Main Content

Postará sa Barcelona o ďalšie vstanie z mŕtvych?

streda, 19. apríl 2017 14:10 | Autor: Jakub Vaverka

Postará sa Barcelona o ďalšie vstanie z mŕtvych?
Postará sa Barcelona o ďalšie vstanie z mŕtvych? | zdroj: © TASR

Futbalisti FC Barcelona sú po trojgólovej prehre v Turíne s Juventusom na pokraji vyradenia z Ligy majstrov. Ak však vo futbale existuje klub, ktorý by sa dokázal z podobnej problémovej situácie dostať, sú to práve Katalánci.

Minulý týždeň znamenal pre fanúšikov aj hráčov FC Barcelona nepríjemné déja vú. Nepresvedčivý výkon, viacgólová prehra na nulu a prakticky vyradenie z Ligy majstrov. Juventus Turín porazil FCB 3:0 a favorita dvojzápasu vyzliekol donaha. V osemfinále však Katalánci prehrali prvý zápas na pôde Parížu Saint-Germain dokonca 0:4 a pred odvetným zápasom im verila iba hŕstka najoptimistickejších podporovateľov.

Všetci vieme, čo nasledovalo na Camp Nou. Jeden z historických výkonov FC Barcelona, výhra 6:1 a postup medzi najlepších osem tímov súťaže. Barca potrebuje svoju mágiu aj dnes večer, potrebuje predviesť bezchybný výkon. Pri všetkej úcte k Francúzom, aktuálny Juventus Turín je ešte o úroveň vyššie ako PSG. Dokonalá defenzíva na čele s piliermi Buffonom, Bonuccim a Chiellinim nedostala tri góly poriadne dávno, pričom na úplne vyradenie Starej Dámy Katalánci potrebujú až štyri presné zásahy.

Barcelona je v problémoch, no paradoxne, do dnešnej odvety pôjde v lepšom psychickom rozpoložení ako proti PSG. Teraz totiž futbalisti španielskeho majstra vedia, že sú schopní dokonať aj zdanlivo nereálny obrat. „Keď dáme prvý gól, druhý gól vsieti Camp Nou a tretí presný zásah príde sám,“ nadnesene na predzápasovej tlačovej konferencii prehlásil kormidelník FCB Luis Enrique. Má však pravdu. Ak Barca skóruje v prvej polhodine, Juventus sa dostane pod tlak a ak druhý presný zásah vsietia taktiež domáci, razom bude postupová hra otvorená.

Samozrejme, papierové predpoklady aj aktuálna forma posúvajú do semifinále Juventus, pričom je málo pravdepodobné, že barcelonská defenzívna zvládne neinkasovať. Ak sa Zebrám podarí skórovať,  FCB musí skórovať päťkrát. Čo i len predstava, že by taliansky šampión dostal v jednom zápase päť gólov, je náročná. Ak však niekto dokáže zvrátiť trojgólové manko s Juventusom Turín, je to práve Barcelona. To, že Katalánci nie sú vyradení badať aj na vyjadreniach pred odvetou. Hráči Starej Dámy sú opatrní.

Veľmi dobre totiž vedia, čo Messi, Suarez, Neymar a spol. dokážu napáchať v domácom prostredí. Dnes to bude v metropole Katalánska veľmi zaujímavé futbalové predstavenie. Ak sa Barcelone podarí preniknúť medzi najlepšie štyri tímy Európy, už ju zrejme nik nikdy vopred neodpíše, aj keby úvodné stretnutie prehrala v pomere 0:5. V neposlednom rade verme, že dnešný duel nepoškodia arbitri. Je totiž škoda, keď po kvalitnom stretnutí celý svet rozoberá sporné momenty a nie úžasné futbalové divadlo. Viď včerajšok.