Main Content

Pád sa nezastavil, bolo ešte horšie!

nedeľa, 28. máj 2017 20:35 | Autor: Filip Chudý

Pád sa nezastavil, bolo ešte horšie!
Pád sa nezastavil, bolo ešte horšie! | zdroj: © TASR

Skončil sa ďalší ročník našej najvyššej súťaže. A hoci bolo viacero náznakov, že by mohol byť konečne lepší, nakoniec nebol a padli sme ešte hlbšie. Hoci snaha niečo zmeniť tu je!

Komentár Filipa Chudého

Fortunaligový ročník 2016/17 je definitívne minulosťou, pričom treba dodať, že vďakabohu. Ak sme sa po tých minulých utešovali, že horšie byť už nemôže, preto musí byť logicky lepšie, uplynulých 33 kôl schladilo tento optimizmus.

Odstúpenie Myjavy urobilo z tohto ročníka našej najvyššej súťaže frašku, navyše túto ranu naša liga tak ľahko nerozchodí ani smerom do blízkej budúcnosti. Fanúšikovia už totiž po toľkých prešľapoch, ktoré táto súťaž vyprodukovala, vnímajú každý ďalší ešte negatívnejšie. Reagujú na to logickým spôsobom, že sa nechodia na toto divadlo pozerať do hľadísk.

Situáciu trochu zachraňovala eufória v Dunajskej Strede, ale na zvyšných štadiónoch buď bieda alebo prinajlepšom prešľapovanie na mieste. Pritom nemožno povedať, že je to (len) kvôli slabému futbalu a zlým štadiónom. Ukážkovým príkladom je Žilina. Hrala dobrý futbal, štadión na slovenské pomery je nadštandardný, klub získal titul a príde 1400 ľudí...

Najsmutnejšie na celej situácii je to, ak niekto povie už pri návšteve 2000 ľudí, že je to pekná návšteva. Nie tak dávno to bolo hanebné číslo, pričom dokým sa to nevráti do týchto časov, výrazne dopredu sa nepohneme.

S týmto ročníkom môžu vysloviť spokojnosť asi len v Žiline a Ružomberku, po čase možno aj v Podbrezovej, čo je veľmi málo, no je to zaslúžený stav. Slovan si to pokazil už zložením mužstva pred sezónou, Trenčín podobne, Trnava a Senica vlastnými problémami, Podbrezová jarnou nemohúcnosťou, Dunajská Streda jesennou, Michalovce slabou infraštruktúrou, čo je aj prípad Prešova, ktorý k tomu pridal ako Zlaté Moravce-Vráble aj celkovú nemohúcnosť.

Pozitívne na tomto ročníku bolo to, že kompetentní sa snažili niečo zmeniť, to im uprieť nemožno, lenže padá sa rýchlo a smerom nahor sa ide pomaly. Navyše si nikto nemôže myslieť, že pár marketingových akcií zakryje všetky problémy. Toto je beh na veľmi dlhú trať, pričom sa nemôžeme počas nej klamať.

Preto si otvorene povedzme, že naša liga bola v tomto ročníku kvalitatívne na nízkej úrovni. Zároveň dúfajme, že ju nevyhral len jednooký medzi slepými, pretože ani samotní Žilinčania nevedia, aká je ich skutočná kvalita, čo priznal aj majiteľ klubu, ktorý je zvedavý na európsku konfrontáciu, ktorá ukáže oveľa viac. Už za dva mesiace môžeme poznať odpoveď, pričom sa to týka všetkých našich pohárových zástupcov, ale ak budeme poznať tú definitívnu, niet sa na čo tešiť...

Vo Fortuna lige nás čaká takmer dvojmesačná prestávka, pričom si zaprajme, že sa nájde za ten čas 12 klubov, ktoré budú schopné dať nielen všetky finančné, ale aj infraštruktúrne záruky, aby ju nielen začali, ale aj dokončili. Ak sa tak stane, verme, že horšie oproti tejto sezóne to už nebude, ale takéto prianie máme už viac sezón za sebou...