Main Content

Zaradí sa Zidane medzi najlepších trénerov histórie?

sobota, 27. máj 2017 16:25 | Autor: Filip Chudý

Zaradí sa Zidane medzi najlepších trénerov histórie?
Zaradí sa Zidane medzi najlepších trénerov histórie? | zdroj: © TASR

Zinedine Zidane dosahuje jeden úspech za druhým. A to všetko v klube, v ktorom sa druhé miesto neodpúšťa. Mohol by sa stať dlhoročným úspešným trénerom kráľovského klubu?

Komentár Filipa Chudého

Real Madrid získal po dlhých piatich rokoch majstrovský titul, čo bolo naozaj nehodné čakanie kráľovského klubu. Ide preň už v poradí o 33. triumf v španielskej najvyššej súťaži, pričom po takej pauze určite chutil sladšie, akoby by išlo napr. o piaty titul za päť sezón. A hoci sa zvyknú po sezóne vyzdvihovať hráči, ktorí na ňom mali najväčšiu zásluhu, teraz sa ani najlepší futbalista na svete Cristiano Ronaldo nemôže uraziť, ak za hlavého strojcu tohto úspechu označíme trénera Zinedina Zidana.

Nebola totiž náhoda, že biely balet sa dlhšie obdobie trápil v španielskej lige. Síce stále bol na popredných priečkach, ale druhé miesto je pre Real aj tak akoby bolo posledné. Za minulých desať sezón vyhral tento veľkoklub titul len trikrát, čo je naozaj málo, pritom ho za ten čas viedli viaceré trénerské kapacity. Lenže prakticky vždy niečo málo chýbalo.

Zidane bol síce skvelý hráč, ale stále je v trénerskom fachu akoby len začiatočník. Preto sa mu veľmi neverilo, keď v januári 2016 prebral kormidlo po Rafaelovi Benitezovi. Zdalo sa, že je to len dočasné riešenie, dokým sa neuvoľní nejaké trénerské eso, ktoré by Real mohol angažovať. Veľmi mu nepomohlo ani to, keď dostal tím do finále Ligy majstrov a nechýbalo veľa a získal by aj pomaly v polovici sezóny stratený titul. Vedenie klubu zrejme presvedčilo až víťazstvo v Lige majstrov v kombinácii s tým, že proste v lete nebol na trhu taký hviezdny tréner, akého by chceli.

A hoci sa z kuchyne madridského veľkoklubu aj počas sezóny stále ozývali nejaké hlasy, že sa hľadá nový tréner, v skutočnosti nikoho hľadať netreba, Real Madrid má to, čo potrebuje.

S najväčšou pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote nie je Zidane najlepší tréner kráľovského klubu v ostatných rokoch, ak by sme sa pozerali len na trénerské schopnosti, čo je logické, keďže aj on ešte musí naberať ešte skúsenosti, lenže jeho pridaná hodnota všetko vyvažuje, až prevažuje.

Všetky súčasné hviezdy Realu ho ako deti sledovali s úžasom v televízii. On bol hviezdou prvej veľkosti, preto je logické, že si k nemu nedovolia, nie ako napr. k Benitezovi, ktorý kvôli tomu skončil. Zidane má výborný vzťah s kabínou a hlavne jej lídrami, preto nie je žiadny problém, keď hráčov rotuje. Hráčov točil aj Benitez, pričom vieme ako to dopadlo. Navyše Zidanovi aj rotácia vychádza, veď náhradníci presvedčivo svoje zápasy vyhrávajú. Bonusom je to, že každý člen kádra sa tak cíti ako dôležitý, čo pohode v tíme iba pomáha.

Asi iba pamätníci si spomenú, kedy bola v kabíne Realu Madrid naposledy taká prajná atmosféra, aspoň teda smerom navonok sa tak javí. A keďže sú aj výsledky, niet čo riešiť. A bonusom môže byť ešte fakt, že bude o týždeň prvým klubom v histórii, ktorý obháji víťazstvo v Lige majstrov.

Preto by sa mali Florentino Perez a spol. zamyslieť nad tým, či nevložiť do Zidana ešte väčšiu dôveru a neurobiť z neho trénera Realu na dlhšie obdobie. Veď keď dosahuje takého výsledky pod neustálym obrovským tlakom, evidentne musí niečo vedieť. Klobúk dole pre Zidanom, ako to všetko majstrovsky zvláda. Ak bude takto pokračovať, bude radený nielen medzi najlepších hráčov histórie, ale určite časom aj medzi trénerov.