Main Content

Slovensko stále môže vypadnúť a nie je to nereálne. Prečítajte si, kedy sa tak stane

nedeľa, 14. máj 2017 08:23 | Autor: Martin Gregor

Slovensko stále môže vypadnúť a nie je to nereálne. Prečítajte si, kedy sa tak stane
Slovensko stále môže vypadnúť a nie je to nereálne. Prečítajte si, kedy sa tak stane | zdroj: © TASR

Slovenskú hokejovú reprezentáciu čakajú na majstrovstvách sveta dva veľmi dôležité zápasy s USA a Švédskom. Nebudú v nich hrať o postup do štvrťfinále, či lepšie umiestnenie v rebríčku IIHF. Pravdou je, že v nich budú hrať o záchranu, na ktorej definitívne potvrdenie potrebujú získať aspoň jeden bod. Ak sa tak nestane musia sa spoliehať na priaznivý vývoj výsledkov v ostatných zápasoch.

Ako to funguje s vypadnutím?

Po konci skupinovej fázy bude známe poradie na 9. až 16. mieste. Z turnaja vypadnú dva najhoršie tímy (15. a 16. miesto), čo budú logicky mužstvá, ktoré sa umiestnia na posledných miestách vo svojich skupinách. Ak by však na 15. resp. 16. mieste tohto poradia skončilo Dánsko, ktoré nemôže vypadnúť, pretože usporadúva budúcoročný šampionát, vypadol by namiesto neho tím, ktorý by skončil v konečnom poradí na 14. mieste.

Z vyššie uvedeného teda vyplýva, že Slovensko môže vypadnúť aj v prípade, ak by v našej skupine neskončilo posledné. Stačí, aby skončilo na siedmom mieste (a pod nami bolo Dánsko) a v konečnej tabuľke bolo na 14. mieste. To by sa stalo v prípade, že by malo v konečnom zúčtovaní horšiu bilanciu ako Bielorusko (siedmy tím druhej skupiny), ktoré má zatiaľ rovnaký počet bodov ako Slováci, no horšie skóre (Slovensko -9, Bielorusko -13). Bielorusov však čakajú Nóri, s ktorými môžu bodovať, nás čaká USA a Švédsko, teda tímy, ktoré nám môžu skóre ešte pohoršiť.

Bielorusko však dajme zatiaľ bokom. Aby sme sa museli obávať vypadnutia, musíme skončiť na siedmom mieste našej skupiny. To sa stane v prípade, že nastanú tieto výsledky:

1) Slovensko prehrá s USA aj Švédskom a nezíska v týchto zápasoch ani bod (reálny scenár)
2) Dánsko nebude bodovať so Švédskom (reálny scenár)
3) Taliansko porazí v riadnom hracom čase Dánsko (menej pravdepodobné, no nemožno vylúčiť)

V tom prípade by o poradí v našej skupine rozhodovala minitabuľka troch tímov, pretože Slovensko, Taliansko a Dánsko by mali v skupinovej tabuľke zhodne po 4 body.

Minitabuľka troch tímov je tabuľka, v ktorej sú zarátané len body zo zápasov medzi týmito mužstvami. Tabuľka by vyzerala nasledovne:

Minitabuľka troch:
1
(6. miesto) Taliansko – 4 body
2. (7. miesto) Slovensko – 3 body
3. (8. miesto) Dánsko – 2 body

(vysvetlenie: Taliani by mali 4 body za výhru nad Dánskom v riadnom hracom čase (3) a prehru so Slovenskom po predĺžení (1), Slováci by mali 3 body za výhru nad Talianskom po predĺžení (2) a prehru s Dánskom po predĺžení (1) a Dáni by mali 2 body za výhru nad Slovenskom po predĺžení)

V prípade, že by sa naplnil tento scenár, Slovensko by skončilo na siedmom mieste našej skupiny a teda v celkovom poradí by bolo na 13. alebo 14. mieste. Tu by sme sa potom museli vrátiť ku Bielorusku, pretože práve medzi Bieloruskom a Slovenskom by sa rozhodlo o tom, kto by skončil na 14. mieste a teda vypadol z elitnej kategórie.

Spomínali sme, že Bielorusi majú zatiaľ rovnaký počet bodov ako Slováci (4), no horšie skóre. Čaká ich však zápas s Nórskom, s ktorým môžu získať nejaké body, alebo im stačí spoliehať sa na to, že Slováci si pohoršia skóre v zápasoch s USA a Švédskom takým spôsobom, že bude horšie, než ich.

Otočme to naopak a na záver si zhrňme, kedy sa zachránime (stačí splnenie jedného z týchto bodov):

- ak získame aspoň 1 bod v posledných dvoch zápasoch s USA a Švédskom
- ak Taliansko nevyhrá v riadnom hracom čase nad Dánskom
- ak Dáni získajú aspoň bod so Švédskom
- ak Bielorusi prehrajú s Nórskom a v celkovom zúčtovaní budú mať horšie skóre než Slovensko