Main Content

Využime už prvú opravu, aby sa záver MS nezmenil na našu popravu!

pondelok, 8. máj 2017 13:00 | Autor: Filip Chudý

Využime už prvú opravu, aby sa záver MS nezmenil na našu popravu!
Využime už prvú opravu, aby sa záver MS nezmenil na našu popravu! | zdroj: © TASR

Prvé dve hracie kolá tohtoročných MS v hokeji rozdali karty jasne, zostup máme bližšie ako štvrťfinále. No všetko sa môže zmeniť, ale aj zhoršiť, rozhodne o tom už zrejme náš najbližší zápas.

Komentár Filipa Chudého

Máme za sebou prvý šampionátový víkend, po ktorom prevládajú zo slovenského pohľadu zmiešané pocity. Na jednej strane sa síce zázraky vzhľadom na okolnosti nečakali, ale tiež naša verejnosť dúfala, že teraz budeme mať na konte aspoň päť bodov. Realitou sú dva, pričom buďme radi aj za ne.

Vzhľadom na vývoj zápasu s Talianskom je to totiž maximum, čo sme mohli uhrať. V druhom stretnutí boli Lotyši proste v danom okamihu lepší, to je fakt, ktorý musíme akceptovať. Asi nie je náhoda, že sme na pôde MS s nimi vždy prehrali, pričom bolo jedno, aký výber sme mali.

Dobrou správou bolo to, že v nedeľu sme podali lepší výkon, ktorý by na Talianov hravo stačil, lenže Lotyšsko je na tento svetový šampionát zrejme lepšie pripravené, preto bojovnosť na nich nestačí. Zlou správou je to, že táto prehra nám výrazne privrela štvrťfinálové dvere. Síce na postupovú pozíciu aktuálne strácame len bod, skutočná strata je však výrazne väčšia.

O postupe Ruska, Švédska a asi aj USA sa totiž je aj zbytočné baviť. Hlavne prvé dve reprezentácie môžu skôr pomýšľať na zlato, ako by sa mali strachovať o postup do vyraďovacej časti. Lotyšsko je po víkende na čele našej skupiny, má na nás štvorbodový náskok a lepší vzájomný zápas. Navyše bude hrať ešte s Talianskom... Domáci Nemci už porazili Američanov, majú tak tri plusové body a okrem Ruska už len papierovo ľahších súperov. Navyše sú doma a pre šampionát je vždy lepšie, ak sa organizátorovi darí...

Naša reálna šanca na štvrťfinále tak klesla na minimum. Optimista síce povie, však hráme ešte o 15 bodov, čiže si sami môžeme postup vybojovať, keďže takých 12 bodov by malo na postup určite stačiť, možno aj menej, lenže to je len teória. Prax nám ukázala, že radšej si treba strážiť zostupovú čiaru a zostať nad ňou.

Budúcoročné MS sú v Dánsku, čiže aktuálne posledné mužstvo našej skupiny vypadnúť nemôže. Ďalších päť reprezentácií z našej skupiny to má rozbehnuté na boj o štvrťfinále, čiže vlastne sa výsledky Talianska stali pre nás nechcene mimoriadne zaujímavé. Naozaj buďme radi, že sme ich porazili, lebo ak by si udržali v závere stav 1:2, boli by sme v kritickej situácii, takto „len“ v zlej.

No tento stav môže trvať len veľmi krátko. Najbližšie nás v utorok večer čaká Dánsko, ktorého výkony nám dávajú nádej, že nie sme na tom najhoršie. Práve tento súboj proti súperovi z Jutského polostrova sa javí pre našich hokejistov ako kľúčový. Ak ho vyhrajú, s veľkou pravdepodobnosťou sa dostanú mimo zostupového ohrozenia, pretože Taliani nevyzerajú na to, že by dokázali vyhrať dva zo zvyšných piatich zápasov. Navyše po prípadnom víťazstve sa môže z našich hokejok stratiť nervozita, čo by rozdúchalo aspoň teoretickú hru o štvrťfinále, aj keď to sa javí skôr len ako prianie.

My sa vzhľadom na víkendové výsledky radšej zamerajme na ten najnižší možný cieľ. Dánsko treba proste poraziť. Ak nie, je tu na ďalší deň o niečo ťažšia oprava proti Nemecku. Zvyšné tri zápasy nech už radšej neznamenajú opravné termíny, lebo sa veľmi ľahko môžu zmeniť na popravné s „bonusovým“ čakaním, ako dopadne v poslednom hracom kole súboj Dánsko – Taliansko...