Main Content

Tomek odchádza do slabšej ligy. Jeho rozhodnutie je však logické

piatok, 12. máj 2017 13:46 | Autor: Dávid Lech

Tomek odchádza do slabšej ligy. Jeho rozhodnutie je však logické
Tomek odchádza do slabšej ligy. Jeho rozhodnutie je však logické | zdroj: © TASR

Matej Tomek odchytal za posledné dva roky na klubovej úrovni len 2 zápasy. Talentovaný slovenský brankár napriek neľahkej situácii stále kráča za svojím snom o NHL a pozitívnym prístupom i pracovnou morálkou udivuje profesionálov, ktorí s ním pracujú.

Po dvoch rokoch strávených v NCAA sa 19-ročný mladý hokejový brankár Matej Tomek rozhodol pre ročné pôsobenie v USHL. Z pohľadu kvality súťaží je tento krok nelogický, no pri pohľade na jeho predošlé dve sezóny v zámorí sa zdá, že ide o jedno z najlepších možných rozhodnutí.

Matej Tomek bol mimo hru takmer pol roka. Do zápasového kolotoča sa vrátil 28. decembra 2016. No bolo to na medzinárodnej scéne, keď ani jeho vynikajúci výkon v podobe 45 úspešných zákrokov nestačil na americký výber hráčov do 20 rokov, ktorý porazil Slovensko 5:2. „Bol som nadšený. Bol to jeden mojich snov, o ktorých som sníval ako dieťa, keď som sledoval turnaj v televízii. Bolo to skutočne uspokojujúce,“ hovorí v rozhovore pre thehockeynews.com.

Philadelphia Flyers v Tomekovi, ktorého draftovala v roku 2015 z celkového 90. miesta (3. kolo), stále vidí veľký potenciál. Hráčsky vývoj bratislavského rodáka bol ale v posledných dvoch rokoch výrazne pribrzdený. Za University of North Dakota odchytal len dva zápasy (!!!) v priebehu dvoch sezón. Ďalšie dva štarty pridal na juniorských MS v hokeji 2017. To bolo z jeho strany všetko.

V ročníku 2015/2016 ho pribrzdila rekonvalescencia po letnej operácii slabín, následne sa v tíme dostal do nevýhodnej pozície, keď bránkovisko patrilo 22-ročnému Američanovi Camovi Johnsonovi, ktorý bol tímovou jednotkou. Tréner Brad Berry po vyliečení nechal slovenskú nádej len vysedávať na striedačke. Naprek tomu v mladom Slovákovi videl veľký potenciál. „Prišiel ako mladý brankár. Stále odvádzal veľa práce a pracoval tvrdo. Jeho hra ešte nebola zrelá, no je skvelým mladým mužom,“ stručne opisuje svojho zverenca bývalý hokejový obranca Winnipegu Jets, Minnesoty North Stars a Dallasu Stars.

Myslí si, že pôsobenie v NCAA je ideálne pre hokejistov, ktorí sa chcú okrem hokeju venovať aj štúdiu. Tomek sa ale po dvoch rokoch rozhodol zostúpiť do nižšej súťaže, kde bude v USHL hájiť farby Waterloo Black Hawks. V novom klube by sa mal zaradiť medzi najväčšie opory. „Úprimne, mám zmiešané pocity. Som nadšený z novej príležitosti, no zároveň som skutočne rozrušený, že opúšťam všetko, čo som tu vybudoval. Našiel som tu priateľstvá, ktoré budú trvať do konca života,“ uzatvára svoje rozprávanie nádejný slovenský brankár, ktorého prioritou bude v novom ročníku predovšetkým čo najvyššie zápasové vyťaženie. Iba tak môže ďalej snívať sen o NHL.