Main Content

Analýza Lotyšska: Súper, ktorého sme na MS ešte neporazili!

nedeľa, 7. máj 2017 12:00 | Autor: Dávid Lech

Analýza Lotyšska: Súper, ktorého sme na MS ešte neporazili!
Analýza Lotyšska: Súper, ktorého sme na MS ešte neporazili! | zdroj: © TASR

Po biednom výkone s Talianskom dnes na slovenských reprezentantov čaká zápas s tímom Lotyšska, ktorý vám predstavujeme v tomto článku.

Lotyšsko je trvalou súčasťou elitnej kategórie MS v hokeji od roku 1997. Od šampionátu v roku 2005 sa ale Lotyši dostali medzi najlepšiu osmičku len raz (MS 2009). Na majstrovstvách zvyknú pravidelne obsadzovať 10. – 13. priečku a podobné umiestnenie je predpovedané Lotyšom aj tento rok. Ich najväčším úspechom je konečné siedme miesto z MS 1997, ktoré získali vo Fínsku ako nováčik A kategórie.

V poslednej dekáde MS v hokeji obsadili postupne od roku 2007 13., 11., 7., 11., 13., 10., 11., 11., 13.  a opäť trináste miesto, keď minulý rok v skupine A v konkurencii Česka, Ruska, Švédska, Dánska, Nórska, Švajčiarska a Kazachstanu boli predposlední so šiestimi bodmi.

Prípravné zápasy

Lotyšsko odohralo v rámci záverečnej fázy prípravy osem duelov s bilanciou štyroch výhier a štyroch prehier. Postupne odohralo dvojzápasy s Bieloruskom (1:0, 0:3), Švédskom (1:4, 4:3sn), Francúzskom (2:1, 4:6) a Nemeckom (4:3pp, 2:3). S každým z týchto súperov raz vyhrali a raz prehrali a prípravné zápasy tak dohrali 1. mája 2017 s konečným skóre 18:23. 

Káder

Hneď desať z 25 členov kádra trénera Boba Hartleyho má rovnakú klubovú príslušnosť – hráči spoločne nastupujú v Kontinentálnej hokejovej lige v drese Dinama Riga. Jediný lotyšský účastník ruskej nadnárodnej súťaže sa snaží byť akýmsi strediskom lotyšskej hokejovej reprezentácie, kde sa môžu jednotliví hráči spoločne pripravovať na pôsobenie v národnom tíme.

Tímovou jednotkou medzi tromi žrďami je brankár švajčiarskeho Lugana Elvis Merzlikins, ktorý včera vynikajúcim výkonom vynuloval Dánov a Lotyšsku zabezpečil tri body v prvom vystúpení na tohtoročných MS. Chrbát by mu mal zo striedačky kryť ďalší ochranca svätyne z NLA, Ivars Punnenovs.

Najvýraznejšou osobnosťou v defenzíve je Arturs Kulda. Bývalý hráč Atlanty Thrashers/Winnipegu Jets už druhý rok pôsobí v tíme KHL z Jokeritu Helsinki a na týchto MS bude s určitosťou patriť medzi najvyťažovanejších hráčov. Prvý obranný pár tvorí so skúseným Kristapsom Sotnieksom, ktorý, rovnako ako Kulda, má na drese prišité áčko pre asistenta kapitána.

Na súpiske pri útočníkoch nájdeme hneď niekoľko veľmi zaujímavých mien. Jednou z najväčších hviezd je nepochybne útočník Buffala Sabres Zemgus Girgensons, kapitánom tímu je bývalý hráč Ottawy Senators a Bostonu Bruins Kaspars Daugavinš a už tradične medzi stálice lotyšskej reprezentácie patria hokejisti ako Gints Meija, Andris Dzerins, či Miks Indrasis, ktorý je vďaka dvom presným zásahom do siete Dánska najproduktívnejším hráčom tímu.

Káder Lotyšska na MS v hokeji 2017:

Brankári: Janis Kalninš (Dinamo Riga), Elvis Merzlikins (HC Lugano), Ivars Punnenovs (SCL Tigers Langnau)
Obrancovia: Uvis Janis Balinskis, Oskars Cibulskis, Guntis Galvinš, Ralfs Freibergs (všetci Dinamo Riga), Kristofers Bindulis (Lake Superior State University, USA), Arturs Kulda (Jokerit Helsinki), Janis Jaks (American International College, USA), Kristaps Sotnieks (Lada Togliatti)
Útočníci: Maris Bičevskis, Miks Indrašis, Lauris Darzinš, Gints Meija, Vitalijs Pavlovs, Gunars Skvorcovs (všetci Dinamo Riga), Rihards Bukarts (Springfield Thunderbirds), Roberts Bukarts (HC PSG Zlín), Andris Džerinš (Mountfield Hradec Králové), Kaspars Daugavinš (Torpedo Nižnij Novgorod), Zemgus Girgensons (Buffalo Sabres), Ronalds Keninš (ZSC Lions Zürich), Frenks Razgals (HK Riga), Janis Sprukts (Ritten/Renon), Teodors Blugers (Wilkes-Barre/Scranton Penguins)


