže zlomiť kliatbu Ligy majstrov, je to práve kráľovský veľkoklub a historicky najúspešnejší celok v tejto súťaži.