Main Content

Elitná zostava základnej časti MS v hokeji 2017

streda, 17. máj 2017 10:34 | Autor: Dávid Lech

Elitná zostava základnej časti MS v hokeji 2017
Elitná zostava základnej časti MS v hokeji 2017 | zdroj: © TASR

Skupinová fáza MS v hokeji 2017. Naša redakcia zostavila Elitnú zostavu základnej časti, kde figurujú mená tých najlepších z najlepších.

Brankár

Elvis Merzlikins (Lotyšsko) Bilancia: 6 zápasov, 178 zákrokov, 12 inkasovaných gólov, 93,68% úspešnosť zásahov, 1,98 inkasovaných gólov na zápas, 1 shutout

Jedno z najpríjemnejších prekvapení tohtoročného svetového šampionátu. 23-ročný lotyšský brankár Elvis Merzlikins bol nepochybne jednou z najväčších opôr lotyšského celku, ktorému len tesne unikol postup do štvrťfinále. Brankár Lugana odchytal 364 minút a 4 sekundy, stal sa najvyťaženejším brankárom turnaja, mierilo na neho celkom 190 striel súpera (2. najvyšší počet), z toho si na konto pripísal 178 úspešných zákrokov, vďaka čomu ovládol túto štatistiku. Šampionát zakončil s jedným shutoutom a 93,68-percentnou úspešnosťou zásahov, čo z neho robí druhého najlepšieho brankára v tejto štatistike.

Obrancovia

Yohann Auvitu (Francúzsko) Bilancia: 7 zápasov, 2 góly, 5 asistencií, 7 bodov, +7

Vynikajúce výkony vo fínskej Liige a zvlášť na medzinárodnej úrovni vyniesli vlani Yohannovi Auvitovi miesto v tíme NHL z New Jersey Devils. Sezónu síce dohrával na farme, no skrýva v sebe dostatočné kvality stať sa trvalou súčasťou tímu zámorskej profiligy. Potvrdil to aj na tohtoročnom šampionáte, keď bol najväčšou oporou defenzívy domácich Francúzov. V 7 súbojoch zaznamenal rovnaký počet bodov za bilanciu 2+5, stal sa druhým najproduktívnejším obrancom skupinovej fázy a v „tabuľke pravdy“ sa mu vyníma skvelých 7 „plusiek.“

Tyson Barrie (Kanada) Bilancia: 3 zápasy, 2 góly, 5 asistencií, 7 bodov, +5

Tyson Barrie nestihol odohrať ani polovicu turnaja, napriek tomu sa dostal do našej Elitnej zostavy. Kanadský bek sa po troch súbojoch kuriózne zranil, keď sa na hotelovej izbe „šantil“ so spoluhráčmi a pri napodobňovaní wrestlingových kúskov si poranil nohu. Bol nútený opustiť šampionát a podstúpiť v Kanade potrebnú liečbu. V troch zápasoch na ľade ale doslova dominoval, vynikajúco podporoval ofenzívu, plnil si povinnosti pred vlastnou bránou. Našťastie pre Kanadu tím posilnil po jeho zranení Colton Parayko, ktorý sa zhostil Barrieho úlohy a na konci šampionátu to bude možno práve on, kto sa dostane do našej Elitnej zostavy, v doterajších troch dueloch predvádzal taktiež skvelé výkony.

Útočníci

Artemi Panarin (Rusko) Bilancia: 6 zápasov, 3 góly, 10 asistencií, 13 bodov, +2

Hviezda Chicaga Blackhawks kvôli drobnému zraneniu vynechala zápas so Slovenskom, no napriek tomu, že odohral o jeden zápas menej ako jeho konkurenti, stal sa najproduktívnejším hráčom základnej časti. V 6 dueloch zaznamenal 13 kanadských bodov za bilanciu 3+10, jeho kúsky na ľade dvíhali divákov zo sedadiel a vo vyraďovacej časti bude jeho formácia najsilnejšou zbraňou ruskej zbornej, ktorú v štvrťfinále čaká náročný súboj s ambicióznym Českom.

Nathan MacKinnon (Kanada) Bilancia: 7 zápasov, 5 gólov, 7 asistencií, 12 bodov, +6

Do Elitnej zostavy sme dosadili aj útočníka Nathana MacKinnona. Opora kanadskej hokejovej reprezentácie prišla na MS v hokeji po nevydarenej sezóne v NHL, kde sa dlho hovorilo o jeho výmene i klesajúcej výkonnosti. Na svetovom šampionáte ale dokazuje, že je stále hráčom svetovej triedy. V siedmich zápasoch strelil 5 gólov, na ďalších 7 prihrával a s 12 bodmi mu v produktivite patrí predbežná druhá priečka za Panarinom.

Johnny Gaudreau (USA) Bilancia: 7 zápasov, 6 gólov, 5 asistencií, 11 bodov, +2

Najvýraznejšou osobnosťou v tíme Američanov je Johnny Gaudreau. Stále mladý 23-ročný hokejista Calgary Flames sa radí medzi najskúsenejších hráčov kádra Jeffa Blashilla a dokazuje to aj na ľade. Hrá s obrovským prehľadom i ľahkosťou, predvádza krásne technické finesy a pravidelne boduje. So šiestimi gólmi sa s Francúzmi Antoineom Rousselom a Stephaneom da Costom delí o pozíciu najlepšieho strelca turnaja. Dovedna pozbieral 11 kanadských bodov, vďaka ktorým je štvrtým najproduktívnejším hráčom doterajšieho priebehu šampionátu.