Main Content

Za logom MS v hokeji 2017 sa skrýva dojímavý príbeh so smutným koncom

pondelok, 8. máj 2017 09:40 | Autor: Dávid Lech

Za logom MS v hokeji 2017 sa skrýva dojímavý príbeh so smutným koncom
Za logom MS v hokeji 2017 sa skrýva dojímavý príbeh so smutným koncom | zdroj: © TASR

Máloktorý fanúšik hokeja vie, čo stojí za vzhľadom loga pre MS v hokeji 2017. Postava brankára poukazuje na neobyčajný a veľmi emotívny príbeh, ktorý sa odohral pred pár rokmi v Nemecku.

Postava na logu pre tohtoročný šampionát v ľadovom hokeji patrí nemeckému reprezentantovi Robertovi Müllerovi, ktorý v roku 2009 podľahol nevyliečiteľnej chorobe. Ešte v sezóne 2006/2007 pritom prežíval ako brankár Adleru Mannheim vynikajúci ročník. V bránkovisku sa mu darilo, za sebou mal odchytané Zimné olympijské hry v Turíne a taktiež s Nemeckom vybojoval návrat do elitnej kategórie MS.

Takmer dokonalú idylku prekazila nekompromisná správa lekárov, Müllerovi diagnostikovali nádor v mozgu. Okamžite zanechal hokej a podstúpil liečbu vrátane zákroku, pri ktorom mu lekári odstránili časť nádoru. Nasledovali nekonečné liečenia a chemoterapie. Odhodlaného brankára táto nepriaznivá situácia ale neodradila a v závere sezóny sa opäť postavil do brány v Zápase hviezd DEL.

A to nebolo všetko. Brankára bojujúceho s rakovinou poslali tréneri v závere posledného zápasu sezóny na osem minút na ľad – po záverečnej siréne mohol so spoluhráčmi oslavovať zisk majstrovského titulu. Müller sa ale nevzdával, s chorobou bojoval statočne a v ročníku 2007/2008 ďalej chytal. Zahral si v troch tímoch, 4 zápasy absolvoval v najcennejšom drese na MS v hokeji, no potom znel verdikt lekárov po ďalších vyšetreniach jasne: nádor v hlave je zhubný a nevyliečiteľný.

Ani to malého-veľkého brankára nezlomilo. Vrátil sa na nemecké hokejové ľady, kde sa dôstojne rozlúčil s kariérou. V sezóne 2008/2009 odchytal dve stretnutia, keď najprv v závere zápasu v drese Kolína oslavoval výhru proti Norimbergu za búrlivých ovácií fanúšikov v Lanxess Arene. Posledný zápas odchytal na ľade Krefeldu, kde v minulosti pôsobil. Tréner ho poslal do hry 4 minúty pred koncom zápasu, aby mal možnosť definitívne sa rozlúčiť s hokejovou kariérou.

Jeho stav sa ale dramaticky zhoršoval a po pol roku od svojho posledného zápasu v DEL vo veku 28 rokov navždy opustil svoju rodinu, vrátane dvoch detí. Brankár v logu tohtoročných MS 2017 konajúcich a v nemeckom Kolíne nad Rýnom a francúzskom Paríži je tak práve podobizeň nemeckého brankára, ktorého smrť svojho času zarmútila celý hokejový svet.