Main Content

Poradca Red Bullu požaduje kruté zmeny vo Formuli 1. Mnohým jazdcom by dali zabrať

pondelok, 22. máj 2017 11:11 | Autor: Dávid Lech

Poradca Red Bullu požaduje kruté zmeny vo Formuli 1. Mnohým jazdcom by dali zabrať
Poradca Red Bullu požaduje kruté zmeny vo Formuli 1. Mnohým jazdcom by dali zabrať | zdroj: © TASR

Keď Lewis Hamilton triumfoval na Veľkej cene Španielska z monopostu vystúpil poriadne zadýchaný. Rýchle auto mu dalo zabrať a možno bude ešte horšie.

Bývalý profesionálny jazdec Helmut Marko, ktorý ako znalec spolupracuje so stajňou Red Bull, sa po VC Španielska nechal počuť, že monopostom F1 napriek výraznému zvýšeniu výkonu, vďaka ktorému padol rekord okruhu o vyše 5 sekúnd, stále niečo chýba. „Pretekári mali počas testov v Barcelone problémy s krkom, ale stále to ešte nie je dostatočne brutálne. Ak by mali motory výkon 1200 koní, tak by to bolo celkom iné,“ povedal pre stránku motorsport-total.com.

74-ročný skúsený veterán si dobre spomína na pamätné zábery zachytené na fotografii Rainera Schlegelmilcha, ktoré zvečnili moment po pretekoch, kedy boli Nelsom Piquet a Gerhard Berger úplne vyčerpaní. „Bergerove oči boli vypúlené a Piqueta museli podopierať. Boli úplne hotoví. Práve toto potrebujeme opäť dostať do popredia,“ tvrdí predstaviteľ „starej“ pretekárskej školy.

Práve podobné preteky by chcel v „efjednotke“ opäť vidieť. „Myslím si, že by preteky mali byť ťažšie. Keď je fyzická záťaž vyššia, vzniká viac chýb. Predtým bolo potrebné aj ručne preraďovať rýchlosti. Načo je posilňovač riadenia? Veď sú to mimoriadne dobre platení športovci,“ volá Marko po zmenách v F1, ktoré by zrejme opäť o niečo zvýšili atraktivitu a vyrovnanosť pretekov.

Po úvodných piatich Veľkých cenách je jasné, že o titul budú medzi sebou bojovať len dve stajne – Ferrari a Mercedes.