Main Content

Slovensko malo prehrať. Dánsku podľa pravidiel neuznali regulárny gól + VIDEO

streda, 10. máj 2017 12:22 | Autor: Dávid Lech

Slovensko malo prehrať. Dánsku podľa pravidiel neuznali regulárny gól + VIDEO
Slovensko malo prehrať. Dánsku podľa pravidiel neuznali regulárny gól + VIDEO | zdroj: © TASR

Slovensko malo v utorok večer proti Dánsku prehrať v riadnom hracom čase. Nášmu súperovi neuznali regulárny gól.

Jednou z kľúčových postáv včerajšieho jednobodového zisku slovenskej hokejovej reprezentácie bol Pavel Halas. Toto meno síce nefiguruje v listine strelcov a dokonca ani v zostave nášho národného tímu. Ide však o českého videorozhodcu, ktorý včera posúdil gólovú situáciu Dánov ako neregulárnu – no mýlil sa.

V 54. minúte vo vlastnom oslabení po zaváhaní Juraja Mikuša na vlastnej modrej čiare pri spracovaní ťažkého puku sa do úniku dostal Julian Jakobsen, ktorý síce Júliusa Hudáčeka neprekonal, no spomínaný slovenský obranca narazil po páde do nášho brankára a zatlačil ho do brány. Brána sa pod náporom dvoch Slovákov posunula – a stalo sa tak skôr, než puk prešiel cez bránkovú čiaru. To však ale nie je dôvod, prečo by gól Jakobsena nemal byť uznaný.

Hlavný arbiter zápasu sa šiel poradiť s videorozhodcom a spomínaný Pavel Halas rozhodol, že gól platiť nemal. Pravidlá, ktoré na medzinárodnej scéne platia už tri roky, ale hovoria jasnou rečou. „Ak brániaci hráč posunie svoju vlastnú bránu a tím súpera dosiahne gól, bude uznaný za predpokladu, že súper vystrelil predtým, než bola brána posunutá, alebo hlavný rozhodca rozhodne, že puk by sa dostal do brány, keby zostala vo svojej normálnej pozícii.

A včerajšia situácia z 54. minúty dokonca spĺňala obe podmienky. O regulárnosti gólu bol dokonca presvedčený aj samotný slovenský brankár Július Hudáček: „Tie verdikty sú vždy opačné, než si myslím. Na deväťdesiat percent som bol presvedčený, že to bude gól, ale u tých videorozhodcov nikdy neviete,“ cituje slová novej posily Severstaľu Čerepovec hokej.cz