Silné stránky

Jednou z najväčších predností Lotyšska je nepochybne fyzická hra. Kanadský tréner Bob Hartley nie je pri tíme dlho, no na hernom prejave lotyšských reprezentantov už badať jeho rukopis. Jeho zverenci sú v priemernej výške hráčov na MS v hokeji 2017 štvrtým najvyšším tímom, keď priemerný reprezentant meria 185,48 centimetrov. S priemernou váhou 88,36 kilogramov patrí Lotyšom v tejto štatistike šieste miesto. Hartley má zároveň k dispozícii štvrtý najmladší tím na MS, ktorý je plný energie a odhodlania nevypustiť žiadny osobný súboj a pobiť sa o každý jeden puk.

Veľkou doménou Lotyšov na MS v hokeji 2017 je aj podpora vášnivých fanúšikov, ktorým za včerajšie neustále skandovanie a povzbudzovanie na oficiálnej stránke Lotyšskej hokejovej federácie ďakoval aj spomínaný lodivod Lotyšov.

Je pravdou, že Dáni včera Lotyšov nepreverili úplne, no jedna využitá presilová hra zo štyroch a tri úspešne ubránené oslabenia napovedajú, že špeciálne formácie Lotyšov by mohli patriť medzi prednosti tímu, ktorý je považovaný za jedného z outsiderov skupiny A.

Hráči Lotyšska spolu pravidelne nastupujú v KHL či reprezentácii. Súpiska je už niekoľko rokov viac-menej stabilizovaná, vďaka čomu medzi hráčmi funguje povestná „chémia“. Zohratosť formácií bola viditeľná už vo včerajšom súboji proti Dánom, keď po úvodnom góle Lotyši ožili a prevzali iniciatívu v celom zápase.

Slabé stránky

Dánsko vo včerajšom zápase hralo v I. tretine vynikajúco a Lotyšsko prakticky k ničomu nepustilo. Obrancovia sa navyše dopúšťali mnohých chýb. Neistá obrana nášho dnešného súpera s určitosťou dnes vyrobí niekoľko väčšíchprešľapov, je len na Slovákoch, či z toho dokážu ťažiť.

Jedným z najväčších problémov Lotyšov je nevyrovnanosť výkonov, čo sa potvrdilo aj v prípravných zápasoch, keď po výbornom výkone ihneď podľahli rovnakému súperovi. Na MS v hokeji na to hráči Lotyšska taktiež doplácajú, kvôli čomu sa pripravujú o reálnu šancu pobiť sa o postup do štvrťfinále. Skvelo to bolo vidieť i na včerajšom zápase. Dáni do prvej tretiny doslova vtrhli a Lotyšov prakticky k ničomu nepustili. Svoje šance však nevyužili, na čo doplatili v ďalších dvoch tretinách, keď strelený gól bol pre nášho dnešného súpera „oživením“ a veľkou vzpruhou. Káder však nie je dostatočne kvalitný na to, aby si dokázal udržať stopercentnú výkonnosť a koncentrovanosť počas celých 60 minút, to by malo byť vodou na mlyn pre náš tím.

Doménou Lotyšov zjavne nie sú ani vhadzovania. V súboji proti Dánom mali len 44% úspešnosť na buly (22 vyhraných, 26 prehraných), čo je slabý priemer. Odstrašujúcu bilanciu mal predovšetkým hokejista NHL Zemgus Girgensons so 4 získanými pukmi na buly a 14 prehranými vhadzovaniami. Je však otázne či to Slováci dokážu využiť, úspešnosť na vhadzovaní je aj náš dlhodobý problém.

Vzájomné zápasy

Slováci absolvovali vo svojej histórii s Lotyšskom 25 vzájomných zápasov, z toho hneď devätnásť z nich bolo prípravných resp. na prípravných turnajoch. Naša celková bilancia s Lotyšskom činí 15 víťazstiev, 3 remízy a 7 prehier s celkovým skóre 84:57.

V šiestich „ostrých“ zápasoch sme si na konto pripísali 4 víťazstvá a 2 prehry – tie prišli v našich jediných dvoch meraniach s Lotyšmi na MS A-kategórie. Nášmu dnešnému súperovi sme podľahli na MS 1997 4:5 a na MS 2013, keď sme v základnej skupine prehrali 3:5. Víťazstvá sme zaznamenali v kvalifikácii ZOH 1993 (7:1), na MS B-kategórie 1995 (4:3) a dvakrát na ZOH 2006 (6:3) a 2010 (6:0).