Main Content

Neopakujme vlastné chyby, aby budúcnosť slovenského futbalu bola krajšia

sobota, 22. apríl 2017 14:57 | Autor: Filip Chudý

Neopakujme vlastné chyby, aby budúcnosť slovenského futbalu bola krajšia
Neopakujme vlastné chyby, aby budúcnosť slovenského futbalu bola krajšia | zdroj: © TASR

Tento ročník našej najvyššej súťaže je neregulárny hlavne preto, že v minulosti sme sa báli zmien. Preto sa nebojme teraz na seba upliesť bič, aby nás to dohnalo do krajšej budúcnosti.

Komentár Filipa Chudého

Do konca tohto ročníka Fortuna ligy zostáva spolu s týmto víkendom posledných 30 zápasov. O všetkom podstatnom je prakticky dávno rozhodnuté, čo súťaži uškodilo, no ešte viac, že od začiatku do konca bola neregulárna, pričom teraz nemyslíme fakt, že sa v nej hrá nepárny počet kôl a polovica mužstiev už dopredu vedela, že odohrá viac zápasov doma.

Dali sme si tú námahu a spočítali, koľko vážnych zmien v programe tohto ročníka sa urobilo. Do týchto chvíľ sa to dotklo až 31 zápasov, zarátané sú aj tie zmeny, ktoré sú už známe a ešte sa len bude hrať. Samozrejme, vo viacerých prípadoch sa robili aj zmeny v zmenách, ale v takýchto prípadoch je zarátaná iba jedna. Ide hlavne o výmeny domácich zápasov a dejísk. Celkovo sa to dotklo až 23 kôl tohto ročníka Fortuna ligy, čo znamená, že len 10 kôl je regulárnych! A ak by sme pridali do toho myjavskú kauzu, regulárnych by v celom ročníku bolo vlastne len 8 kôl z 33!

Z tohto hľadiska ide o suverénne najhorší ročník v celej slovenskej futbalovej histórii. No do tohto stavu sme sa nedostali pred sezónou a počas nej, ale už dávno predtým. Zapríčinil to totiž dlhoročný alibizmus slovenských funkcionárov. Toto je výsledok všetkých tých výnimiek, čo sa na Slovensku dávajú už desaťročia.

Kým napríklad v Česku do svojej najvyššej súťaže nepustia klub, čo nemá zodpovedajúcu infraštruktúru, alebo mu nedovolia hrať na svojom štadióne, dokým si ho neopraví, u nás sa to dlhodobo tolerovalo. Trochu sa pravidlá v ostatných rokoch síce sprísnili, ale stále sú oproti iným voľné. Dobrou správou je to, že od budúcej sezóny sa to má úplne sprísniť, horšou zas to, že stále sme na Slovensku, kde je obchádzanie pravidiel ľudovou zábavou...

Už teraz totiž vieme, že aj tak bude všade budú napr. rôzne trávniky. Klobúk dole pred Trnavou, tá najnovšie ukázala, ako na to, keď nemusela nič umelo vytvárať... Nehovoriac o tom, že komfort pre fanúšikov na tribúnach sa tiež asi zázračne proti tejto sezóne nezmení. Špina, kamene a sem tam aj rastúca tráva budú v niektorých skanzenoch viac dostupné ako občerstvenie zodpovedajúce 21. storočiu.  

Pred záverom tohto ročníka verme, že nevzniknú už žiadne veci, ktoré by „dochutili“ jeho neregulárnosť, no hlavne sa zamyslime, čo sme spravili zle a napravme to, pretože inak nás zopár neregulárnych ročníkov, hoc asi nie už v takomto rozmere, ešte čaká.

Treba nariadiť to, aby sa liga hrala na rovnakých kvalitných trávnikoch a aby bol všade fanúšikom ponúkaný rovnaký komfort na aspoň vyššej úrovni (toalety, bufety, kryté miesta na sedenie...) bez ohľadu na to o aký sektor sa jedná. Toto sú veci, v ktorých výrazne zaostávame a nezdá sa, že by sme sa v nich chceli pohnúť dopredu. Skôr sa zdá, akoby sme sa báli na seba takýto bič upliesť. Lenže pamätajme, že takto sme sa báli pred 10-20 rokmi aj iných vecí (vyhrievanie, osvetlenie, oddelené sedadlá atď.) a kde nás to dnes doviedlo. Poučme sa z minulosti, aby budúcnosť slovenského futbalu bola lepšia!