Main Content

Crosbymu odporúčajú ukončiť kariéru. Hokejom ohrozuje svoj život

piatok, 5. máj 2017 08:43 | Autor: Dávid Lech

Crosbymu odporúčajú ukončiť kariéru. Hokejom ohrozuje svoj život
Crosbymu odporúčajú ukončiť kariéru. Hokejom ohrozuje svoj život | zdroj: © TASR

Sidney Crosby stojí pred životnou otázkou: Zvíťazí u neho láska k hokeju alebo zdravie a plnohodnotný život?

Sidney Crosby po krosčeku zo strany Matta Niskanena utrpel otras mozgu. Štvrtý vo svojej kariére. A odborníci dvíhajú varovný prst: Mal by sa poriadne zamyslieť nad svojou (nielen hokejovou) budúcnosťou. Hrozivá predstava pre súčasnú ikonu svetového hokeja. Kapitán Pittsburghu Penguins si však musí uvedomiť, že sa začína zahrávať s ohňom. A môže sa popáliť.

Zámorskí novinári dokonca priniesli informáciu, že Sidney Crosby sa už v plnej výstroji premával na nepovinnom tréningu so spoluhráčmi po ľade. Jeho túžba pomôcť svojmu tímu v play-off NHL je obrovská. Neurochirurgický špecialista Dr. Neilank Jha pre cbc.ca ale varuje: „Nikdy nie je dobrý nápad hrať so symptómami otrasu,“ no vzápätí dodáva fanúšikom obhajcu titulu aj nádej: „V niektorých prípadoch sa ľudia zotavia v priebehu niekoľkých dní a symptómy ustúpia. Z perspektívy fanúšikov a organizácie sa dá povedať, že ak vyhrajú druhé kolo, je možné, že sa do hry vráti v konferenčnom finále.

Druhým dychom ale dodáva, že po štvrtom otrase mozgu môže ísť o omnoho vážnejší prípad a preto by mali špecialisti poriadne dbať na vývoj jeho zdravotného stavu. Vrátiť sa do hry úplne nevyliečený je obrovský risk.

Závažnosť aktuálneho otrasu mozgu Crosbyho známa nie je. Riaditeľ projektu Canadian Sports Concussion Project venujúci sa športovcom bojujúcim s otrasmi mozgu, Dr. Charles Tutor, zachádza vo svojich vyjadreniach ešte ďalej a je veľmi priamy: „Keď došlo k viacerým otrasom mozgu, šanca na pretrvávajúce príznaky obrovsky vzrastie. Ak by bol amatérom, povedal by som mu, nech zavesí korčule na klinec,“ cituje slová rešpektovaného doktora sportsnet.ca.

Faktom je, že Crosby si už prešiel tromi otrasmi mozgu, pri prvom sa liečil takmer rok, pri čom Tutor dodáva, že toto obdobie malo významný vplyv na jeho zdravie a muselo sa to podpísať aj na činnosti jeho mozgu. Podľa rešpektovaného doktora je navyše reálny počet otrasov mozgu, ktoré športovec počas profesionálnej kariéry prežije, dvojnásobný. Deti a mládež si totiž po tvrdých nárazoch v hre nikdy nepripustia podobné zranenie a otrasy mozgu počas kariéry sú len vyústením problémov, ktoré sa odštartovali v detstve resp. v mládežníckych kategóriách.

Pravdepodobnosť zotavenia klesá s počtom otrasov. Je množstvo športovcov, ktorí museli ukončiť kariéry práve kvôli tomu,“ dodáva.

Pre Sportsnet ho dopĺňa aj Dr. Paul Echlin, špecialista na športovú medicínu, ktorý poukazuje na možnosť dlhodobej poruchy mozgu či celoživotné pretrvávanie symptómov otrasu mozgu ako bolesti hlavy, nevoľnosť, citlivosť na svetlo či „nekonečná“ únava.

Ide o život mladého človeka... Je to ľudská otázka. Nie je to len o tom či Pittsburgh Penguins postúpi ďalej v play-off.“ Echlin zároveň tvrdí, že ak mal hráč opakované otrasy mozgu, je pravdepodobné, že ľudské telo sa s tým už nedokáže plnohodnotne vysporiadať a kvalita života je tak výrazne klesá.

Na kariéru a celú budúcnosť 29-ročného útočníka „tučniakov“ má svoj pohľad aj Dr. Blaine Hoshizaki, riaditeľ neurotraumatického laboratória na University of Ottawa, ktorý tvrdí, že ľudia s traumatizovaným mozgovým tkanivom budú vo zvýšenej miere vystavovaní počas života neurologickým stavom. „Je to veľmi ťažká rovnica, pretože pre niektorých športovcov je to ich život. Nejde len o záľubu, z pohľadu lekárskej strany by tri otrasy mozgu naznačovali, že by mal skončiť. Keď sa ale pozriete na Sidneyho alebo iných profesionálnych športovcov, je to iné. Odísť od športu je pre nich veľmi náročné.

K celej situácii sa okrem „teoretických“ poznatkov svetovo rešpektovaných doktorov vyjadril aj bývalý hokejista Keith Primeau, ktorý si tým prešiel v praxi. V súčasnosti 45-ročný Kanaďan bol v minulosti nútený predčasne ukončiť kariéru práve kvôli opakovaným otrasom mozgu. Hokeju dal večné zbohom ako 35-ročný, no od svojich 33 rokov odohral len 9 zápasov.

Cítite sa ako keby ste stáli pred nejakou príležitosťou a chcete nad ňou zvíťaziť. V skutočnosti ale nemáte schopnosti sa na to pozerať objektívne,sportsnet.ca cituje slová skúseného útočníka, ktorý sám najlepšie vie, aké je ťažké potlačiť svoju pýchu i chuť do hry a priznať si pred verejnosťou, no predovšetkým sám pred sebou, že je lepšie skončiť. „Je to hranie ruskej rulety,“ opisuje situáciu.

Sám Primeau si prešiel viacerými otrasmi mozgu, nechcel sa však zahrávať so svojím zdravím a tak napokon zavesil korčule na klinec. „Každý to prežíva inak, otrasy mozgu nikdy nie sú rovnaké. Keď sa však pozerám na niekoho ako Sidney, ktorý mal 4 otrasy, pýtam sa sám seba ‚Na čo ešte čakáš?‘“ odporúča nekorunovanému kráľovi NHL ukončiť kariéru.

Ako sme v úvode článku poznamenali, Crosby sa už včera objavil na ľade pri tréningu. Dáva tak zrejme jasne najavo, čo si o všetkých odporúčaniach myslí. Pamätať by však mal na slová Dr. Paula Echlina: „Ide o život mladého človeka... Je to ľudská otázka. Nie je to len o tom či Pittsburgh Penguins postúpi ďalej v play-off.“ Ak sa dvojnásobný olympijský víťaz rozhodne pokračovať v kariére, pamätať musí na to, že stačí opäť jeden nevinný krosček a okrem hokeja môže Sid stratiť aj vyhliadky na plnohodnotný život.