Main Content

Nech aspoň v závere tohto ročníka zvíťazí v našej lige spravodlivosť!

utorok, 9. máj 2017 12:29 | Autor: Filip Chudý

Nech aspoň v závere tohto ročníka zvíťazí v našej lige spravodlivosť!
Nech aspoň v závere tohto ročníka zvíťazí v našej lige spravodlivosť! | zdroj: © TASR

Máme pred sebou záverečné tri kolá našej ligy, v ktorej päť klubov zabojuje o dve miesta do Európskej ligy, pričom tri s najlepšou pozíciou sa stretnú vo vzájomných dueloch. Dúfajme, že aspoň v závere sezóny bude liga spravodlivá!

Komentár Filipa Chudého

Nudu v závere tohto ligového ročníka rozbíja len boj o pohárovú Európu, ktorý sa znásobil po tom, ako Slovan získal Slovenský pohár. Belasý pohárový úspech znamenal výbornú správu aj pre päť mužstiev, ktoré sú za ním zoradené v tabuľke. O to bola ich motivácia vo víkendových zápasoch väčšia a vzrástla aj dôležitosť súbojov.

Ako prví sa s trojbodovým tlakom museli vyrovnať Podbrezová a Ružomberok. Pre Horehroncov išlo v závere súťaže o papierovo najľahší duel, pre Liptákov o druhý najľahší, keďže doma ešte najbližšie majú Zlaté Moravce-Vráble. No niekedy sú práve takéto zápasy najťažšie, lenže teraz sa to nepotvrdilo, resp. favoriti sa zhostili svojej úlohy na jednotku, pretože víťazstvá si zabezpečili kvalitnými výkonmi. Obaja získali nielen dôležité tri body, ale aj bonus, keďže znásobili tlak na svojich konkurentov, ktorí hrali v nedeľu.

No a tí si s týmto faktom nevedeli vyrovnať, teda s výnimkou Trnavy, lenže tá už dávno pred sobotou vedela, že proste musí vyhrať. Jedine víťazstvo pod hradom Matúša Čáka by udržala Trnavčanov v aspoň teoretickej hre o Európsku ligu, čo sa aj stalo. Či hrala Trnava tak dobre, alebo Trenčín tak slabo, na to nech si odpovie každý sám, no vec sa má tak, že hostia boli lepšie pripravení, hlavne mentálne, preto zaslúžene vyhrali.

Táto prehra bude s najväčšou pravdepodobnosťou pre Trenčín osudová, pretože nielenže po nej opustil pohárové priečky, ale vzhľadom na voľno v ďalšom kole je už jeho situácia kritická. Trenčania sa budú musieť spoliehať na zhodu výsledkových okolností a ešte aj získať v posledných dvoch kolách šesť bodov, pričom to nebudú mať s nožom na krku ľahké, keďže hostia aj Slovan.

Kúsok od vyradenia z pohárovej hry bola Dunajská Streda, ktorá hrala v Zlatých Moravciach zle, pričom predposledné mužstvo tabuľky bolo minimálne o triedu lepšie. No záver a v nich štandardné situácie opäť DAC zachránili, hoci tá pred víťazným gólom sa pískať nemala, keďže faul videl okrem hostí už len rozhodca. Dunajskostredčania tak majú všetko vo vlastných rukách, ak vyhrajú zvyšné tri zápasy, určite skončia prinajhoršom na štvrtom mieste.

No miestenku do Európskej ligy držia v rukách, dokonca o niečo pevnejšie, aj Podbrezová a Ružomberok. Oni ani nemusia už len vyhrávať, stačí im aj vybrané zápasy iba remizovať. Lenže celá situácia je o to zamotanejšia, že v záverečných troch kolách sa vo vzájomných dueloch stretnú práve jediné tri kluby, ktoré majú situáciu vo vlastných rukách. Postupne po kolách to budú súboje Dunajská Streda – Podbrezová, Podbrezová – Ružomberok a Ružomberok – Dunajská Streda. Každý v nich hrá raz doma a raz vonku, čiže aspoň to sa javí ako spravodlivé v tomto nespravodlivom ročníku. Hoci DAC mal nedávno „hosťujúci“ zápas s Michalovcami doma...

Trenčín a Trnava musia čakať a vyhrávať, iná cesta pre nich neexistuje, hoci ich šance sú aj tak nízke. Záver ročníka môže byť a ešte bude dramatický aspoň z pohľadu boja o Európsku ligu. Len nech je všetko aspoň v závere regulárne a zvíťazí futbalová spravodlivosť. Tu len pripomenieme, že po odstúpení Myjavy prišla Podbrezová, Ružomberok a Trnava o štyri body, Dunajská Streda o tri a Trenčín ani o bod.