Main Content

Zranenie Sekeru je pre Edmonton katastrofou. Pomôcť môže len čas a peniaze, píšu v zámorí

piatok, 19. máj 2017 10:20 | Autor: Dávid Lech

Zranenie Sekeru je pre Edmonton katastrofou. Pomôcť môže len čas a peniaze, píšu v zámorí
Zranenie Sekeru je pre Edmonton katastrofou. Pomôcť môže len čas a peniaze, píšu v zámorí | zdroj: © TASR

Andrej Sekera má roztrhnuté krížne väzy v kolene a Edmontonu Oilers bude chýbať 6 až 9 mesiacov. Podľa zámorských médií ide o katastrofu pre kanadský tím. Jediným riešením je dostatok času a peniaze, píše renomovaný novinár Jared Clinton.

Generálny manažér Edmontonu Oilers Peter Chiarelli so smútkom v očiach verejnosti ohlásil, že zranenie Andreja Sekeru z druhého kola play-off po kontakte s Ryanom Getzlafom si vyžiada nútenú pauzu v podobe 6 až 9 mesiacov. Slovák má roztrhané krížne väzy v kolene a na ľad sa tak najskôr vráti až v novembri.

Sekera patril uplynulý ročník medzi najdôležitejších obrancov „olejárov.“ V 80 stretnutiach pozbieral 35 kanadských bodov za bilanciu 8+27, stal sa druhým najproduktívnejším obrancom klubu a taktiež bol druhým najvyťaženejším hráčom kanadského celku, keď na ľade trávil priemerne 21 minút a 28 sekúnd. V play-off pridal tri body (1+2) v jedenástich stretnutiach a priemerne odohral 21 minút a 10 sekúnd.

Bol to pravdepodobne ich najlepší hráč na nepochybne najslabšej pozícii,“ píše novinár Jared Clinton na stránke thehockeynews.com. Podľa jeho slov to však nemusí ihneď znamenať veľkú katastrofu. Post obrancu je v Edmontone dlhodobý problém a po zranení Sekeru má vedenie klubu dvojnásobný dôvod priviesť do tímu posilu na spomínanú pozíciu.

Edmonton má k dispozícii zhruba 22,5 miliónov USD pod platovým stropom. Úlohou číslo 1 (a 2) je podpísanie dlhodobých kontraktov s Connorom McDavidom a Leonom Draisaitlom. Potom sa klub bude môcť zamerať na zisk obrancu. Oilers sa zrejme budú snažiť ponechať si v tíme defenzívneho špecialistu Krisa Russella, no podľa Clintona je „ťažké povedať, či udržanie si už existujúceho kúsku v tíme dokáže nahradiť stratu Sekeru“ a preto by po podpísaní 30-ročného špecialistu na blokovanie striel malo nasledovať poobhliadnutie sa na trhu s voľnými hráčmi.

Podľa Clintona je takmer nulová šanca, že Chiarelli podpíše najžiadanejšieho beka na trhu Kevina Shattenkirka. V úvahu ale prichádza viacero zaujímavých mien ako Carl Alzner (Washington Capitals), Brendan Smith (New York Rangers), Cody Franson (Buffalo Sabres) či Michael Stone (Calgary Flames). Možnosťou je taktiež podpis jedného zo skúsených veteránov, ktorí by dočasne nahradili zraneného Slováka. Edmonton by tak mohli posilniť obrancovia Pittsburghu Penguins Ron Hainsey, Trevor Daley či Mark Streit.

Nezáleží na tom, kto sa pridá k Oilers, je ale jasné, že je potrebné niečo urobiť s posilnením obrany, pretože strata Sekeru môže výrazne ovplyvniť výsledky Edmontonu, ktorý by tak urobil krok späť. Keďže má Chiarelli dostatok času i peňazí, nie je dôvod, prečo by malo Sekerove zranenie spomaliť vzostup Edmontonu,“ uzatvára svoje zamyslenie pre THN jeden z najpopulárnejších mladých redaktorov.